Benamiai Kaune – neįveikiami

„Žmogaus skleidžiamo kvapo skalės negalime vertinti ir bausti už

Benamiai nepuošia miesto centro.<br>P.Mantauto nuotr.
Benamiai nepuošia miesto centro.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 9, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:25 PM

Tiek jis, tiek kitų institucijų atstovai tarėsi, kaip iš miesto centro išguoti benamius, tačiau konkrečių pasiūlymų stinga.

Laisvės alėjoje esančiame biure dirbančiam kauniečiui Evaldui Karaliui didžiausią rūpestį kelia pagrindinės miesto arterijos kiemai, mat valkatos ne tik mėto butelius, bet ir atlieka gamtinius reikalus.

„Jie kiekvieną rytą ateina lyg į darbą ir įsitaiso ant suoliukų“, – pasakojo vyriškis.

Kartais jie net prigula, o išsigandę užsieniečiai skuba kviesti greitosios pagalbos ekipažą – jiems atrodo, kad žmogus sunegalavo.

„Niekam neuždrausta prigulti ant suoliuko, bausti už tai negalime“, – aiškino Centro policijos komisariato viešosios policijos skyriaus viršininkas Raimondas Zinkevičius.

Prašydami išmaldos benamiai dažnai pasirodo ir prabangos prekių parduotuvių preieigose, o tai nepatinka tiek tokių salonų šeimininkams, tiek klientams.

Pasak R.Zinkevičiaus, Vilniaus ir Klaipėdos miestų tarybos yra priėmę sprendimus, kuriuose numatytas draudimas ne tik prašyti, bet ir duoti išmaldą. Galbūt tai šiek tiek pakeistų situaciją ir Kaune.

Vien šiais metais Kauno centre dirbantys pareigūnai benamiams surašė apie 100 administracinės teisės pažeidimo protokolų, tačiau iš jų mažai naudos – niekas skirtų baudų nesumoka.

„Bandėme juos vežti į globos ir nakvynės namus, tačiau ten benamiai neužsibūna ir grįžta į pamėgtas vietas“, – pasakojo R.Zinkevičius. Kai atšala, jie sulenda į laiptines, rūsius ir dažnai sukelia gaisrus.

Benamiai yra tapę ir medikų galvos skausmu. Kol jie vargsta su dažnai įkaušusiais benamiais, pagalbos nesulaukia kiti žmonės.

R.Zinkevičius ragino rasti instituciją, kuri priimtų tokius žmones. Kita vertus, turbūt jokioje įstaigoje neįmanoma žmonių laikyti jėga. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.