Nuspręsta: Žaliojo tilto gremėzdai liks stovėti

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė Žaliojo tilto skulptūrų likimą. Skulptūros neišbrauktos iš Kultūros paveldo registro, joms nepanaikinta teisinė apsauga.

Žaliojo tilto skulptūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žaliojo tilto skulptūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 10, 2015, 11:22 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:22 PM

Taip Vilniaus valdžiai panaikinta galimybė skulptūras nuo tilto nuimti ir jų nebegrąžinti.  Taryba beveik vienbalsiai nusprendė, kad statulos nebūtų griaunamos. Už teisinės apsaugos panaikinimą balsavo tik pirmininkas Romas Pakalnis, jis svarsto apie atsistatydinimą iš tarybos.

Antradienį prie Kultūros paveldo departamento (KPD) būriavosi nemažai žmonių. „Kas gina žalius balvonus, tas gina ir Putino teroristus“, – su tokiais užrašais prie departamento paveldosaugininkus pasitiko protestuotojai.

Žaliojo tilto kampuose stovi keturios sovietų režimą šlovinančios ketaus skulptūros: „Pramonė ir statyba“, „Žemės ūkis“, „Taikos sargyboje“ ir „Mokslo jaunimas“. Socialistinio realizmo stiliaus skulptūros pastatytos 1952 metais.

Prieš savaitę Kultūros paveldo centras paskelbė, kad teisinė apsauga Žaliojo tilto skulptūroms yra nereikalinga.

Norėtų matyti kitus simbolius

„Mano supratimu, šios skulptūros turėtų surasti vietą muziejuose, kuriuose būtų kalbama apie totalitarinę valstybę, jos istoriją ir pasekmes lietuvių tautai ir valstybei“, – pirmadienį spaudos konferencijoje apie Žaliojo tilto statulas kalbėjo Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Jo nuomone, tokios skulptūros neturėtų puošti miestų. Todėl artėjanti Kovo 11-oji yra gera proga nuimti okupacijos simbolius.

A.Anušauskas siūlė vietoj sovietinių skulptūrų pastatyti kitokius simbolius, kurie būtų susiję su Vilniumi, Lietuvos istorija ir valstybingumu: „Tai būtų naujas žingsnis.“

Saugomos jau dešimtmetį

Tuometis kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas 2005 m. turbūt nė neįtarė, kad, jam įsakius Žaliojo tilto architektūros ansamblį kartu su statulomis įtraukti į nekilnojamųjų kultūros vertybių pripažinimo saugomomis sąrašą, beveik dešimtmetį netils sukeltas ažiotažas.

Per tą laiką ne viena organizacija kreipėsi į Kultūros ministeriją prašydama pašalinti sovietines skulptūras nuo Žaliojo tilto. Ministerijos atsakymuose netrūko ir nesusipratimų.

Pavyzdžiui, kiek mažiau nei prieš metus tuometis kultūros viceministras Dainius Mažintas šokiravo Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybą savo laišku.

Mokyklos baigimo atestatą suklastojęs ir vidurinio išsilavinimo neturintis viceministras teigė, kad „Žaliojo tilto skulptūros šiandien yra paminklas Lietuvos nepriklausomybei“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.