„Putino“ sodininkus kaimynai kiršina vadindami rusų pakalikais

Tarp sodininkų užvirė aistros dėl bendrijos pavadinimo, nes jis sutampa su prieštaringai vertinamo Rusijos prezidento pavarde. Šiemet atsirado dvi sodininkų stovyklos: vieni savo sklypuose sodina putinus, o kiti juos vadina rusų pakalikais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Oct 25, 2014, 7:20 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:29 PM

„Taip, taip, čia tas garsusis „Putinas“, – patvirtino pagyvenusių sodininkų pora dar nespėjus paklausti apie kaimynų laidomus juokelius dėl bendrijos prie Grigiškių pavadinimo panašumo į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pavardę.

Bet ne visiems dabar juokinga, kai „Putino“ teritoriją kas nors pavadina Rusija.

Būna, ir barnių įsiplieskia. Pasirodo, net putinas, nuo seno augantis krūmas, gali tapti nesantaikos objektu.

Vienas „Sostinės“ pakalbintas sodininkas atsiduso: „Tai jau idiotizmo viršūnė. Ir ne vien aš taip manau.“

Geriau pensijas atiduotų

„Nesąmonė, kai žodį „putinas“ imama sieti su politika. Jeigu jau kam nors užkliūva Putino pavardė, tai man negraži Landsbergio pavardė“, – širdo sodininkų bendrijoje „Putinas“ gyvenanti Valda Pirogova.

„Pasodins tave“, – šypsojosi jos vyras Leonidas.

„Nepasodins. Dabar demokratija. Jeigu jau taip, aš už Putiną, o ne už Landsbergį eičiau“, – kaito sutuoktinė.

L.Pirogovas taip pat svaidė žaibus į valdžią: „Krašto apsaugai pinigų yra, o pensijoms – ne. Tegu pirmiausia pensininkams grąžina tai, kas priklauso, o paskui jau tankus perka ir V.Putiną dergia.“

Tokių mitingų sodininkų bendrijoje „Putinas“ dabar vyksta kone kasdien.

Anot V.Pirogovos, „Putino“ sodininkai ramiai gyveno, bet kalti politikai ir kaimynai, kuriems vis kyla noras juos pakiršinti.

Žmona jau nuskynė uogas

„Aš tyčia putiną pasodinau. O ten toliau dar vienas. Galiu parodyti“, – kvietė užsukti Pirogovų kaimynas Jonas Jankauskas. Raudonų putinų uogų ant šakų jau nebėra. Jas nuskynė J.Jankausko žmona.

Priskynė tris trijų litrų stiklainius, užpylė cukrumi. Jonas žino, kad tai vaistas, bet kokias ligas jis gydo – nelabai, žmonos reikėtų klausti.

J.Jankauskui gaila, kad jų bendrijoje putinų nedaug. Mėgino prisiminti, kas iš kaimynų augina, bet galėjo tik vieną pavardę pasakyti. Tačiau vis daugiau žmonių atsikrausto iš Vilniaus nuolat gyventi, tai gal ir putinų prisodins.

Anksčiau gražiai bendravo

„Kad soduose paprasti žmonės dėl putino apsiskaldo, dar nedidelė bėda. Blogiausia, kad šitaip ir mūsų politikai elgiasi. Jiems tik kiršinti rūpi“, – neslėpė nusivylimo politika pavardės prašiusi neminėti sodininkė.

Rodydamas į namus J.Jankauskas vardijo, kokių tautybių žmonės juose gyvena: „Baltarusiai, lietuviai, lenkai – iki šiol visi gerai sutarėme. Atvažiavę pas mus net stebėdavosi: „Ką, jūs taip gražiai bendraujate, sveikinatės?“

Kodėl sodininkų bendrija buvo pavadinta „Putinu“?

Anksčiau joje sklypus gavo Lentvario kilimų fabriko darbuotojai. Bet dabar jų likę vienas kitas. „Putino“ sodininkų bendrijoje įsikūrė vilniečiai.

Aplink Lentvarį daug bendrijų, kurios pavadintos medžių, žolynų vardais. Galbūt dėl to ir prie Grigiškių „Putinu“ pavadinta.

Priminė ir apie rublius

Nors „Putino“ teritoriją kaimynai kartais pavadina Rusija, netvarkos kaip šioje valstybėje neišvysi.

Skelbimų lentoje jau kabo kitų metų pajamų ir išlaidų sąmata. Sodininkai iki kruopelytės apskaičiavę, kiek uždirbs ir išleis. Tiesa, sumos nurodytos litais.

„Taip, litais skaičiavome. Bet, kaimynų pykčiui, ne rubliais, nes buvo tokių, kurie klausinėjo, kodėl pas mus dar ne Rusijos valiuta“, – juokėsi bendrijos „Putinas“ narė Stanislava.

Į akis krinta smarkiai sumažėjęs sodininkų bendrijos pirmininko atlyginimas. Jis kitąmet sieks tik 4716 litų, nors 2013-aisiais buvo 12 479 litai.

Daugiausia sodininkai ketina išleisti elektros energijai, vandens tiekimui ir vandentiekiui atnaujinti – po 3 tūkst. litų.

Dar 2 tūkst. litų – kaupiamosios lėšos. O lėšos vandens bokšto priežiūrai, kanceliarinėms prekėms ir interneto paslaugoms apkarpytos. Ką gi, į „Putiną“ grįžta sunkmetis.

Panaudojo autobuso langus

Bendrijoje „Putinas“ – apie 260 sklypų. Skirtingai nei kitose bendrijose aplink Vilnių, apleistų beveik nematyti. Paremontuoti keliai, nesunku pastebėti, kad sodininkai tvarko ne tik savo valdas, bet ir pakeles.

„Putino“ sodininkai – išradingi žmonės. Štai vienas susilipdęs šiltnamį iš senų autobuso „Ikarus“ langų. Neblogai atrodo ir turbūt nieko nekainavo.

„Putino“ teritorijoje nepasiklysi, nes yra gatvių pavadinimų lentelės. O apie bendrijos gyvenimą galima viską sužinoti skelbimų lentoje.

„Rusija čia net nekvepia, bet kaimynams gerklės neužkiši. Tegul tyčiojasi, nors kartais tikrai norėtųsi grėbliu pašventinti“, – prisipažino Stanislava.

Andrioniškio seniūnas prisidarė bėdų

„Putino“ sodininkai girdėjo apie istoriją Anykščių rajone, kur du putinus pasodinęs Andrioniškio seniūnas nuo valdžios gavo pylos.

Seniūnas teisinosi, kad sodindamas putinus negalvojęs apie Rusijos prezidentą V.Putiną, bet vis tiek kilo triukšmas.

„Neaišku, kokiais tikslais augalas tokiu pavadinimu buvo sodinamas“, – tokių įtarinėjimų teko išgirsti seniūnui.

„Kvailių tauta. Ką čia ir besakysi“, – taip šią istoriją įvertino sodininkas J.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.