Paveldosaugininkai atidėjo sprendimą dėl Žaliojo tilto skulptūrų

Kultūros paveldo departamente (KPD)

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:12 AM

Taip sprendimas dėl Žaliojo tilto skulptūrų išbraukimo iš Kultūros vertybių registro nukeltas bent iki kito tarybos posėdžio.

KPD direktorė Diana Varnaitė paveldosaugininkų sprendimą vadino „trypčiojimu vietoje“.

„Aš manau, kad tai yra tam tikras trypčiojimas vietoje, nesiryžtant priimti sprendimo, nes, kaip aš minėjau tarybos posėdžio metu, kultūros ministras aiškiai pasakė, kokie objektai turi būti Kultūros vertybių registre, kurie ne. Ir nuo to, kad atidėti tam tikrą laiką papildomiems dokumentams parengti, nemanau, kad tai pats geriausias sprendimas“, - žurnalistams po tarybos posėdžio sakė D.Varnaitė.

D.Varnaitės teigimu, sprendžiant Žaliojo tilto skulptūrų klausimą nuo politikos atsiriboti neįmanoma.

„Čia buvo paminėta kai kurių vertinimo tarybos narių, kad mes norime atsiriboti nuo politikos, nuo aplinkos. Bet turime puikiai suprasti, kad šie paminklai, skulptūros, simbolizuoja ne tiktai praeitį, bet ir tai, kas vyksta šiandieną. (...) O svarstymo metu susidarė įspūdis, kad kai kurie žmonės tų dalykų nemato“, - sakė departamento direktorė.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pernai pasirašė įsakymą, kuriuo sprendžiant dėl teisinės apsaugos nurodoma nevertinti objektų, kuriuose esama sovietinių ar nacistinių simbolių - SSRS ar nacistinės Vokietijos vėliava, herbas, svastika, SS ženklas, kūjis ir pjautuvas, penkiakampė žvaigždė ir pan. Taip pat okupacine simbolika pripažįstami nacionalistų, SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai, organizacijų ar į juos panašūs simboliai.

Šios naujos taisyklės leidžia vertinimo tarybai priimti sprendimus dėl minėtų objektų teisinės apsaugos panaikinimo.

Remiantis ministro įsakymu, gruodį Kaune veikianti vertinimo taryba nusprendė panaikinti teisinę apsaugą ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto esantiems sovietiniams simboliams, tačiau pasiūlė fiziškai jų nenaikinti, o uždengti arba išvežti į Grūto parką.

Taip buvo sukurtas precedentas, kuris gali būti svarbus sprendžiant ir sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje likimą.

Vilniaus savivaldybė anksčiau yra skelbusi net kelis konkursus dėl skulptūrų restauravimo, tačiau norinčiųjų tai padaryti nenukėlus jų nuo tilto neatsirado. Šiuo metu savivaldybė nėra paskelbusi naujo konkurso, nors KPD yra leidęs skulptūras restauravimui nuimti.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.