Biblioteka pritaikyta įvairiems poreikiams

Dažnai taip jau yra, kad to, ką turime, nevertiname. Sparnuotoji frazė,  tinkanti įvairiais gyvenimo atvejais. Pavyzdžiui, jei kalbėtume apie sveikatą, kol nieko neskauda, kreiptis į gydytojus ir nereikia.

Muziejuje galima susipažinti ir iš arti pamatyti daugybę spausdinimo prietaisų.<br>D.Jokūbaitytės nuotr.
Muziejuje galima susipažinti ir iš arti pamatyti daugybę spausdinimo prietaisų.<br>D.Jokūbaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Jokūbaitytė

Feb 18, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:11 PM

Yra sakoma, kad akys – sielos veidrodis. Todėl kiekvienam žmogui vertėtų džiaugtis regėjimo dovana, nes kiti jos neturi, bet taip pat moka mylėti kiekvieną dieną. Žmonės, kurie turi regėjimo sutrikimų ar apskritai negali matyti, moka nustebinti. Tai, ką jie geba sukurti savo jėgomis, nors turi tokią negalią, tikrai gali jus nustebinti.

Vilniuje įsikūrusi Lietuvos aklųjų biblioteka – vieta, kur rūpinamasi, kad būtent tokie visuomenės nariai galėtų tobulėti skaitydami knygas, susitikti su rašytojais per bibliotekos organizuojamus renginius ir, svarbiausia, dalintis savo sukurtais darbais. Bibliotekos antrame aukšte yra įkurtas Lietuvos aklųjų istorijos muziejus. Anot muziejaus darbuotojos, „kūryba neregiui padeda įgyti pasitikėjimo savimi ir prasmingai leisti laisvalaikį“.

Visuomenė ir muziejus už darbą neregiams yra įpareigoti atsidėkoti. Todėl siekiama, kad būtų kuo įvairesnių priemonių ir daiktų, reikalingų kasdienybei, specialiai jiems pritaikytų. Muziejuje galima pamatyti daug silpnaregiams ir akliesiems sukurtų daiktų. Tai aklųjų kalendoriai įvairia tematika, specialiai euro įvedimo proga pagaminta priemonė, kuri padeda atpažinti šiuos pinigus, ir žaidimai – šaškės, šachmatai, galvosūkiai.

Užsukti į šį muziejų verta ne tik negalią turinčiam asmeniui, kuris norėtų pasidalinti savo darbais, bet ir žurnalistui. Klausiate, kodėl žurnalistui? Čia galima matyti, kaip seniau atrodė įvairios įrašymo priemonės, būtinos kiekvienam žurnalistui. Tiesa, šios profesijos žmonėms būdinga ne tik įrašinėti, bet ir spausdinti daug informacijos. Todėl muziejuje galima susipažinti ir iš arti pamatyti daugybę spausdinimo prietaisų.

Todėl kartais visai nebūtina keliauti labai toli, o mokėti pasidžiaugti mažais dalykais, kurie kartais būna taip arti mūsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.