Politikų uždavinys – įtikti svyruojantiems piliečiams

Pagrindinė valdančioji Socialdemokratų partija, atrodo, turėtų suklusti – aptirpo ir šios politinės jėgos, ir Vyriausybės reitingai. Tai parodė bendrovės „Vilmorus“ spalio 3–12 d. atlikta reprezentatyvi apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 18, 2014, 8:39 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:44 PM

Jei Seimo rinkimai vyktų dabar, už Socialdemokratų partiją balsuotų 18,8 procento piliečių. Tačiau dar prieš mėnesį šis skaičius buvo 21, o prieš metus – net 27.

Tiesa, socialdemokratai partijų rikiuotėje ir toliau įtikinamai pirmauja. Pastaruoju metu stabiliai antrąją vietą užimančios „Tvarkos ir teisingumo“ kraitis – 11,2 procento.

Beje, šįkart mažesnis pažymys parašytas ne tik Socialdemokratų partijai, bet ir jos lyderiui Algirdui Butkevičiui. Rugsėjo viduryje premjerą palankiai vertino 61,7 proc. apklaustųjų, o dabar 55,1, nepalankiai – atitinkamai 15,6 ir 18,4 procento. Nuo 22,7 iki 26,5 proc. padaugėjo žmonių, nežinančių, kaip vertinti šio politiko veiklą.

Pastaruoju metu krito ir Vyriausybės reitingas. Šiuo metu ja pasitiki 22,5 proc. (rugsėjį – 26,5), o nepasitiki – 33,2 proc. (rugsėjį – 28,4) šalies gyventojų.

Politologo Vytauto Dumbliausko manymu, pasitikėjimas socialdemokratais ir premjeru greičiausiai smuko dėl to, kad ilgai žadėjusi pigesnį šildymo sezoną Vyriausybė galiausiai pasiūlė naikinti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą šildymui.

„Galbūt visiškai kitaip šis pasiūlymas būtų buvęs sutiktas, jei A.Butkevičius prieš tai nebūtų pernelyg garsiai kalbėjęs, kad greitai už šildymą mokėsime mažiau. Tai buvo jo klaida. Dabar daugelis gyventojų pasijuto nuvilti.

Juk didelę dalį pajamų praryjantis mokestis už šildymą – žmonėms labai jautrus ir skausmingas dalykas“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Anot politologo, šį nepopuliarų visuomenėje valdančiųjų žingsnį socialdemokratų politiniai varžovai tikriausiai stengsis priminti ir per būsimų savivaldos rinkimų kampaniją.

Beje, kairiųjų slystelėjimu turės progą pasinaudoti ne tik opozicija, bet ir, tarkime, populizmu garsėjantys valdantieji „darbiečiai“, kurių gerbėjai gana svyruojantys.

Antai liepos mėnesį už Darbo partiją būtų balsavę 9,7 proc. rinkėjų, rugsėjį – jau tik 6,6, o spalį – 8,5 procento.

Susidaro įspūdis, kad blaškosi ir Liberalų sąjūdžio rėmėjai – prieš mėnesį tarp apklausos dalyvių jų buvo 7,8 proc., šiuo metu – 5,9 procento.

Taigi palenkti į savo pusę sutrikusius ar svyruojančius rinkėjus – ne vienos partijos uždavinys.

Dėl reitingų galvos toliau nereikia sukti bene vienintelei prezidentei Daliai Grybauskaitei. Dauguma apklausos dalyvių šalies vadovę vertina palankiai ir mano, kad būtent ji geriausiai atstovauja jų interesams.

Gyventojai neblogai įvertino ir naująjį energetikos ministrą Roką Masiulį, kuris pirmąkart buvo įtrauktas į klausimyną.

Nors daugelis žmonių dar nežino, ko jis vertas, vis dėlto palankios nuomonės persveria nepalankias.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.