Vilniaus darželinukų tėvų košmaras baigiasi?

Vilniečiai tėvai juokauja, kad bandymai gauti vietą sostinės darželiuose turėtų būti prilyginti kuriai nors iš olimpinių sporto šakų, mat tai reikalauja ne tik kantrybės, energijos, bet ir išskirtinio pirštų vikrumo vedant vaiko duomenis į neveikiančią registracijos sistemą, bet naujoji sostinės vadžia žada permainas.

Naujoji sostinės valdžia keičia registracijos į darželius tvarką.<br>D. Umbraso nuotr.
Naujoji sostinės valdžia keičia registracijos į darželius tvarką.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 13, 2015, 10:57 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:42 AM

Sostinės Taryba pradeda svarstyti naują tvarką dėl 100 eurų kompensacijos vilniečiams tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius sostinėje. Siūloma, kad 100 eurų kompensacijos tvarka įsigaliotų jau nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

Pinigai tėvams ar darželiui?

Savivaldybei atlikus 56-ios nevalstybinio ugdymo įstaigų apklausą, paaiškėjo, jog 30 iš jų pritartų tokiam kompensavimo modeliui, kai savivaldybė skiria po 100 eurų tėvų mokamo mokesčio ne tiesiogiai tėvams, o įstaigoms.

Tokiu atveju, ugdymo įstaigos būtų savivaldybės įpareigotos sumažinti tėvų mokamą mėnesio mokestį. Likusioms 26-oms įstaigoms pasirodė priimtinesnis kitas kompensavimo modelis, kuomet 100 eurų kompensacijas būtų galima mokėti tiesiogiai tėvams, kurie nutars vaikus leisti į privačias ugdymo įstaigas.

2,3 tūkst. vaikų – į privačius darželius

Didžioji dauguma privačių darželių pritartų naujai tvarkai, kuri padėtų plėstis ir priimti daugiau darželinukų į privačias ugdymo įstaigas.

Tuomet nuo šio rugsėjo jos būtų pasirengusios papildomai priimti 2370 vaikų. Šiuo metu privačius sostinės darželius lanko apie 3000 vaikų. Skaičiuojama, kad preliminariai kompensacijoms šiemet prireiks apie 1,6 mln. eurų.

Padengtų iki pusės darželio kainos

Lietuvos tėvų forumo atstovas Kęstutis Mikolajūnas, paklaustas, ar šimto eurų kompensacija vidutines pajamas vilniečių šeimai bus pakankama paskata leisti vaiką į privatų darželį, sakė: „Tai tikrai reikšminga parama. Žinoma, ši suma nepadengia daug, bet jei kalbėsime apie pigesnius variantus, tai dengia pusę darželio kainos“.

Pašnekovas pridūrė, kad sostinėje privačių darželių kainos prasideda maždaug nuo 200-300 eurų.

„Savivaldybei vieno vaiko vietos išlaikymas kainuoja apie tris šimtus eurų, tad ši idėja yra labai gera pradžia ir ateityje tikimės, kad ši parama bus didesnė ir skirtumas tarp valstybinio ir privataus darželio sumažėtų ar visai išnyktų“, – sakė Tėvų forumo atstovas.

Kompensacija padės tėvams apsispręsti

Į klausimą, ar tokia naujoji tvarka padės vilniečiams tėvams pasijusti saugiau, pašnekovas atsakė: „Ta dalis tėvų, kurie gyvena pakankamai pasiturinčiai ir svarstė, kokį darželį rinktis – valstybinį ar privatų, veikiausiai apsispręs rinktis privatų. Privačiame darželyje jie galės reikalauti geresnio, kokybiškesnio ugdymo savo vaikui ir tuomet turėtų atsilaisvinti šiek tiek vietų tiems tėvams, kurie negali papildomai susimokėti už privatų darželį“, – sakė K.Mikolajūnas.

Ne kartą buvo viešai diskutuojama, ar savivaldybei skyrus papildomų lėšų šeimoms, kurių atžalos nepateko į valstybinius darželius ir ketina rinktis privačius, ar šie darželiai neims dirbtinai didinti paslaugų kainų. Paklaustas, ar nenutiks tai, kad kainos privačiuose darželiuose šoktels, pašnekovas sakė: „Privatūs darželiai ir turėtų likti privatūs, minimaliai reguliuojami ir patys susistatyti kainas pagal paklausą ir pasiūlą. Darželis juk ne mokykla ir teikia neformalaus ugdymo paslaugas, o šis ugdymas nėra privalomas ir tėvai gali rinktis“, – teigė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.