Už lietuviškų karvių pieną moka baudas

Ūkininkaujantys Lenkijos lietuviai karves neretai perka ar net išsinuomoja mūsų šalyje. Tačiau už pieną jie sulaukia ne tik perdirbėjų pinigų, bet ir baudų, rašo „Lietuvos rytas“.

P. ir V.Pečiulių ūkyje mūkia Lietuvoje įsigytos karvės, tačiau šeimininkams dėl jų tenka sumokėti ir nemenkas baudas.
P. ir V.Pečiulių ūkyje mūkia Lietuvoje įsigytos karvės, tačiau šeimininkams dėl jų tenka sumokėti ir nemenkas baudas.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-10-03 10:04, atnaujinta 2018-01-28 18:41

Kiek pieno gali primelžti kiekvienos šalies ūkininkai, suskaičiuoja Europos Komisija. Ji kasmet kiekvienai valstybei nustato kvotas. Už tai, kad ūkininkai primelžia daugiau pieno, nei leistina, jie yra baudžiami.

Lietuvos ūkiams dėl to dar nėsyk neskaudėjo: kvota nebuvo viršyta nė vienais metais.

Užtat Lenkijos lietuviai dėl to dejuoja ir laukia kitų metų kovo, kai kvotos visoje ES bus panaikintos.

Auga ir ūkis, ir baudos

Netoli Punsko esančiame Petro Pečiulio ūkyje mūkia apie 40 karvių. Praėjusiais metais ūkis buvo šiek tiek išplėstas.

„Gyvulius gerai šeriame. Tad primelžėme maždaug 8 tūkst. litrų pieno daugiau, nei leidžia kvota. Štai taip ir užsidirbome maždaug 3 tūkst. zlotų (apie 2,46 tūkst. litų) baudą“, – sakė ūkio šeimininkė Violeta Pečiulienė.

Jos kaimynų pieno ūkis gerokai didesnis, tad už viršytą pernykštę pieno kvotą jiems reikia sumokėti net 70 tūkst. zlotų (57,4 tūkst. litų) baudą: už kiekvieną perteklinį litrą – po 0,35 zloto.

„Tie 3 tūkstančiai zlotų nėra labai daug. Tačiau šiemet ūkis dar labiau ūgtelėjo – dar apie 20 telyčių yra veršingos.

Kartu pakibs ir gerokai didesnių sankcijų grėsmė. Be to, bauda padidės kone triskart ir sieks 1 zlotą už litrą“, – kalbėjo V.Pečiulienė.

Mielai pirktų ir kvotą

Nuo P. ir V.Pečiulių ūkio Lietuva ranka pasiekiama. Anapus sienos už 12 kilometrų esančioje Sangrūdos seniūnijoje šie Lenkijos ūkininkai iš lietuvių savo giminaičių nuomojasi 6 hektarus žemės. Joje augina javus, kuriuos sunaudoja gyvulių pašarams.

„Pirkome šiemet Lietuvoje karvių – geros veislės, pieningų. Norėjome pirkti ir žemės. Bet apsigalvojome, nes nežinia, kaip dar gali keistis įstatymai.

Todėl tą žemę nupirko mūsų artimieji Lietuvoje, o mes ją iš jų nuomojamės.

O štai pieno kvotų negalime nusipirkti, nors jos mums labai praverstų. Juoba kad lietuviai savo pieno kvotų neišnaudoja“, – kalbėjo V.Pečiulienė.

Skersti karvių neketina

Ką darys Lenkijos ūkininkai? Sumažins karvių bandą?

Tačiau išskerdus gyvulius vėliau sunku ūkį atkurti. Juk prireikia trejų metų, kol iš veršelio užauga karvė.

„Todėl ir juokaujame – karvės negaus gerų pašarų, kad duotų mažiau pieno.

Perteklinį pieną perdirbėjams parduosime pusvelčiui ir taip ištversime iki kitų metų kovo, kol kvotų nebeliks“, – planavo V.Pečiulienė.

Tiesa, Lenkijos ūkininkai pernelyg skųstis negali, nors Rusijai paskelbus embargą pieno supirkimo kaina smuktelėjo maždaug 0,1 zloto – iki 1,49 zloto (1,22 lito) už litrą.

Lietuvoje embargas ūkininkams kirto labai skaudžiai: jiems už litrą pieno mokama maždaug 0,6 lito, kaina susitraukė apie 30–40 proc.

„Užtat mums gaila saviškių Lietuvoje. Juk nei pienas, nei sūris, niekas Lietuvoje taip ir neatpigo“, – sakė V.Pečiulienė.

Kvotų neliks, konkurencija paaštrės

Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkodaros skyriaus vedėjas:

„Gyvulius ES ūkininkai perka vieni iš kitų. Tačiau pieno gamybos kvotomis ES valstybėms neleidžiama prekiauti tarpusavyje. Gal ir gerai, antraip patiems lietuviams jų būtų neužtekę.

Lenkams ar vokiečiams sunkiau. Jie primelžia pieno daugiau, nei jiems nustatyta nacionalinė kvota. Tačiau kitąmet kvotų neliks. Lietuvos ūkininkams tai nėra labai gera žinia.

Iki šiol konkuravo perdirbėjai, o dabar tai turės daryti patys žemdirbiai. Juk atsiras šalių, kurios staigiai pradės didinti pieno gamybą: Vokietija, Lenkija, Olandija.

Padidėjus pasiūlai kris kainos, nors mūsų pieno ūkiai vos suduria galą su galu. Juk šiuo metu pagal pieno supirkimo kainas Lietuva ir taip yra paskutinė Europoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.