Gintaro muziejus įžiebė lankytojus kviečiantį žibintą

Prie įėjimo į atsinaujinusį Palangos Gintaro muziejų penktadienį vakare

Prie įėjimo į Gintaro muziejų sužibo įspūdingas žibintas.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Prie įėjimo į Gintaro muziejų sužibo įspūdingas žibintas.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Apr 24, 2015, 10:50 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:10 PM

Tai ženklas, kad su pertraukomis šešerius metus restauruotas ir visiškai pasikeitęs Gintaro muziejus atveria duris visuomenei.

Kaip teigė pastato restauraciją atidžiai prižiūrėjęs Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, pagal neseniai Berlyne rastus vokiečių architekto autentiškus brėžinius atkurtas Tiškevičių dvaras yra dar puošnesnis, nei buvo tarpukariu.

Pavyzdžiui, F. Schwechteno suprojektuotas žibintas rūmuose taip ir nebuvo pastatytas. Jis buvo atkurtas pagal dvaro projekte aptiktą architekto eskizą.

Restauruotų rūmų ir jos ekspozicijos prabanga vakar įsitikino ir pirmieji rūmų sales apžiūrėję gausūs svečiai, kurie penktadienį vakare dalyvavo muziejaus atidarymo iškilmėse.

Į jas atvykę garbūs svečiai – Lenkijos kultūros ministrė, profesorė Malgorzata Ominalowska, Lenkijos instituto direktorė dr. Malgorzata Kasner, Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis, šalies ūkio ministras Evaldas Gustas, Palangos meras Šarūnas Vaitkus, Birutės parko vadovai Antanas Sebeckas ir Valdas Pakusas pietinėje rūmų pusėje pirmiausia pasodino rožių krūmų alėją.

Kiekvienas vardinis rožių krūmas yra skirta su grafais Tiškevičiais ir tuomete Palanga susijusioms istorinėms asmenybėms.

Rožių alėjoje pirmiausia buvo buvo pagerbti Palangą papuošusių rūmų ir įspūdingo parko sumanytojams grafams Antaninai ir Feliksui Tiškevičiams.

Kitos rožės skirtos Palangoje kūrusiam garsiam lenkų poetui Adomui Mickevičiui, rūmus suprojektavusiam vokiečių architektui F. Schwechtenui, vieną iš gražiausių Europoje parką sukūrusiam prancūzų ladšafto architektui Eduardui Fransua Andre, garsiam lenkų kompozitoriui Frederikui Šopenui, kurio muzika skambėdavo grafų dvare, vienam iš garbingiausių Tiškevičių svečiui kunigui poetui Maironiui, Palangoje ne kartą viešėjusiam ir čia kūrusiam lietuvių kompozitoriui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui.

Pasidžiaugusi atgimusiais Tiškevičių rūmais, Lenkijos ministrė, kuri prisipažino įsimylėjusi Palangą, teigė, kad tai yra puikiausias pavyzdys, kaip tikslingai reikia investuoti pinigus.

Vėliau garbingiausiams svečiams ekskursiją po rūmus surengė pats Lietuvos dailės muziejaus vadovas R.Budrys. Pirmame aukšte pristatant atkurtus grafų kambarius ir R.Budrio pasakojimą apie jų gyvenimą Palangoje papildė ir Lenkijos kultūros ministrė M. Ominalowska.

Mokslininkė daug metų tyrinėjo Tiškevičių laikų Palangą ir yra pelnytai laikoma geriausia to laikmečio Palangos istorijos žinovė pasaulyje. Savo tyrinėjimus ji 2011 metais yra išleidusi atskira knyga „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“, kuri visai neseniai išversta į lietuvių kalbą.

Svečiams stabtelėjus prie autentiškais to laikmečio didikų rūbais aprengtų manekenų, viešnia papasakojo vieną istoriją, kuri iliustruoja, kaip Feliksas Tiškevičius stipriai mylėjo savo žmoną Antaniną.

Kartą viešint viename Prancūzijos kurorte, jie susėdo viešbučio hole, kuriame virš kanapos ant sienos kabėjo masyvus paveikslas. Antanina atsitiktinai atsisėdo po juo. Neiškentęs Feliksas paprašė, kad jo žmona apsikeistų vietomis su grafo seserimi, nes negalįs pagalvoti, kas nutiktų, jei tas paveikslas nukristų.

Apžiūrint senųjų gintaro dirbinių kolekciją, M.Ominalowska pastebėjo, kad dar 19 a. Palangos gintaro apdirbimo manufaktūrose dirbo per 100 meistrų, kurie iš gintaro gamino islamo religijos rožinius, kuriuos eksportuodavo į Turkiją.

Ekskursija po Gintaro rūmus baigėsi čia įsikūrusiame gintaro salone, kurio šeimininkė Edita Kosovceva Lenkijos kultūros ministrei padovanojo gražų gintarinį suvenyrą, su kuriuo M.Ominalowska nesiskyrė ir vėliau vykusio jos knygos pristatymo metu.

Iš svečių ir ekspoziciją apžiūrėjusių iškilmingo atidarymo dalyvių puikų restauruotų rūmų ir atsinaujinusios ekspozicijos įvertinimą išgirdęs R.Budrys sakė tikįs, kad ankstesniais metais vidutiniškai po 80 tūkst. lankytojų sulaukdavęs Gintaro muziejus šiemet taps bent dukart populiaresnis. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.