Eilėje prie valdžios durų tenka laukti ir porą metų

Įsivaizduokite: ateinate prie Prezidentūros durų, paspaudžiate skambutį, ir duris su plačia šypsena jums atveria pati prezidentė Dalia Grybauskaitė. Arba pabeldus į Vyriausybės duris pokalbio prie keturių akių jus pakviečia premjeras Algirdas Butkevičius, o Seime jūsų problemas nekantrauja išklausyti 141 Seimo narys.

Ne visų politikų durys paprastiems piliečiams plačiai atvertos.
Ne visų politikų durys paprastiems piliečiams plačiai atvertos.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Feb 23, 2015, 6:56 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 9:55 PM

Atsipeikėkite, prisibelsti į šias duris nėra taip paprasta ir kartais tai tenka daryti ne mėnesį ar du, o ištisus metus. Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, ką reikia žinoti ir kiek iš tiesų tenka laukti panorusiems susitikti su šalies aukščiausiais vadovais ir Seimo nariais.

Bandė susitikti dvejus metus

„Jau dvejus metus negaliu patekti pas Seimo pirmininkę ir trejus – pas buvusią Seimo pirmininkę. Kol Dalia Grybauskaitė buvo finansų ministrė, du kartus buvau su ja susitikęs Seime. Čia, kaip sakoma, pasakyk, kas buvo tavo draugai, ir aš pasakysiu, kas tu“, – apmaudą dėl valdžios abejingumo paprastų piliečių rūpesčiams liejo šiaulietis Aloyzas Gečas.

Pašnekovas atviravo, kad iš nevilties jau net ėmė politikus medžioti tuomet, kai jie dalyvauja tiesioginio eterio laidose: „Tokiu būdu užmezgiau ryšį su Gintaru Aleknoniu. Jis dalyvavo tiesioginio eterio laidoje ir aš parašiau į studiją laišką, pažymėdamas, kad jis skirtas ne eteriui, bet paprašiau perduoti laidos svečiui tam tikrą informaciją, o kitą dieną jau sulaukiau jo paties laiško.

Kai Loreta Graužinienė buvo tiesioginiame eteryje, taip pat parašiau laišką į studiją, klausdamas, kas čia per tvarka, kai dvejus metus negalima patekti į priėmimą. Mūsų aukšti valdininkai visiškai prarado ryšį su žmonėmis, vengia juos išklausyti“, – kalbėjo jis. Tiesa, vyrui patekti pas Seimo pirmininkę taip ir nepavyko.

„Kreipiausi į L.Graužinienės apygardą, bet visur užsirašo telefono numerį, tačiau niekada neskambina. Skambinau ir į Seimo pirmininkės priimamąjį. Su jos padėjėju kalbėjau kelis kartus, viską išdėsčiau, bet jokių žinių. Vaidina Seimo nariai, kad yra labai užsiėmę, bet nieko nedaro“, – pasakojo A.Gečas ir pridūrė, kad jis tikrai nėra vienintelis, kuriam taip ilgai tenka belstis į valdininkų duris.

Seimo pirmininkei plūsta laiškai

Anot Seimo pirmininkės atstovės spaudai Dalios Valentienės, L.Graužinienei svarbus kiekvienas Lietuvos gyventojas.

„Seimo pirmininkė gauna daug laiškų. Vien šių metų sausio mėnesį Seimo priimamajame užregistruoti 783 laiškai, iš jų 80 adresuoti Seimo pirmininkei L.Graužinienei. Apie 60 proc. laiškų gauta iš organizacijų, 20 proc. – iš  gyventojų, 12 proc. – iš visuomeninių organizacijų“, – situaciją komentavo D.Valentienė.

Anot D.Valentienės, Seimo pirmininkė siekia, kad problemos sprendimas būtų perduotas tam, kam priklauso spręsti vienus ar kitus klausimus, ir vėliau būtinai pasidomi, ar klausimai išspręsti, kaip juos pavyko išspręsti.

„Už kiekvieno laiško yra žmogus, o už kiekvieno žmogaus – jo gyvenimas. Man labai svarbu, kad žmonės jaustųsi saugiai ir tikėtų tais, kuriuos išrinko į valdžią“, – sakė Seimo pirmininkė. 

Kaip prisibelsti į Seimą?

Seimo Priėmimo skyriaus vedėja Birutė Baltrušaitytė, paklausta, ką reikėtų žinoti paprastam lietuviui, kuris kokiu nors labai svarbiu klausimu nori pasimatyti su Seimo nariu, sakė: „Pirmiausia reikia žinoti, su kuriuo nariu nori susitikti. Jei tai Seimo narys, kuris yra išrinktas jo apygardoje, vertėtų pagalvoti apie galimybę užsirašyti į priėmimą Seimo nario biure priėmimo valandomis.“

Pašnekovės teigimu, Seime nuolat sudaromi priėmimo grafikai, jie skelbiami viešai ir juose nurodoma, kuriomis dienomis priima komitetų, komisijų pirmininkai ir Seimo pirmininko pavaduotojai.

„Kai žmogus nori susitikti su konkrečiu Seimo komisijos ar komiteto pirmininku, mes registruojame, kokiu klausimus jis kreipėsi. Jei reikia, parengiame reikiamus dokumentus, su kuriais galėtų susipažinti priimantysis“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak B.Baltrušaitytės, kai buvo aktualūs nuosavybės teisės atkūrimo ir indėlių grąžinimo klausimai, tuos laikus Seimo kanceliarija prisimena kaip interesantų apgulties, o dabar besikreipiančiųjų nėra daug.

„Minite L.Graužinienę ir Ireną Degutienę – Seimo pirmininkai nepriima interesantų Seime. I.Degutienė su rinkėjais susitikdavo Naujamiesčio rinkimų apylinkėje. Galbūt į L.Graužinienę buvo kreiptasi kaip į Seimo narę“, – svarstė pašnekovė ir pridūrė, kad itin aktyviai interesantus priima Vitalijus Gailius, I.Degutienė, Algirdas Sysas.

2013-aisiais buvo 22 priėmimai, apsilankė 98 asmenys, o 2014 m. – 19 priėmimų, apsilankė 78 interesantai.

Kasdien Seime su gyventojais susitinka Priėmimo skyriaus darbuotojai: 2013-aisiais priimti 239 asmenys, o 2014-aisiais – 190 asmenų. Nemažai asmenų kreipiasi į Seimą norėdami specialistų konsultacijos telefonu: 2013 metais telefonu konsultuoti 2182 asmenys, o 2014 metais – 1665.

Anot B.Baltrušaitytės, dažniausiai skambučių skaičių ir jų turinį lemia tai, kas vyksta Seime.

Premjeras – atviresnis

Piliečių ir atviros vyriausybės skyriaus vedėja Vida Nagurnaitė, paklausta, ar eilinis Petras Petraitis gali tikėtis, kad premjeras skirs laiko susitikti, sakė: „Tikėtis tikrai gali, bet, supraskite, ministras pirmininkas dėl savo intensyvios darbotvarkės negali labai daug laiko skirti gyventojams priimti.“

Anot pašnekovės, į Vyriausybę gyventojai kreipiasi dėl labai įvairių priežasčių – vieni nori tik pasikalbėti, kiti pateikti pasiūlymų, treti tikisi, kad bus padėtos išspręsti konkrečios problemos.

„Ministras pirmininkas tvirtina grafikus ir pagal juos asmeniškai su piliečiais susitinka Vyriausybės nariai, išklauso, padeda spręsti problemas, o prireikus perduoda informaciją premjerui. Taip pat galima kreiptis ir dėl priėmimo pas premjero patarėją, – pasakojo V.Nagurnaitė ir pridūrė, kad paprastai kreipiamasi su labai konkrečiomis problemomis. – Mūsų visuomenė jau  teisiškai išprususi ir žino, jog ministras pirmininkas negalės padaryti jokių išimčių, negalės kaip koks caras pabaksnoti pirštu ir pasakyti, kad štai šitam žmogeliui turite grąžinti žemę čia ir ne kur nors kitur.“

A.Butkevičiui siunčia poezijos knygas

Pašnekovės teigimu, praėjusiais metais nebuvo daug interesantų, norinčių asmeniškai susitikti su premjeru, žmonės dažniausiai kreipėsi raštu.

Į klausimą, kaip ilgai reikėtų laukti vizito pas premjerą, V.Nagurnaitė sakė: „Tą pačią dieną susitikti su premjeru vargu ar būtų įmanoma. Per savaitę tokį susitikimą tikrai pavyktų suorganizuoti.“

Tautiečiai premjerą apipila ne tik pretenzijų pilnais laiškais, bet ir dovanomis: „Dažnai premjerui dovanų atsiunčia savo knygų ar poezijos rinkinių. Neretai žmonės nori premjerui padovanoti kokį nors rankdarbį ar perduoti drožinį. Mes visuomet tokias dovanas A.Butkevičiui perduodame.“

Prašo pasveikinti vestuvių proga

Į šalies vadovę gyventojai dažniausiai kreipiasi laiškais: per praėjusių metų paskutinį ketvirtį Prezidentūrą pasiekė 1383, o nuo šių metų pradžios iki vasario 16 d. – 677 laiškai, prašymai ir kreipimaisi.

„Piliečiai į valstybės vadovę kreipiasi pagalbos, kai nesulaukia tinkamos atsakingų institucijų ir įstaigų reakcijos į savo prašymus, skundžia biurokratinius pareigūnų veiksmus ar nesuteiktas, netinkamai suteiktas viešąsias paslaugas, prašo padaryti išimtis ir suteikti jiems išskirtines teises, nepaisant galiojančių įstatymų nuostatų. Dažniausiai skundžiamasi dėl teisėsaugos institucijų, savivaldybių veiklos, dažnai kreipiamasi socialinės apsaugos klausimais“, – taip dažniausiai gyventojus kamuojančias problemas apibūdino Prezidentūros kanceliarijos specialistai.

Anot jų, pastaruoju metu ypač padaugėjo laiškų, kuriuose gyventojai išsako nuomonę dėl politinės situacijos Lietuvoje, piktinasi Rusijos veiksmais, rašo, kad palaiko prezidentės poziciją ir jos vykdomą politiką, išsako savo paramą Ukrainai.

Kartais piliečiai prašo valstybės vadovės išspręsti jų šeimos konfliktus arba ginčus su kaimynais, sutvarkyti jų buitines problemas, perduoti sveikinimų jų artimiesiems vestuvių ar kitų asmeninių švenčių proga.

Prezidentūroje eilių nėra

Laiškuose aprašytos problemos aptariamos su patarėjais, ieškoma jų sprendimo. „Yra atvejų, kai prezidentė dėl iškeltos problemos svarbos asmeniškai išklauso laišką parašiusį žmogų arba asmenų grupę, ypač kai problema aktuali daugeliui šalies žmonių. Tačiau trumpiausias kelias perduoti prezidentei žinią apie rūpimą problemą yra susitikimas su prezidentės patarėjais“, – teigė Prezidentūros atstovai.

Anot Prezidentūros specialistų, norint susitikti su prezidentės patarėjais, užtenka paskambinti arba parašyti laišką, kokį klausimą norima aptarti. „Jokių eilių tikrai nėra. Be to, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijoje visus asmenis kiekvieną darbo dieną priima ir konsultuoja Asmenų aptarnavimo skyriaus darbuotojai“, – teigė Prezidentūros kanceliarijos specialistai.

A.Kubiliui siūlė pasiūti kailinius

Seimo nario Andriaus Kubiliaus padėjėja Birutė Galinienė teigė, kad patekti pas šį politiką galima tikrai greitai, o jei klausimas labai svarbus, tai ir labai greitai, tiesa, prieš tai teks pasisakyti, kokiu reikalu kreipiamasi: „Dalį problemų aš pati galiu išspręsti, bet jei žmogus pageidauja susitikti su pačiu A.Kubiliumi, stengiamės kaip įmanoma greičiau tokį susitikimą suorganizuoti.“

Pašnekovė atviravo, kad kartais klausant interesantų problemų kyla noras pasitikrinti kalendoriuje, kokia mėnulio fazė: „Būna taip, kad žmonės primygtinai nori pateikti pasiūlymų, kaip reikėtų valdyti valstybę ar spręsti kokias nors viešąsias problemas, bet jų klausant būna aišku, kad pagalbos reikia jiems patiems. Kartą man pačiai teko eiti pas vieną moterį į namus ir ją pirmą valandą nakties patikinti, kad tikrai jos niekas nestebi ir nepersekioja. Pačiai buvo nedrąsu, tai savo vyrą kartu pasiėmiau“, – pasakojo moteris, paprašyta prisiminti, kokių prašymų jai yra tekę girdėti.

Anot B.Galinienės, kaimiškais sūriais ir dešromis nešini interesantai pas A.Kubilių neplūsta, bet buvo atvejis, kai vienas žmogus primygtinai siūlėsi pasiūti politikui kailinius ir ilgai įtikinėjo jo padėjėją, kad tokias galimybes turintis ir labai norintis tai padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.