Socialdemokratai ir „darbiečiai“ surėmė kaktas dėl biudžeto

Nebalsuosite už biudžetą? Jokių problemų, jį priimti padės opozicija. Taip prasidėjo socialdemokratų ir „darbiečių“ diskusijos dėl svarbiausio kitų metų valdžios dokumento, rašo „Lietuvos rytas“.

„Darbiečių“ vadovės L.Graužinienės užmojai suerzino premjerą A.Butkevičių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Darbiečių“ vadovės L.Graužinienės užmojai suerzino premjerą A.Butkevičių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 1, 2014, 7:49 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:49 AM

Kitąmet – savivaldybių rinkimai, taigi valdančiosioms partijoms biudžetas itin rūpi. Ypač Darbo partijai, kuri, per praėjusius Seimo rinkimus žadėjusi pakelti minimalią mėnesio algą (MMA) iki 1509 litų, dabar vėl balnojasi šį arkliuką.

Valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje „darbiečių“ vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė kategoriškai reikalavo, kad socialdemokratai įsipareigojimą didinti MMA ir konkrečius skaičius įrašytų į biudžeto projektą.

„Darbiečiai“ nori, kad kitąmet valdžia įsipareigotų pakelti minimalią algą, kuri yra 1035 litai, dar šimtu ar dviem šimtais litų.

Darbo partijos požiūriu, pagrindiniu papildomų pinigų šaltiniu galėtų tapti PVM lengvatos šildymui panaikinimas – dėl to, išankstiniais skaičiavimais, į biudžetą įbyrėtų apie 200 mln. litų.

Bet socialdemokratai kol kas netgi nenori leistis į kalbas apie griežtus įsipareigojimus dėl MMA didinimo.

Politinės tarybos posėdyje, jo dalyvių liudijimu, įtampa buvo labai didelė – L.Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius kalbėjosi pakeltu tonu, pertraukinėjo vienas kitą.

Seimo pirmininkė netgi pagrasinusi, jog tuo atveju, jei kairieji nenusileis, Darbo partijos frakcija nebalsuos už biudžetą parlamente.

Tada premjeras ironiškai atkirtęs, kad „darbiečiai“ gali elgtis kaip nori, o jis nematąs jokių problemų, nes sulauks paramos iš kur nors kitur, ir leido suprasti, jog pasitelks dešiniąją Seimo pusę.

A.Butkevičius pareiškė turįs tiktai vieną pageidavimą – tuo atveju, jeigu „darbiečiai“ tikrai apsispręs nebalsuoti dėl biudžeto, bent malonėtų įspėti koalicijos partnerius kuo anksčiau, mažiausiai prieš savaitę.

Socialdemokratai jau ne kartą per kokius nors svarbesnius balsavimus, kuriuose su jais susiremdavo „darbiečiai“, yra sulaukę opozicijos pagalbos.

Tiesa, vakar L.Graužinienė nebuvo linkusi su „Lietuvos rytu“ plačiau kalbėti apie partnerių ginčus dėl biudžeto: „Vyksta tiesiog darbinės diskusijos, pirmieji klausymai.“

Taigi kaktas surėmę koalicijos partneriai sutarimo nepasiekė nei koalicijos posėdyje, nei vėliau. Vakar premjeras, be kita ko, teigė, kad dėl PVM lengvatos šildymui naikinimo politinis sprendimas dar nepriimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.