Moksleiviams šiek tiek ilgės mokslo metai

Moksleiviai nuo kitų metų mokysis

2017 metais pradinukai mokyklą lankys iki birželio 9 dienos, o 5-11 klasių mokiniai – iki birželio 16 dienos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
2017 metais pradinukai mokyklą lankys iki birželio 9 dienos, o 5-11 klasių mokiniai – iki birželio 16 dienos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 6, 2015, 1:06 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:27 PM

Kaip praneša Švietimo ir mokslo ministerija, taip bus tolygiau paskirstytas mokymosi krūvis, priartėta prie Europos šalių praktikos.

2016 metais pradinukai mokslo metus baigs birželio 3 dieną, kai šiuo metu jie mokosi iki gegužės 31 dienos. 5-11 klasių mokiniai mokysis iki birželio 10 dienos, šiuo metu jie mokslo metus baigia birželio 5 dieną. 2017 metais pradinukai mokyklą lankys iki birželio 9 dienos, o 5-11 klasių mokiniai – iki birželio 16 dienos.

Pasak ministerijos, taip būtų dalinai atstatyta iki 2008 metų Lietuvoje buvusi mokslo metų trukmė, kai buvo mokamasi iki birželio 19 dienos, ir artėjama prie Europos šalių mokslo metų trukmės. Daugelyje Europos šalių mokiniai, mokslo metus pradėję rugpjūtį ar rugsėjį, mokosi iki birželio pabaigos – liepos pradžios.

„Tarptautiniai tyrimai rodo prastėjančius Lietuvos mokinių pasiekimus. Daugėja mokinių, nepasiekiančių patenkinamo lygmens. Švietimo ekspertai pastebi, kad mokymosi laikas ir mokytojo darbo efektyvumas yra vieni iš svarbiausių veiksnių, lemiančių mokymosi rezultatus. Lietuvoje mokslo metų trukmė viena trumpiausių ES, mes mažiausiai skiriame laiko skaitymo ir kitiems gebėjimams ugdyti: pamokų skaičius pastarąjį dešimtmetį mažėjo. Grįždami prie anksčiau buvusios mokslo metų trukmės nedidiname ugdymo programų apimties – tiems patiems dalykams, jų įtvirtinimui bus skiriama daugiau laiko“, – sako švietimo ir mokslo ministras.

Pasak ministro, edukologai, mokyklų vadovai siūlė mokslo metus ilginti bent mėnesiu, tačiau kol kas Lietuvoje tam nėra pasirengta. „Artimiausiais metais daug dėmesio bus skiriama mokytojų kvalifikacijai tobulinti, kad ugdymas būtų atraktyvesnis, vaikai vasarą nesėdėtų suoluose, o mokytųsi per praktinę ir pažintinę veiklą. Neatmetame, kad gali būti peržiūrimos ir ugdymo programos dėmesį sutelkiant į esminius dalykus“, – sako D. Pavalkis.

Taip pat naujieji planai numato mažiau pamokų penktadieniais, daugiau socialinės-pilietinės veiklos. Socialinei veiklai skiriamų valandų skaičius išauga nuo 5 val. per metus iki 20 val. Taip pat mokyklos daugiau dėmesio skirs pilietinei veiklai.

Dokumente pateikiamos rekomendacijos, kaip išradingiau panaudoti papildomas 3 kas savaitines valandas mokymosi pagalbai teikti, taip mažinant korepetitorystę ir sudarant sąlygas mokiniams gauti nemokamas mokytojų konsultacijas savo mokyklose. Kaip rodo iš mokyklų gauti duomenys, dažniausiai konsultacijų laiką mokiniai naudoja lietuvių kalbos ir matematikos spragoms užpildyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.