Baudos nesumokėjęs L. Karalius taps šlavėju arba dažytoju

Iš politikos į pramogų pasaulį grįžusiam Linui Karaliui beveik metus teks tvarkyti Vilniaus gatves. Tokią bausmę jam skyrė teismas, sulaukęs antstolio skundo dėl nesumokėtos baudos.

Buvęs Seimo narys L.Karalius netrukus turėtų tapti šlavėju arba dažytoju.
Buvęs Seimo narys L.Karalius netrukus turėtų tapti šlavėju arba dažytoju.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 21, 2015, 7:11 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:48 AM

Politiko, dainininko ir verslininko duonos ragavęs 41 metų L.Karalius turės išbandyti ir paprastesnius darbus.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) buvusį Seimo narį pasiuntė atlikti viešųjų darbų.

Tokia bausmė jam paskirta gavus antstolio Donato Kisieliaus skundą, kad L.Karalius nesumokėjo 10 400 litų (daugiau kaip 3 tūkstančių eurų) baudos.

Dirbti teks visus metus

Prieš porą metų į grupę ŽAS sugrįžusį, bet scenoje retai pasirodantį L.Karalių teismas įpareigojo neatlygintinai visuomenės labui per metus išdirbti 480 valandų. Kad atliktų šią bausmę, jam teks dirbti visus metus po 40 valandų per mėnesį.

Tai maksimalus įstatymuose numatytas viešųjų darbų terminas. Šių darbų laikas negali būti ilgesnis nei 480 valandų, kai bausmė skiriama už nusikaltimą, ir 240 valandų, kai bausmė skiriama už baudžiamąjį nusižengimą.

Nors teismui svarstant antstolio prašymą L.Karalius nedalyvavo, VAT gavo jo sutikimą baudą pakeisti viešaisiais darbais. Teismui pateiktuose dokumentuose nurodyta, kad L.Karalius neturi lėšų paskirtai baudai sumokėti.

Gaus seniūnijų sąrašą

Baudą L.Karaliui VAT skyrė 2012 metų rugpjūtį. Jis buvo nuteistas už dokumentų klastojimą, panaudojimą ir sukčiavimą.

Kokius darbus turės dirbti L.Karalius, nuspręs Vilniaus probacijos tarnyba, susitarusi su miesto savivaldybės administracija.

Nuteistajam bus pateiktas seniūnijų ir kitų savivaldybės įmonių, kurioms šiuo metu reikalingi pagalbininkai, sąrašas.

Kol su nuteistuoju bus suderinta bausmei atlikti tinkama darbo vieta, gali praeiti keli mėnesiai.

Taps šlavėju arba dažytoju

Kokius darbus skirti pramogų pasaulio atstovui, parinks jį įdarbinusi įstaiga.

„Galbūt Senamiesčio seniūnija turi vienokių darbų, Žvėryno seniūnija – kitokių“, – aiškino Kalėjimų departamento specialistai.

Bausmę atliekančiam asmeniui skiriami darbai, kuriems nereikia specialaus pasiruošimo ar išsilavinimo, pavyzdžiui, aukštalipio licencijos.

Nelygu metų laikas, savivaldybių įstaigos nuteistuosius paprastai siunčia valyti gatvių, dažyti suolų ar stulpelių.

Gali sulaukti tikrintojų

Bausmę atliekančius asmenis prižiūrintys Probacijos tarnybos atstovai žadėjo, kad nei L.Karaliui, nei kitiems žinomiems žmonėms nebus taikomos jokios išimtys – specialistai bet kada gali nuvažiuoti į įdarbinimo vietą ir patikrinti, ar jie tikrai vykdo nurodytas užduotis.

Jeigu nuteistasis dėl pateisinamų priežasčių per teismo paskirtą laiką neišdirba nurodytų valandų, teismas gali pratęsti viešųjų darbų laiką.

Jeigu nuteistasis vengia atlikti viešuosius darbus, jis sulaukia įspėjimo. Jei asmuo viešųjų darbų vengia ir po įspėjimo, teismas šią bausmę gali pakeisti bauda arba areštu.

Šiuo metu Lietuvoje teismo sprendimu neatlygintinai viešuosius darbus dirba 600 asmenų.

Gavęs pinigų išvyko į Tailandą

* L.Karaliumi pareigūnai susidomėjo po „Lietuvos ryto“ publikacijos. Kilus įtarimų, kad valstybės biudžeto lėšos panaudotos neteisėtai, sveikatos apsaugos ministras kreipėsi į prokuratūrą.

* Paaiškėjo, kad 2009 metų gruodį tuometis Seimo narys L.Karalius kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją savo motinos Irenos Mažeikienės vadovaujamos viešosios įstaigos „Geri darbai“ vardu.

* Jis prašė lėšų jaunimo fizinį aktyvumą skatinti turinčiam projektui „Sniego parkas“, nors žinojo, kad realiai jokio projekto viešoji įstaiga nevykdys.

* Tuometis Seimo narys viešosios įstaigos vardu pagamino netikrų dokumentų, susijusių su projekto „Sniego parkas“ vykdymu, ir pateikė juos ministerijai.

* Suklaidinti šių dokumentų valdininkai skyrė 20 tūkstančių litų „Sniego parkui“ iš dalies finansuoti. Pinigai buvo pervesti į „Gerų darbų“ banko sąskaitą.

* Tą pačią dieną pinigai buvo išgryninti, o kitą dieną L.Karalius su savo drauge išskrido į Tailandą, kur praleido mėnesį.

* Vėliau Sveikatos apsaugos ministerijos atliktas auditas parodė, kad viešoji įstaiga įsipareigojimų nevykdė, todėl pareikalauta lėšas grąžinti.

* L.Karalius tuomet prisipažino įvykdęs nusikaltimą, dėl savo veiksmų apgailestavo ir įsipareigojo atlyginti visą padarytą žalą.

Atlikėjas prižiūrėjo senelius

* Prieš septynerius metus neatlygintinai dirbo ir grupės SEL dainininkas Egidijus Dragūnas. Teismas jį buvo įpareigojęs 80 valandų dirbti senelius arba neįgaliuosius globojančioje įstaigoje.

* Populiarus atlikėjas tokios bausmės sulaukė už tai, kad 2004 metais vieno pobūvio metu verslininkui Kęstučiui Verslovui trenkė šampano buteliu per galvą.

* E.Dragūnas buvo įsidarbinęs Antavilių pensione, kur jam teko ne tik tvarkyti patalpas, bet ir nuprausti bei aprengti mirusįjį.

* E.Dragūnui darbą senelių pensione nebuvo lengva derinti su koncertais ir repeticijomis, todėl atlikėjas prašė dirbti vakarais ir naktimis. Negavęs tokio leidimo, senelius jis lankydavo sekmadieniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.