Vilnius bankrutuoja. Kodėl tik dabar visi nustebo?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 18, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:44 PM

Stebina kita. Kodėl gyvendami sostinėje Lietuvos valdžios vyrai ir moterys galėjo ramiai žiūrėti, kaip miestas artėja prie tragiškos padėties?

Juk jau prieš trejus metus meras A.Zuokas tvirtino tą patį: sostinė atsidūrė per plauką nuo bankroto. Bet tuometė A.Kubiliaus Vyriausybė ir toliau spyriojosi nedidindama miestui skiriamos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies.

Vilniaus savivaldybė brėžiniais ir skaičiais tada įrodinėjo, kaip atsitiestų, jei miestui liktų daugiau GPM. Netekęs kantrybės A.Zuokas pareiškė, kad už prastą Vilniaus situaciją yra atsakinga Vyriausybė. Tai ji neatsakingu planavimu skolas padidino 545 mln. litų.

Šiandien kalbant apie Vilniaus bankrotą dar reikėtų prisiminti sostinės savivaldybės ieškinį Vyriausybei, taip pat kas Seime balsavo prieš didesnės GPM dalies skyrimą. Tai į mero kėdę iki šiol veržęsis M.Adomėnas, taip pat A.Kubilius, A.Melianas, P.Saudargas.

Apie tai, kad pagal galiojančią metodiką skirstant GPM Vilnius praranda nemažą dalį biudžeto įplaukų, kalbėjo ir ankstesnieji miesto vadovai.

Tad mero pavaduotojo R.Adomavičiaus šios savaitės pripažinimas, kad sostinės finansinė padėtis apverktina, - jokia naujiena.

Kur ji tokia nebus, jei Vilniuje dirbantys žmonės pernai sumokėjo 1,9 mlrd. litų GPM, o miesto biudžete liko tik apgraužtas kaulas - mažiau nei penktadalis vilniečių sumokamo GPM - 362 mln. litų. 812 mln. litų vilniečių GPM atiteko sostinę skurdinančios valstybės iždui.

Nors ši Vyriausybė atsitokėjo ir ištiesė pagalbos ranką, bet tik nuo šių metų sostinei skiriama GPM dalis padidinta nuo 42 iki 48 proc. Tačiau aštuonerius metus besikaupusių problemų taip greitai neišspręsi. Kad miestas atsigautų, reikia mažiausiai 65 proc. GPM.

Kaip Vilniui įveikti krizę? Vienas kelių - skolintis Lietuvai, lėšas perskolinti sostinei, kad ji grąžintų skolas. Valstybė, tiek metų murdžiusi savo sostinę, bus priversta pati bristi į dar didesnes skolas.

Kitas kelias - padidinti savivaldybės pajamas, o to Vilnius prašo jau seniausiai. O kad miesto neapimtų sąstingis, sumažinti miesto dalį įgyvendinant europinės paramos projektus.

Trumpai tariant, miestą gydys tas, kas jį nugydė. Deja, kito gydytojo nėra.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.