Kodėl Nemuno saloje (ne)reikia baseino?

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Oct 30, 2014, 3:37 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:33 AM

Tad kodėl tokio baseino Kaunas dar neturi? Modernaus, kurį atvėsus orams būtų galima uždengti lengvu antstatu ir taip naudoti iki kitos vasaros? Baseino Nemuno saloje idėja viešoje erdvėje jau sklando nuo pavasario.

Šią savaitę susirinkę Kauno politikai būtent apie tai ir kalbėjo. Tačiau į jungtinį miesto tarybos komitetų posėdį susirinkę kauniečių išrinktieji veltui gaišo laiką – toliau pačios idėjos nepasistūmėta. Gali būti, kad prie jos daugiau ir nebus grįžta. Kodėl?

Kuo arčiau savivaldos ir merų rinkimai, tuo daugiau panašių idėjų svarstysime, – paaiškintų bet kuris politikos virtuvės užkulisius gerai išmanantis kaunietis. Taip jau yra buvę, yra ir bus. Rinkėjų viliotinis, ir tiek.

Atviro baseino Nemuno saloje idėja galėtų tapti kūnu nebent tada, jei į valdžią po kitų metų kovo pirmosios ateitų jos autoriai. Tačiau ir tai nėra garantija, mat vargu ar viena politinė jėga rinkėjų valia valdytų miestą. O būnant koalicijoje priešrinkiminių idėjų nebūtina įgyvendinti. Juo labiau kad vargu ar visoms joms įmanoma rasti lėšų.

Būtent pinigai buvo vienu pagrindinių miesto politikų diskusijų objektu svarstant atviro baseino Nemuno saloje idėją. Mat lėšų nelabai randama esamiems baseinams atnaujinti. Iš kur jų paimti naujam didžiuliam projektui įgyvendinti?

Kita vertus, pati idėja iki galo neaptarta su architektais, kurie jau yra parengę urbanistinį projektą, kaip turėtų atrodyti Nemuno sala. Sportui ir rekreacijai skirtoje erdvėje vietos aukštybiniams pastatams nenumatyta. Būtent tokių galėtų prireikti, jei būtų įgyvendinamas uždaro baseino projektas.

Politikai pastaruoju metu pažėrė ir daugiau idėjų, kaip paversti Kauną patrauklesniu jo gyventojams. Pasiūlymai puikūs – nuo naujų paplūdimių iki parkų sutvarkymo, kino po atviru dangumi. Šios idėjos, be kita ko, ir pigesnės, todėl gali būti greičiau ir paprasčiau įgyvendinamos. Lėšų joms gal būtų galima rasti ir miesto biudžete.

Tačiau grįžkime prie Nemuno salos baseino. Pasvarstykime, kas būtų, jei dabartinė miesto valdžia strimgalviais imtų įgyvendinti šį projektą. Iškasame saloje didžiulę duobę ir tada ieškome pinigų, kaip ją paversti baseinu. Ar ne taip atsitiko su Panemunės tilto statyba – pirma susprogdinome senąjį, o paskui griebėmės ieškoti pinigų naujam statyti. Štai ir turim galvos skausmą keleriems metams.

Jei į valdžią kitąmet ateitų baseino Nemuno saloje idėjos autoriai, jie gal rastų įtikinamą paaiškinimą, kodėl įdomus projektas gali būti sunkiai įgyvendinamas – politikai kalbos dovana paprastai nesiskundžia. O jei prie miesto vairo liktų tie patys veikėjai? Kas galėtų paneigti, kad ir vienu, ir kitu atveju turėtume dar vieną pajuokos objektu virtusią amžiaus statybą?

Dabartinė miesto valdžia savo pradėtų ir nebaigtų projektų turi apsčiai. Plačiai užsimota pastatyti Kongresų rūmus, tačiau iki galo dar nėra žinoma, kaip pavyks jiems gauti finansavimą. Projektas didžiulis, jo kaina ateityje gali tik padidėti. Prisiminkime, kiek miesto valdžiai teko kautis, kad neišsipūstų „Žalgirio“ arenos statybos sąmata.

Valdininkų stalčiuose vos ne dešimtmetį dūla ir Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas. Valdantieji vien šią vasarą kelis kartus maitino kauniečius pažadais, kad jau šį rudenį bus imtasi pirmojo darbų etapo. Ruduo persirito į antrąją pusę, o darbininkų miesto pėsčiųjų bulvare taip ir nematyti.

Tačiau gal taip ir geriau. Išardyti seną Laisvės alėjos grindinį daug proto ir pinigų nereikia. Eitume dabar per Vėlines į Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią melstis už mirusiuosius laikinu mediniu taku – kaip laikinuoju Panemunės tiltu per Nemuną.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.