Geriau švęsti Švedijoje nei Rusijoje

„We are the heroes of our time“, įspūdingai sudainavo švedų vaikinukas Månsas Zelmerlöwas savo dainoje „Heroes“. Pats visas paprastas, užsimetęs tik kasdieninius medvilninius marškinėlius simpatiškų baltų, ne žalių, pieštų žmogeliukų apsuptyje. Ir – laimėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

2015-05-25 12:29, atnaujinta 2017-10-20 13:39

Matyt dar ir todėl, kad vizija kitais metais sudainuoti Rusijoje šventinių minčių nesukelia. Ten europiečiams šiais laikais kažkaip nesidainuoja.

Taigi, „nuo pat pradžių ir išsamiai“. Dainininkas V. Baumila, kalbėdamas Lietuvos tautai iš Vienos, teigė, kad visi Lietuvoje (o ir pasaulyje) žiūri Eurovizijos konkursą. Taip, apie milijardas žiūrovų įskaitant kiniečius ir australus žiūrovus, skaičius tikrai įspūdingas, bet palyginus su šešiais milijardais konkurso nežiūrinčiais, įspūdis šiek tiek sumenkėja (atleiskite optimistiniam skeptikui.)

Na, į nežiūrėjusių sąrašą galima įtraukti ir mane. Visų pirma todėl, kad niekaip neprisimenu ten dainuotų dainų. Pavyzdžiui, prisimenu Mocarto, Bacho, Bethoveno „gabalus“, Prisimenu ir Led Zeppelin, Jimmy Hendriks dainas, prisimenu „Rigoletto“ ar „Aida“ arijas.

Ir LT United prisimenu. Bet neprisimenu nė vienos iš šių metų klausytos Eurovizijos melodijos. V. Baumilos ir M. Linkytės lietuviško popso dainelės melodijos taip pat ne. O kas prisimena prancūzų dainą? Dramatiška baladė mūsų dramatiškais laikais nesikotiruoja, pasirodo.

Tegul keturi taškai Prancūzijai būna mums pleistru ant tos amžinos mūsų žaizdos. Tęsiu neprisiminimų vakarą: net neprisimenu ir tos laimėjusios dainos melodijos, nors klausa nesiskundžiu. Neprisimenu, nors užmušk.

Šiemet specialiai tik klausiausi dainų įrašų ir pasižiūrėjau patį skaičiavimą. Tiesiog pasiilgau dainos iš didžiosios D, kuriai nereikia jokių šviesos, garsų, video efektų. Dainos, kuriai nereikia strakaliuojančių, besimaivančių, kaukėtų ir panašaus išsidirbinėjimo scenoje.

Šiemet švedas pasirodė beveik toks. Nesakau, tikrai buvo gerų dainų Eurovizijose per tuos pastaruosius šešiasdešimt metų. Praeitais laimėjo Conchita Wurst. Nusipelnė išties.

Ir, nusibodo eilinį kartą matyti mūsiškius grįžtant be laimėjimo, atsilikusius kažkurioje priešpaskutinėje vietoje. Žinoma, faktas, kad mūsiškių užsienyje, Europoje, tik apie milijoną, palyginus su keliolika milijonų turkų, graikų serbų, skandinavų ir taip toliau turėtų būti lyg ir tas „objektyvus“ argumentėlis.

Tačiau, ką daro estai su latviais atsidūrę šeštoje ir septintose vietose? Gal balsuoti už mūsų dainorėlius atgrasė kieta D. Grybauskaitės retorika? Priminsiu pamiršusiems: „Rusija yra teroristinė valstybė“.

Taip, yra, bet kam šaukti garsiai apie tai? Reikėjo pagalvoti ir apie mūsų dainininkus konkurse. Juk Eurovizijos konkursas jokiais būdais ne politinis-propagandinis-dezinformacinis forumas. Ten tik savi balsuoja už savus ir tiek. Nors, kitą vertus, ką ten žinai. Jeigu baltarusiai, armėnai ir azerbaidžianiečiai neduotų rusams po dvylika taškų, dar nežinia kaip toms tautoms baigtųsi.

Mums reikėtų imti pavyzdį iš Rusijos, kuri švedams skyrė net 8 taškus! Tai dabar eik ir įrodyk, žmogau, kad Rusijoje ne suvereni demokratija, ne demokratinė valdžios vertikalė iš viršaus į apačią! Kalbant apie politiką, nors tikrai ne vietoje.

Pati įdomiausia Eurovizijos konkurso akimirka yra kaip tik vertinimo procesas bei bandymas atspėti „kas, kiek, kam ir kodėl duos“. Aš, pavyzdžiui, atspėjau veik visas šalis duosiančias Rusijai po dvylika taškų. Keli tokie „davėjai“ nelinksmai nustebino, bet šalių neįvardinsiu.

Taip pat atspėjau kam duos serbai, albanai, gruzinai, švedai, norvegai ir taip toliau. Nevarginsiu. Beigi nenoriu būti apkaltintas laužant nerašytą susitarimą Eurovizijos konkurse nepolitikuoti. O gal ir rašytą, kas ten juos dabar supras.

Bet kuriuo atveju, akivaizdu: europiečiai nebeturi mums jokių specialių emocijų. Nebent, įsiveržusios į Donbasą, mūsų karinės pajėgos nukautų visus ten neegzistuojančius Rusijos karius su Eurovizijoje dainavusios skaisčios rusės Polinos Gagarinos dainele ant lūpų ir jos nepadoriai nuogo kūno nuotraukomis rankose. Tiesa, dainavo ji puikiai, tik neprisimenu ką ir kaip.

Kita vertus, reikėtų pasidžiaugti, kad dėka Eurovizijos „standartų“, mūsų popsas vis tolsta nuo sovietinės –rusiškos dainos kodo. Jie ir patys jau nuo jo bėga. Turiu omenyje jaunieji rusų dainininkai, tai ko mums vilktis iš paskos?

Tad visų greičiu „musyse“ bandoma kopijuoti vakarykščių Eurovizijos dainų stilius. V. Baumilos ir M. Linkytės daina kaip tik ir primena aštuoniasdešimtųjų skandinavišką popsą. Net ir pasibučiavimai a la gėjai ir lesbos nepadėjo. Bent airiai galėjo iš džiaugsmo mestelėti lietuviams dvylika taškų.

Juk airiai, toje katalikiškoje tvirtovėje, permėtę Bažnyčią nubalsavo už vienos lyties santuokas. Bet ne, skyrė nusususius septynis taškus. Ir tikriausiai ne airiai, o lietuviai išeiviai, vergaujantys svečioje šalyje. Ką gi, ačiū ir už tiek.

Nenoriu palikti šį Eurovizijos konkurso aptarimą minorine gaida. Pats renginys atlieka pačią tikriausią vakarietiškos kultūros propagandos misiją. Net besipiktinantys „geyropa“ proputiniškieji rusai ir kiti vienąlasčiai sektantai siunčia savo dainininkus į konkursą.

Nebijo apsikrėsti? Juk Eurovizjoje visų balsu afišuojama tolerancija kitokiam, lygios teisės, atvirumas. Konkurse nėra vietos ksenofobijai, rasizmui. Vyrauja visiška kūrybos laisvė griaunanti bet kokius socialinius, religinius, politinius tabu. Tai yra visai tai, nuo ko dreba iš baimės šovinistai, siaurakakčiai nacionalistai bei diktatoriai.

Todėl nenuleiskime nosies, lietuviškieji dainorėliai. Viskam savas laikas. O dabar bent pasidžiaukime, kad švęsti teks Švedijoje, o ne V. Putino Rusijoje.

Heja Sverige!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.