Prokurorai jau rezga N.Venckienės pargabenimo į Lietuvą planą

Nuo teisėsaugos pasislėpusios Neringos Venckienės byla pasiekė Generalinę prokuratūrą ir, greičiausiai, jau kitą savaitę bus priimta sprendimas dėl bėglės ekstradicijos.

Pagal dabar pareikštus įtarimus Į Lietuvą pargabentai N.Venckienei grėstų laisvės atėmimas iki penkerių metų.<br>T.Bauro nuotr.
Pagal dabar pareikštus įtarimus Į Lietuvą pargabentai N.Venckienei grėstų laisvės atėmimas iki penkerių metų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 30, 2014, 6:17 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:55 AM

„Byla baigta, dabar prokurorai su ja susipažįsta. Kai bus išanalizuota visa atsiųsta medžiaga, bus nuspręsta, kokiais motyvais vadovaujantis bus kreipiamasi į JAV teisėsaugininkus dėl N.Venckienės sugrąžinimo į Lietuvą“, - portalui lrytas.lt sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė.

Taip pat bus nutarta, ar N.Venckienės ekstradicijos kreiptis dėl visų jai pateiktų įtarimų, ar apsiriboti tik viena byla, kurioje leista N.Venckienę suimti.

Kol kas N.Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal dvylika Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Šešios jos galimai padarytos nusikalstamos veikos – teismo sprendimo nevykdymas, nepagarba teismui, trukdymas antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, nežymus sveikatos sutrikdymas ir piktnaudžiavimas globėjos pareigomis – yra tiriamos Šiaulių apygardos prokuratūroje.

Neseniai įtarimų puokštę buvusiai teisėjai ir buvusiai Seimo narei papildė nauji kaltinimai – šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba ir vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Visos N.Venckienės, kuri kartu su savo teta Audrone Skučiene yra įvardijama kaip organizuotos grupuotės vadeiva, padarytos nusikalstamos veikos šiame ikiteisminiame tyrime yra suskirstytos net į 22 epizodus.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimų N.Venckienės ir jos gerbėjų nusikaltimų buvo pradėtas 2011 metais, gavus kaunietės Marijos Milinienės pareiškimą.

2010 metų gruodį sūnaus Vaido Milinio netekusi moteris norėjo išsiaiškinti, kas ir kodėl vaikiną po mirties bandė paversti mistiniu pedofilu Aidu, kurio esą ieškojo, tačiau taip ir nerado Drąsius Kedys.

Tada dar niekas negalvojo, kad atrodytų paprastas tyrimas bus atliekamas ne vienerius metus, o jo metu paaiškės, kad Garliavoje veikė organizuota nusikalstama grupuotė, kuriai vadovavo pati N.Venckienė ir jos teta Audronė Skučienė.

Pirmasis apie gaujos veiklą prabilo metus prie Venckų ir Kedžių namų gyvenęs Vitalijus Keršis. Supratęs, kad jam gresia laisvės atėmimo bausmė už tai, ko jis nepadarė, vyras net neketino prisiimti svetimos kaltės.

Jis papasakojo, kad Klonio gatvėje susirinkusiems žmonėms N.Venckienė ir jos teta liepdavo sekti žmones, pačios nurodydavo, kurių jiems neįtikusių asmenų gyvenimu reikia domėtis.

Nelegaliams sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera. Ataskaitą apie nuveiktus darbus jie turėdavo pateikti A.Skučienei, o ši perduodavo N.Venckienei.

Į apklausą iškviestos N.Venckienė ir A.Skučienė savo kaltės nepripažino. Jos vaidino nekaltas aveles ir draugiškai aiškino, kad jos neliepė nieko sekti ir iš viso nesikišo į žmonių, budėjusių prie Kedžių ir Venckų namų tvorų Garliavoje, veiklą, tačiau jų žodžius paneigė ne vienas į apklausą iškviestas „violetinis“ veikėjas.

Jie nieko neslėpdami pasakojo apie Klonio gatvėje suburtą seklių gaują, apie pinigų rinkimą ir siekius nuversti, anot jų, pedofilų valdžią ir pradėti patiems valdyti valstybę - N.Venckienė ir jos garbintojai tikėjosi laimėti Seimo rinkimus, formuoti Vyriausybę, vadovauti ministerijoms ir buvusią teisėją savo vizijose jau matė šalies prezidente.

Užėmus valdžią buvo planuojama atsikratyti neparankių žmonių teismuose, prokuratūrose ir policijoje, nes kiekvienas nepalankų sprendimą N.Venckienei priėmęs teisėsaugininkas atsidurdavo pačios gaujos sudarytame pedofilų sąraše.

Iš viso prieš teismą stos trylika šios gaujos veikėjų: N.Venckienė, A.Skučienė, jos sūnus Tadas Skučas, dėl N.Venckienės dėmesio trūkumo nuolat verkšlenęs Renaldas Ščiglinskas, jo draugas, nekart teistas jonaviškis Andrejus Lobovas, dėl trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas teisiami Gediminas Aidukas ir Darius Kaminickas, taip pat Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Rimkevičius, klaipėdietė Tatjana Borovec, V.Keršis ir Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė.

Į Vokietiją gyventi išvykusio T.Skučo, kaip ir jo pusseserės N.Venckienės, atžvilgiu byla išskirta į atskirą.

Nukentėjusiaisiais nuo šios grupuotės buvo pripažinta 10 žmonių: M.Milinienė, jos vyras, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis, jų du vaikai, Laimutė Stankūnaitė su mažamete dukterimi, Andriaus Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai Loreta Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė S.Vaicekauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.