Švietimo ministro postas pavasarį – politinė savižudybė?

Antradienio vakarą posėdžiausiantis Darbo partijos prezidiumas turėtų pasiūlyti tris kandidatus į švietimo ir mokslo ministro postą. Tiesa, vos daugiau kaip metus šiame poste galėsiančiam praleisti ministrui politologai žada, kad ši duona tikrai nebus saldi.

Švietimo ir mokslo ministrui egzaminų metu tenka itin daug kritikos.<br>D. Umbraso nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrui egzaminų metu tenka itin daug kritikos.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 5, 2015, 5:15 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:00 PM

Už tvoros kandidatų neieškos?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Mažvydas Jastramskis į klausimą, ar partija kandidatus į ministrus deleguos iš savo rato, ar ryšis rinktis nepartinius asmenis, atsakė: „Nelengvas klausimas, juo labiau kad Vytautas Gapšys ne kartą televizijos laidose yra sakęs, jog bus siūlomi trys kandidatai, o yra net penki ar šeši. Kol kas mažai įvardijama konkrečių kandidatų.“

Anot politologo, kol kas kaip vienas iš galimų kandidatų įvardijamas Vydas Gedvilas. „Sudėtinga nuspėti, ar šis kandidatas tiks Prezidentūrai. Manau, kad prieš atstatydindami ministrą partijos nariai turėjo numatyti ateitį ir tai, kad Prezidentūra juos laiko po didesniu padidinamuoju stiklu nei kitas partijas“, – kalbėjo pašnekovas.

„Tai gali būti puiki proga parodyti, kad partija nemėgstama Prezidentūros, štai todėl ji ir negali patvirtinti kokios nors geros kandidatūros“, – sakė M.Jastramskis.

Ministeriją užplūs įpykę abiturientai

Anot jo, Švietimo ir mokslo ministerija nėra pati svarbiausia ministerija ir partijai nepriklausančio asmens siūlymas į ministro postą būtų keistas žingsnis: „Ministras buvo atstatydintas todėl, kad nevykdė partijos programos. Tad būtų naivu tikėtis, kad nepartinis kandidatas būtų tuo suinteresuotas. Dabar Vyriausybėje Darbo partija turi penkis ministrus, tad kažin ar norėtų prarasti dar vieno. Juk Švietimo ministerijoje sunku dirbti ir patenkinti visų interesus.“

Į klausimą, ar protinga sėsti į ministro kėdę pavasarį, kai Švietimo ir mokslo ministeriją užguls nepatenkinti abiturientai ir studentai, pašnekovas atsakė: „Taip, dabar tapti švietimo ir mokslo ministru yra labai nepalankus metas. Bus publikacijų banga apie supersudėtingus egzaminus ir, žinoma, į švietimo ministrą pirmiausia ir kryps visų akys. Kalbame apie švietimo sistemą, vaikus ir jaunimą, tai labai jautri sritis. Nežinau, koks žmogus norėtų rizikuoti ir eiti į tokias pareigas.“

Politologas neatmetė galimybės, kad, likus vos daugiau kaip metams iki rinkimų, trumpas pasėdėjimas švietimo ir mokslo ministro poste neturėtų būti svarbus karjeros postūmis.

Kas norės priglausti D.Pavalkį?

Paklaustas, ar buvusiam ministrui D.Pavalkiui naudinga likti Darbo partijos narių gretose, pašnekovas sakė: „Sunku pasakyti, ar jis, kaip specialistas, norės tęsti politinę karjerą. Po tokio atsistatydinimo, kai pati partija pareiškė nepasitikėjimą... Nedažnai politikoje būna tokių negražių apsistumdymų. Žinoma, kitas klausimas, ką kita partija galėtų jam pasiūlyti? Juk su Darbo partija jis bent į Seimą galėtų patekti. Vieninteliai socialdemokratai galėtų sužaisti: neva tai buvo puikiai dirbantis ministras, kurį be preteksto partija atšaukė, ir reikia jį priglausti.“

Anot pašnekovo, pats Algirdas Butkevičius viename interviu yra sakęs, kad pagal Vyriausybės numatytų priemonių įgyvendinimą D.Pavalkio vadovaujama ministerija gerokai atsilieka. Tad abejotina, kad ši partija itin žavėtųsi idėja priimti į savo gretas buvusį švietimo ir mokslo ministrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.