„Eurovizijos“ atranka: štai kaip viskas ten buvo

Dar vienas „eurovizinio“ serialo sezonas baigtas – bent jau porai mėnesių, kol sužinosime, kaip Lietuvai pasiseks pusfinalio (iš pradžių) scenoje Vienoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 28, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:46 AM

Viskas taip, kaip maždaug buvo galima tikėtis. Pusė sveikina laimėtojus, pusė žaidžia žodžių mūšius, ieško korupcijos, linki nesėkmės ir paslaugiai priduria, kad šiaip ir linkėti nereikia, nes ta nesėkmė kaip ir garantuota savaime.

Pažiūrėsime, kaip ten bus, bet kadangi buvau vienas iš dviejų Lietuvos nedorėlių, kurie komisijoje balsavo už Vaidą ir Moniką (kiti trys buvo iš užsienio ir jiems dabar tikrai dėl to „dzin“), galbūt reikėtų šiek tiek paaiškinti, kas ir kaip ten nutiko.

Pirmiausia – daina. Vienas žinomas kompozitorius prieš pat finalą taikliai pasakė, kad šiais metais lietuviškasis jų pasirinkimas priminė parolimpines žaidynes. Kad nebūtų klaidingų interpretacijų – čia ne įžeidimas neįgaliesiems. Tiesiog yra sporto šakų, kuriose jiems būtų sunku konkuruoti su olimpiados dalyviais.

„This Time“ ir Edgaro Lubio „Not Perfect“ buvo dvi vienintelės prošvaistės. Apie „Dangerous“ geriau patylėti – taip, Mia savo talentu scenoje kurti dramą iš šio kūrinio išspaudė daugiausia, ką įmanoma, ir garbė jai už tai.

Bet tai ir viskas. „This Time“, kaip ir „Dangerous“, tikriausiai yra dešimčių kitų hitų atrajojimas. Tačiau „This Time“ bent jau yra pakilus kūrinys, turintis pakankamai smagaus, net kiek perspausto saldumo ir kičo elementų, kuriuos taip mėgsta „Eurovizijos“ gerbėjai. Kai E.Lubio daina krito, kitų variantų nelabai ir liko.

Dainos yra didžiausia Lietuvos „Eurovizijos“ atrankos problema, apie kurią jau šįmet buvo diskutuojama užkulisiuose. Ką daryti, kad tų dainų atsirastų? Vienas variantų būtų pagrindinio piniginio prizo, kuris skiriamas laimėjusios dainos kūrėjui, išskaidymas, apdovanojant daugiau kūrėjų. Pavyzdžiui, penkių ar šešių dainų, kurios geriausiai pasirodo atrankoje.

Dabar dėl to finalo. Keistokai ten viskas išėjo. Kai Gediminas Zujus Vaidui Baumilai ir Monikai Linkytei pirmą kartą pasiūlė padainuoti kartu, visiems atrodė, kad iš to nieko gera neišeis. Buvau visiškai įsitikinęs, kad Mia ir Edgaras Lubys – daug įdomesnis variantas. Bet Monikai ir Vaidui išėjo, ir dar kaip. Gal dėl to, kad sugebėjo paminti užsispyrimą, egoizmą, vidines dramas ir kitus dalykus, kurie sutrukdė Miai ir Edgarui įsijausti ir gerai pasirodyti kartu.

Kad finale Monika ir Vaidas nori dainuoti kartu ir jiems tai buvo leista, komisija sužinojo tik finalo dieną. Beje, komisija neparenka dainų atlikėjams, neorganizuoja atrankos, nesiuva atlikėjams kostiumų, nedėlioja pasirodymų eilės. Vienintelis jos vaidmuo yra tik ateiti ir įvertinti pasirodymus. Čia šiaip, nes atrodo, jog daliai žiūrovų ir interneto komentatorių šį paprastą dalyką sunku suprasti.

Žinoma, pagal taisykles (kurias, beje, atrankos rengėjai turi teisę keisti bet kada) būtų logiškiau, jei visi trys būtų padainavę atskirai, o tada laimėtojas rinktųsi, su kuo į tą Vieną vykti.

Kas tada būtų? Tikriausiai būtų laimėjęs Vaidas ir pasiėmęs į kompaniją Moniką – nes ir pats suvokė, kad ta daina dviese skamba geriau. Būtų buvę mažiau kalbų.

Su Mia jis niekaip nebūtų sutikęs dainuoti – ir jau pakankamai daug papasakota kodėl. Dainuoti su žmogumi, kuris šaiposi iš tavo pamėgtos finalinės dainos, nėra jokio džiaugsmo. Šią „eurovizinio“ žaidimo dalį Mia sužaidė visiškai blogai.

Mios nuoskauda suprantama. Jausminga ir dramatiška moteris ir scenoje, ir užkulisiuose. Su geromis balso galimybėmis, tačiau kovojanti su tomis pačiomis bėdomis, kurias patiria daugelis Lietuvos atlikėjų. Biudžetai įrašams, entuziastingų kompozitorių trūkumas, geros vadybos nebuvimas - turime rezultatą, kai stiprią popmuzikos vokalistę pastaruosius porą metų geriau žinome dėl bulvarinių istorijų, o ne muzikos. 

Kita vertus, dabar būkime atviri, duetas žiūrovų balsavime ją tikriausiai būtų kur kas stipriau pralenkęs, jei finale butų skambėjusios ne kelios (su būsimu konkursu Vienoje nesusijusios) dainos, o tik „This Time“.

Aš nenoriu, kad Vaidas ir Monika dainuotų dar ką nors, nes nieko gera turbūt iš to neišeitų. Bet būtent „eurovizinė“ daina šito šelmio ir dėl atsisegusios sagutės sutrinkančios mergaičiukės duetui tinka, ir viskas. Patyrusiai, brandžiai dainininkei, kokia yra Mia, beveik neįmanoma tos įsimylėjusios aštuntokės vaidmens scenoje atlikti įtikinamai. Vien dėl „du prieš vieną“ istorijos galėjo niežtėti balsuoti už ją. Galbūt nemažai skambinusių taip ir padarė. Bet protesto balsai nėra pats geriausias būdas rinkti pasirodymą, kuris atstovaus Lietuvai.

Kitas dalykas – visi pamatė, kad vaikinas ir mergina kartu šią dainą atrakina kur kas geriau nei atskiri atlikėjai. Dar savaitė iki finalo Miai buvo pasiūlyta pagalvoti, su kuo ji galėtų padainuoti šią dainą kartu. Ji pasirinko savo merginų grupę „NightLife“. Ta ištikimybė scenos bendražygėms yra labai žavi.

Galiausiai, žinoma, savaip laimėjo visi. Vaidas, nes į „Euroviziją“ keliaus su savo trokštama daina. Monika, nes be Vaido, beveik galima lažintis, nebūtų laimėjusi.

Mia, nes žiūrovų akyse dar ilgam bus nuskriausta tų dviejų bjaurybių, o mes puikiai žinome, kaip Lietuvoje palaikomi tie, kuriuos kas nors nuskriaudžia. Beje, ji palaikymo nusipelno ir be šitos istorijos. Tik vėl – sutelkęs į save tokį dėmesį, bet kuris atlikėjas turėtų pasistengti kuo greičiau pasinaudoti tuo ir pristatyti naujų dainų, o ne veltis į feisbuko karus.

Kai aistros aprims, bus aišku, kad rezultatas išėjo vienas geriausių, kokį iš šių metų atrankos buvo galima išspausti. Net jei aštuonių savaičių kelias į jį ir buvo keistas.

Dabar tik reikia melstis, kad konkurso režisieriai nesugalvotų šia linksma (ir tam, beje, labai tinkama) daina pradėti pusfinalio. Tada bučiuokis nesibučiavęs – to gali nebepakakti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?