Sausio 15-ąją klaipėdiečiai pirmąkart švenčia su fejerverkais

Ketvirtadienį Klaipėdos skulptūrų parke, prie paminklo žuvusiems 1923 metų sukilimo dalyviams, iškilmingai paminėta įsimintina istorinė data - pajūrio krašto prijungimo prie Lietuvos 92-osios metinės.

Iškilmės prasidėjo skulptūrų parke, prie paminklo 1923 metų sukilėliams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iškilmės prasidėjo skulptūrų parke, prie paminklo 1923 metų sukilėliams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 15, 2015, 3:44 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:12 AM

Vidurdienį parke susirinkę klaipėdiečiai ir svečiai, skambant senajai Mažosios Lietuvos gyventojų tautinei giesmei „Lietuviais esame mes gimę, lietuviais turime būt“ ir valstybės himnui, prie dar tarpukario laikais iškilusio kuklaus granito obelisko kovai už laisvę nusilenkė Klaipėdos sukilimo dalyviams.

Ceremonijos metu žuvę sukilėliai pagerbti šūvių salvėmis, prie paminklo išsirikiavę Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir Klaipėdos įgulos dalinių atstovai, grojant pučiamųjų orkestrui, jų garbei surengė paradą.

Gėlių vainikai buvo padėti ant Klaipėdos sukilimo iniciatorių ir vadų Mažosios Lietuvos senbuvių Erdmono Simonaičio ir Jurgio Lėbarto amžinojo poilsio vietose.

Susirinkę klaipėdiečiai kalbėjo, kad sausio 15-oji vis dar išskirtinė diena tik jiems, o kituose miestuose gyvenantys žmonės kažin ar pasakytų, kas nutiko tuo metu prieš 92 metus.

Prireikė daugiau kaip dviejų dešimtmečių, kad būtų suvokta istorinė Klaipėdos sukilimo reikšmė, kad Klaipėdos krašto atgavimas ir prijungimas prie Lietuvos buvo ryžtingas, gerai sustyguotas jaunos valstybės diplomatų ir patriotų žygdarbis, atvėręs kelią prie Baltijos jūros. Seimas 2013-uosius buvo paskelbęs Klaipėdos krašto atgavimo metais.

Šįmet šią šventę nuspręsta pažymėti netradiciškai, šiek tiek kitaip, kad į renginius ateitų ir tie, kurie paprastai geriau likdavo namuose.

Vakare buvusį prefektūros pastatą nuspalvins šviesos, o ant Klaipėdos dramos teatro sienos bus rodomas filmas apie 1923 metų sausio įvykius. Visą vakarą bus šventiškai apšviestas ir paminklas vieningai Lietuvai.

Viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“ kviečia prie šio paminklo iš žvakių sukurti Mažosios Lietuvos (žalia, balta, raudona) ir Lietuvos Respublikos vėliavas. Šitaip bus pagerbti sukilimo dalyviai, jų pastangos kurti vieningą ir šviečiančią Lietuvą.

Klaipėdos muzikiniame teatre įvyks Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos 92-osioms metinėms skirtas koncertas, o po jo, 20 valandą, pirmą kartą šia proga uostamiesčio dangų nušvies šventinis fejerverkas.

O rytoj vyks jau tradiciniu tapęs naktinis pėsčiųjų žygis „Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais“. Tikimasi, kad jame dalyvaus daugiau kaip tūkstantis žmonių iš visos Lietuvos. Jie 22 valandą pradės žygį Palangoje (nuo universaliosios sporto arenos) ir ankstyvą rytą finišuos Klaipėdoje, Dragūnų bataliono karininkų ramovėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.