Elektros ženklai – ar žinome, ką jie reiškia?

Jei pamatėte ženklą ryškiame fone, patarimas – nelįskite artyn. Ypač kai toks ženklas yra ant elektros skydinės, stulpo, įrenginių, aptvertos teritorijos. Jis čia pakabintas ne atsitiktinai, o informuoti būti atsargiems. Kiekvienam eismo dalyviui privalu žinoti kelio, o darbuotojui – jo darbo aplinkoje esančius ženklus. Daugiausia painiavos kyla matant įspėjamuosius ženklus gyvenamojoje aplinkoje. Juos žino ne visi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:51 PM

Nežinojimas ar nepaisymas elektros ženklų, deja, neapsaugo nuo pasekmių. O jos visada tos pačios – rizika patirti elektros smūgį, kas neretai baigiasi ir mirtimi.

Apie elektros srovę informuojantys ženklai atsirado seniai, kartu su elektra. Nuo ranka užrašyto žodžio, lentelės su iškaltu tekstu ar popieriaus skiautės jie šiandien visoje šalies teritorijoje vienodi. Jie skirstomi į kategorijas: draudžiamieji, įspėjamieji, leidžiamieji ir priminimo.

Visi Lietuvos teritorijoje naudojami ženklai patvirtinti Energetikos ministerijos nustatytose Saugos eksploatuojant elektros įrenginius taisyklėse.

Naudojamas ir vienas, visose pasaulio šalyse pripažįstamas ženklas. Tai žaibas geltoname trikampyje, informuojantis apie elektros smūgio pavojų. Jį sunorminti ėmėsi tarptautinė standartų organizacija (ISO). Tokios formos ir dizaino, koks naudojamas dabar, šis ženklas patvirtintas 2004 m.

Dažniausiai sutinkami elektros ženklai:

Įspėjamieji ženklai – jais pažymėtų įrenginių negalima liesti, atidarinėti. Pamačius šiuos ženklus aptvertoje teritorijoje, į ją negalima įžengti.

„Atsargiai, elektros smūgio pavojus“. Žaibas, geltoname trikampyje įspėja apie nuolatinį elektros smūgio pavojų. Šie ženklai tvirtinami ant elektros įtampą turinčių spintų, skydinių, teritorijų vartų, aukštos įtampos elektros tiekimo oro linijų atramų ir pan. – visur, kur yra elektros smūgio pavojus. Ženklu pažymėto objekto negalima liesti.

„Stok, įtampa“. Raudonas žaibas kartu su žodžiais „STOK! ĮTAMPA“ nurodo, kuriuose įrenginiuose yra likusi įtampa. Ženklas kabinamas elektros įrenginiuose, uždarose skirstyklose, ant laikinų kilnojamų aptvarų – visur, kur draudžiama vaikščioti.

„Bandymai, pavojinga gyvybei“. Raudonas žaibas su užrašu „BANDYMAI! PAVOJINGA GYVYBEI“ kabinamas ant įrenginių ir srovinių dalių tose teritorijose, kur atliekami bandymai su paaukštinta įtampa. Draudžiamieji ženklai – jais nusakoma, kokių veiksmų negalima imtis.

„Nejungti, įrenginiuose dirbama“. Perbrauktas apskritimas su žodžiais „NEJUNGTI! ĮRENGINIUOSE DIRBAMA“ draudžia įjungti komutacinį aparatą. Ženklas kabinamas ant skyriklių ir jungtuvų pavarų rankenų, vietose kuriose nėra komutacinių aparatų, vietoj išimtų saugiklių. Juos per klaidą įjungus, gali būti įjungta įtampa vietoje, kur dirba žmonės. Ant pakabinto ženklo privaloma tvarka užrašomas ženklą pakabinusio asmens vardas, užkabinimo data. Leidžiamieji ženklai – nusako galimus veiksmus tik tam tikroje teritorijoje.

„Dirbti čia“. Baltas apskritimas žaliame fone su žodžiais „DIRBTI ČIA“ nurodo darbo vietą. Bet tik elektros specialistams, ne eiliniams žmonėms. Tai kilnojamasis ženklas, kabinamas elektros įrenginiuose, paruoštoje darbo vietoje. Atvirose skirstyklose kabinamas ir toje vietoje, kur darbuotojai turi eiti į aptvertą plotą. Priminimo ženklas – jie primena nesiimti tam tiktų veiksmų, darbų.

„Įžeminta“. Šie žodžiai mėlyname fone primena, kad yra įjungtas įžeminimo įrenginys ir, kad yra draudžiama įjungti įtampą į įžemintą elektros įrenginį. Tai kilnojamas ženklas, kabinamas elektros įrenginiuose ant įjungtų stacionarių įžeminimo peilių pavarų rankenų, distancinio valdymo raktų ir mygtukų skyduose ir pultuose, kuriuos įjungus gali būti įjungta įtampa į įžemintą elektros įrenginį ar tinklo ruožą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?