Prie patrauklaus posto nutįso eilė

Valstybės žemės reikalais besirūpinanti Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) lyg masalas traukia norinčius jai vadovauti. Į patrauklią direktoriaus kėdę pretenduoja net 15 kandidatų.

Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė užsimojusi tarnybą padaryti skaidresnę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė užsimojusi tarnybą padaryti skaidresnę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 26, 2014, 8:34 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:58 PM

NŽT yra pavaldi Žemės ūkio ministerijai, kuriai vadovauja „darbietė“ Virginija Baltraitienė, rašo „Lietuvos rytas".

Ketvirtadienį Seime ministrė prisipažino, kad jos netenkina tarnybos veikla, tačiau daug vilčių siejo su būsimu vadovu.

Reikės ieškotis naujo darbo

„Lietuvos ryto“ žiniomis, „darbiečiai“ Nacionalinės žemės tarnybos vadove norėtų matyti Aureliją Jakaitienę, kuri šiuo metu yra Valstybės turto fondo direktorė. Darbo partija linkusi pritarti jos kandidatūrai.

Pati A.Jakaitienė per savo referentę perdavė, kad Valstybės turto fondui vadovaus iki spalio 1 dienos: „O kas bus po tos dienos – bus aišku vėliau.“

Dabartinei direktorei bet kokiu atveju tektų ieškotis darbo, nes Valstybės turto fondas jungiamas su Turto banku. Naujam dariniui vadovaus dabartinis Turto banko direktorius Arnoldas Burkovskis.

Aukšti reikalavimai

Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus kėdė vilioja 15 kandidatų. Jiems teks įveikti rugsėjo 15 dieną paskelbtą konkursą.

Konkursas skelbiamas, nes buvęs tarnybos vadovas Vitas Lopinys dar praėjusių metų rudenį savo noru išėjo iš darbo ir užsiėmė verslu.

Kodėl NŽT taip ilgai nebuvo direktoriaus, keista ir pačiai V.Baltraitienei.

„Atsiras direktorius ar direktorė – tarp kandidatų yra ir moterų, ir vyrų“, – vakar žvaliai kalbėjo ministrė.

Pretendentus vertins ir nugalėtoją atrinks komisija, kurią suburs žemės ūkio ministrė.

Kandidatams keliami aukšti reikalavimai, jie privalo turėti ne mažesnę kaip trejų metų vadovaujamo darbo patirtį, mokėti anglų, vokiečių ar prancūzų kalbą pažengusiojo lygiu.

NŽT direktoriaus mėnesio atlyginimas – daugiau kaip 8 tūkstančiai litų.

Vakar V.Baltraitienė sakė, kad naujasis vadovas turės pasiraitoti rankoves: „Kai atsiras direktorius ar direktorė, vyks pertvarkos, kurių reikia labai daug.“

Ministrė atšaukė konkursą

Šių metų pradžioje buvo pasklidusi informacija, kad NŽT vadovo postas jau numatytas Darbo partijos atstovui Arvydui Sabockiui. Jis išgarsėjo po Seimo rinkimų, kai kilo skandalas dėl galimo balsų pirkimo Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje.

Konkursas jau buvo paskelbtas, tačiau vos tik V.Baltraitienei tapus ministre jis iškart nutrauktas.

„Dar neįvykęs konkursas buvo per daug eskaluojamas. Eidama į ministro postą pabrėžiau, kad reikalausiu skaidrumo ir kompetencijos, todėl nusprendžiau pati susipažinti su konkurso sąlygomis“, – tuomet kalbėjo politikė.

Anot V.Baltraitienės, buvo daug oficialių ir neoficialių kalbų apie galimus kandidatus, bet nebuvo pateikta nė vieno oficialaus prašymo dalyvauti konkurse.

Specialistai – abejotini

Dar anksčiau buvo pasklidusios kalbos, kad ši tarnyba yra „darbiečių“ prieglobstis.

Vakar kalbėdama Seime žemės ūkio ministrė teigė pastebinti itin daug nekompetentingų NŽT veiksmų po to, kai dalis profesionalių jos tarnautojų buvo atleisti, o jų vietą užėmė abejotinos kvalifikacijos asmenys: „Priimti žmonės, neturintys atitinkamo išsilavinimo.“

Tvarko svarbiausius žemės reikalus

* Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos užsiima laisvos valstybinės žemės ir miškų pardavimu, aukcionų organizavimu, žemėtvarkos, teritorijų planavimo dokumentų rengimu, licencijų išdavimu.

* Tarnyba turi teisę perimti žemę visuomenės poreikiams, vykdyti kaimo plėtros žemėtvarkos projektus, išduoti įvairius sutikimus, susijusius su žemės įteisinimu ir prekyba.

* Ypač Lietuvos piliečiams svarbus nuosavybės teisių į žemę, mišką ir vandens telkinius atkūrimas, kuriuo taip pat rūpinasi ši tarnyba.

* Tarnyba skelbia 2014 m. už parduotą visų paskirčių valstybinę žemę gavusi 84,74 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.