Pedagogai peikia socialinį modelį ir grasina streikais

Pedagogų profesinės sąjungos

Pedagogai įspėja, kad rudenį rengs įspėjamąsias akcijas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pedagogai įspėja, kad rudenį rengs įspėjamąsias akcijas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 19, 2015, 1:48 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 11:05 PM

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje profsąjungų vadovai apgailestavo, kad pokyčiai, dėl kurių sutarta premjero sudarytoje darboje grupėje, vyksta lėtai, o formuojamame kitų metų biudžete švietimui planuojamos lėšos leis daryti tik kosmetinius pakeitimus.

„Jeigu tokia situacija bus toliau, rudenį mes, ko gero, pasiryšime įspėjamosioms akcijoms, kviesime visus Lietuvos mokytojus į kongresą aptarti reikalus, ir gali būti taip, kad 2016 metais pasikartos 2008 metų scenarijus, kai mokytojai streikavo 17 dienų. Galiu tik pasakyti, kad tuomet finansų ministras taip pat buvo ponas R.Šadžius“, – žurnalistams antradienį sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Nedidelė dalis pedagogų streikavo ir pernai, tačiau didžiosios švietimo profesinių sąjungos tuomet prie protesto neprisidėjo ir pokyčių siekė dirbdamos minėtoje darbo grupėje.

„Nė iš vietos nepajudėjo esminiai reikalai – mokyklų finansavimo tvarka, sąlyginai vadinamas klasės krepšelis. Yra sudaryta darbo grupė, kuri įpareigota iki birželio mėnesio paruošti metodiką, šiandien įvyks pirmasis pasitarimas tuo klausimu, tai laiko yra labai nedaug. Nuo rugsėjo 1 dienos turėtų prasidėti eksperimentas, bet mes labai abejojame, kuo jis pasibaigs, nes 2016 metų biudžeto projekte nėra numatyta lėšų nė euro keisti šitą finansavimo metodiką“, – spaudos konferencijoje dėstė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, pažymėjęs, kad nejuda ir etatinio mokytojų darbo apmokėjimo klausimas.

„Mokytojams, švietimo darbuotojams naujame Darbo kodekso projekte siūlomi abejotinos vertės pokyčiai, kurie esmingai pablogintų pedagogų darbo sąlygas ir sumažintų socialines garantijas“, – pridūrė jis ir sakė, kad švietimo bendruomenėje vis stipresnė mintis, jog sistemoje jokių esminių pokyčių neįvyks, „kol jie neišeis į gatves“.

Profsąjungų turimais duomenimis, planuojamame kitų metų biudžete švietimui skiriama lėšų dalis nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) – mažesnė nei 2015 metais ir nesiekia 4 proc. BVP.

„Švietimo lėšos yra karpomos ir drastiškai“, – teigė E.Jesinas.

Profesinės sąjungos siekia, kad valstybė švietimui skirtų ne mažiau 6 proc. BVP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.