Panerių memorialo sutvarkymui pateikta šešiolika pasiūlymų

Panerių memorialo Holokausto ir

Trys geriausiai įvertinti Panerių memorialo sutvarkymo idėjos projektai bus paskelbti artimiausiu metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Trys geriausiai įvertinti Panerių memorialo sutvarkymo idėjos projektai bus paskelbti artimiausiu metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2014, 3:53 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:33 AM

Panerių memorialas yra didžiausia Holokausto vieta Lietuvoje ir viena didžiausių Europoje. Kartu su žydais čia sušaudyti tūkstančiai lenkų, sovietų karo belaisvių, lietuvių ir kt. Rekonstruodami memorialą, siekiame paversti Panerius svarbiu Holokausto atminimo ir edukacijos centru“, – pranešime spaudai teigė Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

Trys geriausiai įvertinti Panerių memorialo sutvarkymo idėjos projektai bus paskelbti artimiausiu metu, o rekonstrukciją tikimasi įgyvendinti per artimiausius kelerius metus Lietuvos ir Europos Sąjungos paramos fondų lėšomis.

Kaip yra skelbusi Lietuvos architektų sąjunga, kompleksas turėtų būti sutvarkytas ir pritaikytas lankymui tuo pačiu išsaugant išlikusius autentiškus bei minimaliai atkuriant sunaikintus šios žudynių vietos elementus.

Taip pat konkurso dalyviai turėjo numatyti priemones, skirtas ateitiems kartoms išsaugoti istorinę atmintį apie Holokaustą Paneriuose praeito amžiaus pirmoje pusėje.

Ketvirtadienį organizuojamas viešas sutvarkymo idėjų projektų aptarimas. Jame pasisakys recenzentai, projektus įvertins užsienio ekspertai istorikai – JAV Holokausto memorialinio muziejaus kuratorius dr. Jacekas Nowakowskis ir Aušvico- Birkenau memorialo ir muziejaus direktorius dr. Piotras M. A. Cywinskis iš Lenkijos.

Panerių memorialas, skirtas Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti – išlikusi masinių žudynių vieta ir kapai, kur 1941-1944 metais nacių vykdytų egzekucijų metu buvo žudomi žmonės, daugiausiai – žydai. Didelė dalis nužudytųjų palaikų buvo sudeginta, kiti liko užkasti šioje teritorijoje.

Panerių memorialas sušaudytų aukų skaičiumi yra didžiausia Holokausto vieta Lietuvoje, plačiai žinoma tarptautiniu mastu. Panerių miške taip pat nužudyti Lietuvos vietinės rinktinės, Armijos Krajovos kariai, įvairių tautybių Raudonosios armijos karo belaisviai, antinacinio pasipriešinimo dalyviai ir kitos nacių okupacinio režimo aukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.