Valdininkai vaikštinėja plonu ledu

Klausk „Google“. Klausk „Wiki“. Prireikus pasitikslinti vieną ar kitą faktą internete sukauptas žinių lobynas praverčia kone kiekvieną dieną. Tik dar neteko matyti, kad kokiuose nors valdžios įstaigų nutarimuose ar net įstatymuose būtų remiamasi, pavyzdžiui, „Vikipedija“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Jan 15, 2015, 7:43 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:38 AM

Tačiau tas laikas – ne už kalnų. Antai cenzūros irštva pravardžiuojamas Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas užsimojo įrodyti, kad važiuoja pirmajame pažangos traukinio vagone.

Nusprendė prievaizdai išrašyti 10 tūkstančių litų baudą už neva įstatymą pažeidžiančias jau mirusių ar išvis realiai neegzistavusių veikėjų frazes ant alaus restorano sienų. Ir išrašė. Ir netgi kruopščiai suregistravo, kas yra jų autoriai.

Louis Pasteuras, Gaius Julius Caesaris, Frankas Zappa, Frankas Sinatra, Martinas Lutheris, Oscaras Wilde’as. Registruodami pažeidimus departamento baudėjai turėjo pasidomėti, kas buvo šie žmonės. Ir pasidomėjo – oficialiame rašte ties kiekviena pavarde yra nuoroda šaltinio, iš kurio gauta ši informacija.

Tik nemanykite, kad tarnautojai vartė, pavyzdžiui, „Visuotinę lietuvių enciklopediją“. Šiugždenti knygos lapus šiais laikais gali tik visiški atsilikėliai. Todėl kurpdami baudos kvitą alaus pardavėjams pažangieji įstatymo raidės sergėtojai žinių sėmėsi iš „Vikipedijos“.

Šaunuoliai! Kam kreipti dėmesį į prieš pustrečių metų paskelbto tyrimo rezultatus, skelbiančius, kad interneto enciklopedijoje faktinių klaidų yra net 60 procentų straipsnių!

Nebūtina prisiminti ir to, kad vienas airis išgalvojo prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Jarre’o citatą ir skelbė ją tol, kol „Vikipedijos“ redaktoriams įgriso ir jie pripažino ją esant teisingą. Išgalvoti žodžiai vėliau atsidūrė kūrėjui skirtuose nekrologuose.

Tiesa, paslysti skelbiant oficialiuose raštuose internete atkapstytus faktus nesunku: juk suradęs klaidą sumanus advokatas sugebėtų tokiems išmaniems valdininkams paskutines kelnes numauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.