Bėkime, dangus griūva – rusai vėl mojuoja vėliavomis

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 6, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:29 AM

Kelia juoką? Dar juokingiau, kai sužinai, kad tie vyrai su juodais akiniais naršo po minią per Rusų kultūros šventę, kuri Vingio parke šį sekmadienį bus surengta 13-ąjį kartą. Darbavosi jie ir pernai, ir užpernai. Lyg tvarkai prižiūrėti neužtektų uniformuotų policijos pareigūnų.

Vingio parke rengiama Rusų kultūros šventė turėtų būti įprastas renginys kaip liaudies muzikos festivalis ar sodininkų mugė. Tiesiog pas mus ji itin sureikšminama.

„Daug diskusijų kelianti“, „prieštaringai vertinama“. Tokie epitetai skiriami Rusų kultūros šventei.

Šiemet ir savivaldybė pasistengė. Suteikdama leidimą renginiui greta įprastų sąlygų – rūpintis viešąja tvarka ir švara – įrašė iki šiol negirdėtą: „Užtikrinti, kad renginio metu nebūtų kurstoma nesantaika, tautinė, rasinė ar kitokio pobūdžio diskriminacija, nebūtų keliama grėsmė valstybės ar visuomenės saugumui.“

Skamba taip, lyg rusai Vingio parke ketintų tankus demonstruoti ar su automatais lakstyti.

Rusai į renginį ateis su Rusijos valstybinėmis vėliavomis. Vienas kitas vilkės marškinėlius su užrašu „Russia“. Gal ir pasitaikys pas mus prakeiksmu virtusių Georgijaus juostelių. Galbūt koks rusas ir suriks, kad myli Rusiją ar V.Putiną.

Kas tai – grėsmė valstybei, visuomenės saugumui ar žmogaus nuomonė, už kurią neturėtų būti baudžiama?

Vis dėlto itin sureikšminto renginio meras R.Šimašius išsigando. Pasveikinti dalyvių jis išsiuntė net ne pavaduotoją, o patarėją A.Zubriakovą, kuris prisiekinėjo, kad stengsis užmegzti ryšį su bendruomene.

Ankstesnis meras A.Zuokas tuos ryšius megzdavo pats. Nepabūgo pasveikinti rusų jis nei pernai, nei užpernai, nors pradėjus jam kalbėti iš minios ir pasigirsdavo pavienių švilpimų.

Fejerverkai šviečiant skaisčiai saulei. Dėl to būtų galima pasišaipyti iš Rusų kultūros šventės rengėjų. Ne pirmus metus jie taip elgiasi demonstruodami tikrai rusišką mentalitetą. Liaudžiai nieko negaila, kad tik būtų linksma.

O televizijos serialo „Naša Raša“ kūrėjai kiekvieno filmo pradžią galėtų papildyti nauju epizodu iš Vilniaus: „Tik mūsų didi tauta sugeba iššauti fejerverkus į žydrą dangų.“

Ryškiaspalviai fejerverkai į dangaus žydrynę turbūt bumbsės ir šiemet. Tačiau susimąstyti turbūt reikėtų ne dėl grėsmių, o dėl paprastesnių dalykų.

Aišku, kad Rusija, propaguodama savo kultūrą, bando gerinti įvaizdį, pelnyti žmonių palankumą. Kita vertus, ar reikia didžiulę Vingio parko erdvę visam pusdieniui atiduoti mažai žinomiems meno kolektyvams iš Rusijos ir Baltarusijos?

Lenkai Vilniuje seniausiai turi puikių patalpų tokiems renginiams. O rusų kultūrai propaguoti skirti „Maskvos namai“ – vis dar kiauromis akiduobėmis.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.