Z. Balčytis. Visaginas – Hinkley 0:1

Europos Komisija (EK) priėmė du svarbius sprendimus, kurie netiesiogiai svarbūs ir Lietuvai bei patvirtina tiesą: tik veiksmas garantuoja rezultatą.

Z.Balčytis siūlo imti pavyzdį iš britų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Z.Balčytis siūlo imti pavyzdį iš britų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zigmantas Balčytis

Oct 13, 2014, 4:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 12:27 PM

Estija ir Suomija ilgai nesutarė, prie kurios krantų statyti regioninį suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą. EK atmetė dviejų valstybių pasiūlymą statyti du terminalus (prie Estijos ir prie Suomijos krantų), nes dviejų SGD terminalų statybos modelis neatitinka ES paramos reikalavimų.

Projekto įgyvendinimas atidedamas, Estija praranda brangų laiką, nors terminalo statybą laiko prioritetiniu projektu.

Lietuva, nesulaukusi iš Baltijos kaimynių teigiamų atsakymų į pasiūlymą kartu statyti SGD terminalą, buvo šimtąkart teisi nusprendusi pati, be tiesioginės ES paramos, statyti savo terminalą.

Spalio pradžioje EK priėmė precedento neturintį sprendimą – palaimino branduolinės jėgainės statybą Didžiojoje Britanijoje, Pietvakarių Anglijoje, Hinkley Point vietovėje.

Pati Didžioji Britanija leido statyti šalyje naują atominę elektrinę dar 2013-ųjų kovą. Oficialiojo Briuselio nenudžiugino faktas, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė su projekto investuotoju Prancūzijos „Electricite de France“ pasirašė sutartį, kuria Didžioji Britanija investuotojui 35 metus užtikrina pagamintos elektros pardavimo ribines kainas. Numatyta ribinė elektros energijos rinkoje kaina – 92,50 GBP/MWh (litais - apie 40 ct/kWh).

Sutartyje numatyta, kad Vyriausybė 2023–2057 metais investuotojui mokės skirtumą tarp rinkos ir ribinės kainos, jei elektros kaina rinkoje bus mažesnė nei 92,50 GBP/MWh. Jei didesnė – investuotojas mokės Vyriausybei.

EK buvo pareiškusi, kad tokia sutartis ir Vyriausybės parama projektui viešaisiais finansais yra galimai neteisėta. Vis dėlto po derybų ir tyrimo EK priėmė teigiamą sprendimą, nes Didžioji Britanija sutiko pakeisti projekto finansavimą ir taip sumažinti būsimą naštą savo šalies mokesčių mokėtojams.

Puikus pavyzdys Lietuvai, kaip reikia įgyvendinti branduolinės jėgainės projektą. Pirma, naujos branduolinės jėgainės statyba Lietuvoje galima, jei aiškų sprendimą priima Vyriausybė. Tik tokiu atveju galima tikėtis, kad projektas tampa regioniniu – sulaukia aiškaus Latvijos ir Estijos pritarimo. Antra, reikia veikti Briuselyje. Precedentą sukūrė Didžioji Britanija. Kol kas Visaginas – Hinkley 0:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.