Perkat pigų bilietą, nes esat „studentas“? Bauda – 230 eurų

Kiekvienais metais tūkstančiai studijas pabaigusių jaunuolių viešuoju transportu bando važinėti dar naudodamiesi lengvatomis, nors jų studento pažymėjimas jau nebegalioja. Policijos pareigūnai ir keleivių kontrolė nusprendė tokius gudruolius suimti į nagą ir grasina didelėmis baudomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2015, 5:56 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:41 AM

Padaugėjus studento statusą liudijančio ir teisę naudotis nuolaidomis suteikiančio dokumento klastojimo atvejų, policija primena – nuo baudžiamosios atsakomybės išsisukti nepavyks. Neteisėtai naudojantiems tarptautinį studento pažymėjimą (ISIC) gresia didelės baudos.

Gresia net laisvės atėmimas

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ duomenimis, per 2014 m. konfiskuota per kelis šimtus pasibaigusio galiojimo tarptautinio studento pažymėjimų ISIC, o šių metų sausio mėnesį sugauta 20 suklastotą dokumentą turėjusių pažeidėjų, apie kurių veiklą nedelsiant informuota policija.

Dokumentų klastotojams gresia 290 eurų bauda, o panašiam įvykiui pasikartojus – ir laisvės atėmimas.

Studentams taikomomis nuolaidomis norintys pasinaudoti asmenys klastoja ISIC pažymėjimus, priklijuodami savo nuotraukas ant rastų ar kitaip įgytų kitų asmenų dokumentų. Pasitaiko ir atvejų, kai yra keičiama jau negaliojančio pažymėjimo data.

„Dokumentai klastojami ir pasitelkiant kokybiškus spausdintuvus, tačiau jie yra nelaminuoti, be vandens ženklų apsaugos. Viešojo transporto kontrolieriai apie padirbtų dokumentų požymius žino ir pastebi, kai pažymėjimas yra padirbtas.

Pastebėjus, kad dokumentas yra suklastotas, Kontrolės skyrius kreipiasi į policijos komisariatą, kur toliau sprendžiama, kokia baudžiamoji atsakomybė laukia neteisėta veikla užsiimančių asmenų“, – teigė SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės tarnybos atstovas Danius Rinkauskas.

Tarptautinis studento pažymėjimas ISIC suteikia teisę naudotis viešojo transporto ir kitomis nuolaidomis, todėl šį dokumentą klastojantys ar jau negaliojančiu dokumentu besinaudojantys asmenys tikisi sutaupyti.

Klastotes nesunkiai atpažįsta

Pasak Kontrolės tarnybos atstovo, naudojantis pasibaigusio galiojimo ISIC pažymėjimu, studentai pažeidžia keleivių vežimo taisykles. Tad primenama, kad pažymėjimą atnaujinti – privaloma.

Pasak ISIC Lietuva atstovės Lauros Domarkės, dabartiniai studentai gudrūs ir teisę naudotis nuolaidomis siekia gauti ir kurioziškais būdais. Norėdami įsigyti originalų ISIC, kartais jie pateikia ir suklastotą Lietuvos studento pažymėjimą (LSP).

Kadangi asmens tapatybė ir statusas tikrinami pagal asmens kodą studentų registre, tokios klastotės iškart pastebimos. Kaip teigia atstovė, visi pažymėjimo saugumo parametrai studentams nežinomi, todėl net ir itin profesionalios kopijos yra atpažįstamos.

„Atsižvelgdami į neteisėtas ISIC pažymėjimo naudojimo veikas, tobuliname pažymėjimo saugumo parametrus, atnaujinome dokumento gamybos technologiją. Tai galutinai užkirs kelią klastotėms ir dar labiau stiprins ISIC saugumą ir kokybę“, – įsitikinusi L.Domarkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.