Rusija godžiai žiūri ne tik į Lietuvos mokinius, bet ir senukus

Rusija tiesia savo letenas ne tik į moksleivius – jos taikiniu tapo senoliai. Jie užversti laiškais, kuriuose juos siūloma aprūpinti iki gyvos galvos. Tiesa, šis aprūpinimas labiau primena išmaldą – nuo trisdešimties iki septyniasdešimties litų per mėnesį.

Rusija tiesia savo letenas ne tik į moksleivius – jos taikiniu tapo senoliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusija tiesia savo letenas ne tik į moksleivius – jos taikiniu tapo senoliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Narmontė („Lietuvos ryto“ televizija)

Oct 12, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:57 PM

Ambasados atstovai neslepia, kad susidomėjimas didžiulis – žmonės plūsta su prašymais gauti rusiškų pinigų. Tam užkirsti kelio nesugeba ir politikai, nesutariantys tarpusavyje ir nesugebantys pažaboti vis bjauresnio melo, sklindančio iš televizoriaus ekranų, nors dalis lietuvių kasdien žiūri vis populiarėjančias Kremliaus propaguojamas televizijas.

Šią temą plačiau nagrinėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“.

Gaus išmoką, nors nekariavo

Panevėžietis Jonas Mažylis džiūgauja – gavo pranešimą iš Rusijos ambasados, kad iki gyvenimo galo gaus išmoką iš Rusijos. Nors neturi nieko bendra su antruoju pasauliniu karu. Prie karo veteranų priskirtas dėl to, kad 1956 m. su sovietų kariuomene malšino Vengrijos revoliuciją.

„Tokia buvo mūsų uniforma žieminė, mes šalmų neturėjom, turėjom tik odines kepures kaip lakūnai“, – vartydamas fotografijų albumą „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo J.Mažylis.

Pastaruoju metu laiškus iš Rusijos ambasados su pranešimu apie aprūpinimą iki gyvos galvos gauna daugybė Lietuvos senolių. Informaciją apie juos teikia Lietuvos nevyriausybinės organizacijos vienijančios karo veteranus.

Laišką adresavo mirusiam žmogui

Iš didelio noro savo pusėn patraukti kuo daugiau žmonių pasitaiko ir kurioziškų situacijų – štai Pasvalio rajono Vaškų seniūną neseniai pasiekė laiškas adresuotas prieš ketverius metus mirusiam tėčiui.

„Aš paklausiau tos ambasados darbuotojos, jinai sako, taip mes tą laišką žinom, mes laukiam žinių iš jūsų, bet sakau, kodėl spjaudot žmonėms į sielas. Sako, kodėl spjaudom? Mes rūpinamės jumis.

Sakau tai, kad nebėra nei vieno nei kito, jaučiamės prislėgti ir tokių garbingų įstaigų nesusipratimo esame labai nepatenkinti“, – apie skaudžius prisiminimus sukėlusį įvykį pasakojo Vaškų seniūnas Kęstutis Jasėnas.

Rusijos išmokos siekia nuo 35 iki 70 litų kas mėnesį. Nurodymą dėl išmokų lietuviams, latviams ir estams Vladimiras Putinas papildė gegužės mėnesį. Rusija pasirengusi mokėti ne tik karo veteranams, bet ir stribams, žiauriai kankinusiems ir žudžiusiems Lietuvos partizanus. Į tokią paramą gali pretenduoti ir šių asmenų našlės.

Rusijos „padėka“

„Įsakymas taip ir vadinasi – dėl priemonių pagerinti materialinę situaciją kai kurioms Didžiojo tėvynės karo veteranų kategorijoms. Tai tiesiog suma, kurią Rusijos valstybė pagerbia veteranus, tai tarsi padėka žmonėms už tai, kad jie nugalėjo fašizmą, už tai, kad kentėjo per Didįjį tėvynės karą, nes yra ir mažamečių koncentracijos stovyklų belaisvių, Leningrado blokados dalyviai, tai tarsi padėka žmonėms pinigais“, – sakė Rusijos konsulas Aleksandras Mamaevas.

Seimo nario Arvydo Anušausko nuomone, 10 ar 20 eurų kupiūros davimas keliems tūkstančiams lietuvių yra išmalda, kuria siekiama sukurti sau palankių žmonių terpę, ignoruojant kitus dalykus.

„Lietuvoje yra dešimtys tūkstančių žmonių dirbusių priverstinai Sibire, apie juos niekas nekalba. Tai požiūris į tremtį, gulagą, deportacijas, turim vertinti kaip Rusijos politinį pasirinkimą kuris Lietuvai nepriimtinas“, – kalbėjo Seimo narys.

Nuo sovietinės agresijos nukentėjusiems antrojo pasaulinio karo dalyviams mokama kompensacija ir iš Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų. Kas mėnesį 1350 tokių veteranų gauna 200 litų prie senatvės pensijos, jei tapo neįgalus – ši išmoka siekia 300 litų, jei neįgalumas – pirmos grupės 400 litų. Pagal įstatymus gaunantys šią išmoką neturi teisės priimti išmokų iš kitų šalių.

Galima tik viena pašalpa

„Jos mokamos tik tuo atveju, jeigu jie negauna panašaus pobūdžio išmokų iš kitų valstybių, tai nesvarbu iš kokios valstybės, svarbu kad gauna tą pensiją gauna, tada iš Lietuvos biudžeto ta pensija negaunama. Asmuo sužinojęs, kad įgyja teisę gaut išmoką iš kitos valstybės turi informuoti „Sodrą“.

Žmonės apie tai informuojami, kai pildo prašymą dėl išmokų. Jei neinformuoja, tuomet iš valstybės biudžeto permokėta suma iš asmens yra išieškoma“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos departamento direktorė Asta Aranauskienė.

Sužinoję šį faktą Vilniaus karo veteranų organizacijos nariai atsisakė kalbėti su žurnalistais, tik neoficialiai pripažino, kad yra tokių kurie stengiasi prisidurti ir lietuviška išmoka už tai, kad nukentėjo nuo sovietų, ir Rusijos, kad padėjo sovietams.

Kremlius ir vėl triumfuoja – štai Pasvalio rajone Vaškų kaime gavę laiškus iš ambasados daugelis skuba tvarkytis dokumentus.

„Mums sudėtinga tai, kad yra Lietuvos, Estijos, Latvijos piliečiai ir asmenys be pilietybės, kurie čia gyvena. Tikslių duomenų apie asmenis, kurie čia gyvena, mes neturime, bet mūsų turima informacija dabar turi teisę į šias išmokas apie 3000 žmonių. Iki šio momento į mus kreipėsi kiek daugiau kaip du tūkstančiai žmonių , kurie išreiškė norą gauti šias išmokas“, – sakė Rusijos konsulas A.Mamaevas.

Pinigai – galingas įrankis

Karo istorikas Valdas Rakutis sako, kad šitoje situacijoje Lietuva turėtų nedelsiant reaguoti.

„Kaip matom iš Ukrainos ir Gruzijos atvejų, kai tam tikros visuomenės dalys yra pririšamos ir yra suinteresuotos kovoti prieš savo valstybę, tai yra galingas įrankis ir tada tenka pasauliui aiškinti, kas tai per žmonės ir panašiai. Ieškoma būdų, kaip sukurt šalininkų grupę, kai gauni pinigus, pyktis su valstybe nebegali“, – aiškino istorikas.

Lietuvos politikai neranda vaistų kovoti su šia laiko patikrinta propaganda – trečdalį visų retransliuojamų programų Lietuvoje sudaro rusiška produkcija. Maskva puikiai atliko namų darbus, rusiškų kanalų oficialiai kaip ir nėra, jie seniai įregistruoti įvairiose Europos šalyse: Latvijoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje.

O Lietuva savųjų namų darbų nepasistengė padaryti laiku: kai pirmą kartą 2004 metais buvo nustatytas pažeidimas laidoje „Amžiaus paslaptys“, pirmajam Baltijos kanalui buvo skirta 10 tūkst. litų bauda ir istorija pamiršta.

Plačiau apie tai - „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „24/7". Laida rodoma sekmadieniais, 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.