Verslininkams apkarto karas dėl lavonų

Ritualinių paslaugų rinkos dalyviai – 51 metų verslininkas Liudas Statkus ir jo pavaldinys 38 metų Darius Paplauskas – įtariami sudeginę konkurento katafalką. Klaipėdiečiams pareikšta ir daugiau kaltinimų.

Klaipėdiečiai L.Statkus (kairėje) ir jo pavaldinys D.Paplauskas neigė kaltinimus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdiečiai L.Statkus (kairėje) ir jo pavaldinys D.Paplauskas neigė kaltinimus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-05-16 09:42, atnaujinta 2018-01-03 14:22

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme pasirodę įmonės Klaipėdos laidojimo ir kremavimo centro vadovas L.Statkus ir D.Paplauskas dar kaltinami nelegalia veikla – darbavosi neįgiję leidimo šarvoti mirusiuosius.

Ritualines paslaugas teikiantis L.Statkus aršiai konfliktavo su kita tokia pat veikla užsiimančia uostamiesčio įmone „Amžiaus vartai“, kuriai vadovauja buvęs jo draugas ir verslo partneris Valdas Čeponis.

Tapo nuožmiais priešais

Tą patį verslą sukusių klaipėdiečių keliai vėliau išsiskyrė – susipykę jie tapo nuožmiais konkurentais.

Nepasidalydami mirusiaisiais vyrai vienas kitą įtarinėjo klasta, kitokiomis nedorybėmis, rašė skundus.

Sudeginti du V.Čeponio automobiliai, bet išpuolių kaltininkų nepavyko nustatyti. Kiek vėliau supleškėjo Klaipėdoje prie morgo paliktas „Amžiaus vartų“ mikroautobusas su karstu, velionio įkapėmis, nuotrauka.

Iš automobilio „Mercedes-Benz“ liko tik apdegusio metalo krūva. Tąkart 130 tūkst. litų nuostolį patyręs V.Čeponis neabejoja, kad jo turtą sunaikino Klaipėdos laidojimo ir kremavimo centro vadovas L.Statkus.

Padegėju vadino konkurentą

Nuojauta V.Čeponio neapgavo – kaltinimai pareikšti L.Statkui, jo pavaldiniui D.Paplauskui ir dar vienam į nusikaltimą įtrauktam klaipėdiečiui Lukui Čepelei, kuris tuomet buvo nepilnametis.

„Jis pats naktį supleškino katafalką, o paskui verčia kaltę kitiems. Nėra jokių įrodymų, kad mes prisidėjome, kažką organizavome“, – vakar teisme į buvusį savo klasės draugą V.Čeponį pirštu baksnojo L.Statkus.

Jam antrino D.Paplauskas: „Tokie gudruoliai patys degina nudrengtus automobilius, kelia triukšmą, reikalauja išmokų. Šitaip pelnosi – už senienas draudikai sumoka daugiau nei metalo laužo supirkėjai.“

Dingusio L.Čepelės pėdsakai aptikti Norvegijoje – jau pilnametis jaunuolis išsiųstas į Lietuvą. Prokuroras Aidas Miniotis prašė teismo jo baudžiamąją bylą prijungti ir nagrinėti kitame posėdyje.

Tik rengdavo mirusiuosius?

Ieškant padegėjų buvo patikrintas Kalotės gyvenvietėje įsikūrusio D.Paplausko namas.

Garaže aptikti iš morgo atgabenti mirusieji. Išvydę ant grindų suverstus maišus su lavonais, net visko regėję kriminalistai pašiurpo.

Paaiškėjo, kad L.Statkaus įmonės darbuotojai be įstaigų leidimo ritualinėms paslaugoms visiškai nepritaikytose patalpose skrosdavo, rengdavo šermenims mirusiųjų kūnus. Čia jie tvarkė mažiausiai 16 lavonų.

„Lavonų neskrosdavome, o tik aprengdavome drabužiais ir paguldydavome į karstus. Tokia veikla nedraudžiama – giminės, netgi kaimynai namuose gali rengti mirusiuosius“, – kaltinimus neigė D.Paplauskas.

Garaže – šiurpūs radiniai

L.Statkus tvirtino, kad D.Paplausko name veikia ritualinių reikmenų parduotuvė, kurioje prekiaujama ir karstais: „Kažkas tyčia skleidė gandus, kad ten skrodžiami lavonai. Kaimynai skundus rašinėjo.“

D.Paplauskas negali užmiršti pareigūnų vizitų: „Tris kratas namuose surengė, veržėsi į patalpas net per vestuves. Ko jie ieškojo garaže vartydami karstų dangčius? Turbūt lavonų, bet nieko nesurado.“

Byloje užfiksuota šiurpių nepagarbos velioniams faktų – esą skrodėjai nurėždavo lavonams kojų pirštus, kad užmautų mažesnio dydžio apavą. Rasta ir galūnių, išmestų medicinos atliekoms nepritaikytose vietose.

„Galbūt ir žirklės atrastos? Ant mažesnės pėdos galima užmauti didesnio dydžio batą. Garaže sukrautuose maišuose buvo ne lavonai, o šiukšlės“, – kaltinimus neigė D.Paplauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.