V. Baltraitienė traukiasi, bet rinkimų intriga lieka

Vos prieš mėnesį „darbiečių“ gretas papildęs ir jų lyderio posto siekiantis Valentinas Mazuronis vienu varžovu turės mažiau – iš kovos pasitraukė Virginija Baltraitienė. Ar tai padės partijos naujokui?

Ministrė V.Baltraitienė nekonkuruos su europarlamentaru V.Mazuroniu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ministrė V.Baltraitienė nekonkuruos su europarlamentaru V.Mazuroniu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ministrė V.Baltraitienė nekonkuruos su europarlamentaru V.Mazuroniu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ministrė V.Baltraitienė nekonkuruos su europarlamentaru V.Mazuroniu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 29, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 11:39 PM

Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė apie sprendimą nesiekti partijos pirmininko posto bendražygiams pranešė nelaukdama šį šeštadienį vyksiančio suvažiavimo.

Kėdainiuose „darbiečiai“ turi išsirinkti naują lyderį. Anot šaltinių partijoje, daugiausia galimybių juo tapti turi prieš mėnesį partijos dvasinio lyderio Viktoro Uspaskicho prisiviliotas europarlamentaras V.Mazuronis.

Dar praėjusią savaitę V.Mazuronis turėjo trylika konkurentų, tarp jų – ir V.Baltraitienę, kuri anksčiau buvo laikoma viena realiausių pretendenčių pakeisti iš partijos pirmininko posto pasitraukusią Loretą Graužinienę.

Atsiradus V.Mazuroniui, ministrės galimybės, kaip ir kitų kandidatų, gerokai sumenko.

Teigė visur nespėsianti

Tačiau V.Baltraitienė „Lietuvos rytui“ teigė iš rinkimų kovos pasitraukusi dėl kitų priežasčių: „Man būtų per sunku būti ir ministre, ir partijos vadove.

Nieko nedaryti ir tik užimti tą postą aš negalėčiau. Tam reikia atiduoti visą save, o dirbama ministre ką nors turėčiau aukoti. Tikrai žinau, kad dviejų darbų nesugebėčiau dirbti sąžiningai ir dorai, visu pajėgumu.“

Anot politikės, jeigu ne ministro pareigos, būtų kita kalba: „Manau, kad sugebėčiau ir savarankiškai dirbti, bet dabar tokios galimybės nematau.“

Svarstomi galimi manevrai

Manoma, kad didžiausią konkurenciją siekiant partijos pirmininko posto V.Mazuroniui galėtų sudaryti Vytautas Gapšys, tačiau pastarasis taip pat esą nedega noru vėl tapti vedliu.

Anksčiau šis politikas buvo užsiminęs, kad savo kandidatūrą gali atsiimti dar iki suvažiavimo, tačiau to daryti nebeskuba.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, V.Gapšys taip elgiasi, nes baiminamasi, kad V.Uspaskicho planus dėl V.Mazuronio gali bandyti sujaukti kitas kandidatas į partijos vadovus Artūras Paulauskas.

Su partijos naujoku dėl pirmininko kėdės besivaržantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas turi senų sąskaitų – vienas buvusių „tvarkiečių“ lyderių V.Mazuronis buvo nuteistas už A.Paulausko šmeižtą.

Svarstomas scenarijus, jog jei suvažiavimo metu kiltų grėsmė, kad V.Mazuronis gali būti neišrinktas vadovu, o juo pretenduotų tapti A.Paulauskas, į kovą dėl šio posto būtų priverstas įsitraukti ir V.Gapšys.

Kandidatų – visas būrys

Darbo partija liko be pirmininko, kai iš šių pareigų po nesėkmingų savivaldos rinkimų pasitraukė Loreta Graužinienė. Seimo pirmininkės pavardės tarp kandidatų nėra.

Šiuo metu partijai laikinai vadovauja Valentinas Bukauskas, kuris irgi yra vienas pretendentų būti nuolatiniu pirmininku.

Beje, kai kurie partijos skyriai kandidatu į partijos vedlius iškėlė ir V.Uspaskichą, kuris net ir pasitraukęs į šešėlį toliau ją vadelioja.

Kandidatais į partijos pirmininkus taip pat iškelti Saulius Bucevičius, Kęstutis Daukšys, Vydas Gedvilas, Algimanta Pabedinskienė, Jonas ir Živilė Pinskai, Audronė Pitrėnienė ir Mečislovas Zasčiurinskas.

Nagrinėjama byla

* „Darbiečiams“ rengiantis suvažiavimui ir naujo vadovo rinkimams, Apeliacinis teismas toliau nagrinėja šios partijos juodosios buhalterijos bylą.

* Vakar teismas paskelbė rašysenos ir finansų papildomų ekspertizių išvadas.

* Valstybės kaltintojo Generalinės prokuratūros prokuroro S.Versecko teigimu, nauja ekspertizė nepaneigia Darbo partijoje egzistavusios juodosios buhalterijos.

* Teismas vakar taip pat atskyrė nuteistos „darbietės“ Seimo narės V.Vonžutaitės bylą į atskirą, nes nėščia moteris dėl sveikatos būklės dabar negali dalyvauti procese.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.