Lietuvos gėjai reikalauja taisyti įstatymus

Šventė patiko ne visiems 

Sostinėje vyko „Vaivorykštinės dienos“ renginiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sostinėje vyko „Vaivorykštinės dienos“ renginiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 16, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 2:05 PM

Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovai  vidurdienį į centrines Vilniaus gatves išriedėjo „Vaivorykštės dienų 2015“ autobusu.

Jis kelionę pradėjo prie Lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių (LGBT) centro Vilniuje ir sustojo Katedros aikštėje bei prie Vilniaus miesto santuokų rūmų. Kiekvienoje iš šių stotelių penkiolika autobuso keleivių išskleidė 30 metrų ilgio vaivorykštinę vėliavą. Taip, anot jų, siekiama atkreipti valdžios atstovų dėmesį į būtinybę užtikrinti LGBT asmenų teises.

Šventė patiko ne visiems

Nors LGBT bendruomenės nariai nepaisydami žvarbaus oro noriai bendravo su praeiviais ir dalijo šiems vaivorykštėmis puoštas vėliavėles, tarp praeivių pasitaikė ne tik skeptiškai nusiteikusių, bet ir atvirai neapykantą rodančių asmenų. 

Katedros aikštėje garbaus amžiaus vyriškis imdamas iš jaunos merginos rankų vėliavėlę pasiteiravo apie šios simboliką, o išgirdęs atsakymą pratrūko keiksmais. Į tokius komentarus šventės dalyvė reagavo su šypsena ir įsikarščiavusį senolį nuramino, kad tokių žodžių, kuriais jis ją vadina, apskritai nėra. 

Reikalauja taisyti įstatymus

Išlipęs iš vaivorykštėmis ir balionais papuošto šventinio autobuso Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko kalbėjo: „1990 metais homoseksualumas Pasaulinės sveikatos organizacijos buvo išbrauktas iš ligų sąrašo ir tai buvo ta diena, kuri žymi, kad mes galime drąsiai pasakyti, kad esame tokie pat žmonės, kaip ir visi kiti piliečiai. Mes reikalaujame, kad iš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo būtų išbrauktas punktas, kuris draudžia pozityviai kalbėti apie homoseksualumą.“

Anot V.Simonko, šis įstatymo punktas jo vadovaujamai organizacijai buvo pritaikytas tris kartus: „Tai gėdingas įstatymas ir mūsų politikai turi ryžtis tokiam atsakingam žingsniui. Tikiuosi, kad tai pavyks.“ Politikams linki stiprybės

Paklaustas apie visuomenės požiūrį į homoseksualus, V.Simonko sakė: „Matau tam tikrą progresą, prisiminkime 2010-ųjų eitynes, tai buvo nelengva, bet kai 2013-aisiais vėl išėjome į Gedimino prospektą, atsirado labai daug žmonių, kurie pamatė, kad esame gražūs, linksmi ir norime, kad visuomenė mus tokius priimtų. Manau, kad tai pavyko. 2016-aisiais ši šventė bus dar linksmesnė.“

„Labai tikiuosi, kad Lietuva nebus paskutinė šalis, kurioje liks nepriimtas šis įstatymas, bet tai, kad liberalai su socialdemokratais išdrįso jį pateikti Seimui, jau progresas Lietuvos kontekste. Linkiu politikams stiprybės“, – kalbėjo pašnekovas, paklaustas, ko tikisi iš politikų diskusijų apie homoseksualių žmonių santuokų įteisinimą Lietuvoje.

1990 metų gegužės 17 dieną Pasaulinė sveikatos organizacija pripažino, kad homoseksualumas nėra psichikos liga.

Ši diena kaip Tarptautinė diena prieš homofobiją pasaulyje minima nuo 2004 metų, Lietuvoje ji pirmą kartą paminėta 2007-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.