Išankstinį balsavimą rinkimuose siūlo perkelti į virtualią erdvę

Teisingumo ministerija siūlo, kad

Nubalsavus elektroninis balsavimo įrenginys atspausdintų rinkėjo užpildytą biuletenį ir rinkėjui patvirtinus, biuletenis bus automatiškai įmetamas į elektroninę balsadėžę.<br>D.Umbraso nuotr.
Nubalsavus elektroninis balsavimo įrenginys atspausdintų rinkėjo užpildytą biuletenį ir rinkėjui patvirtinus, biuletenis bus automatiškai įmetamas į elektroninę balsadėžę.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 7, 2015, 3:45 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 9:35 PM

Kaip aiškinamajame įstatymų projekto rašte nurodo ministerija, tai reikštų, kad balsavimo kabinoje elektroninio balsavimo įrenginio ekrane rinkėjui bus pateikiamas rinkimų ar referendumo biuletenis, kurį jis užpildys ir ekrane patvirtins savo pasirinkimą.

Teisingumo ministro Juozo Bernatonio atstovas spaudai Sergėjus Tichomirovas BNS teigė, kad, sistemai pasiteisinus, ji būtų naudojama ne tik pagrindinėmis balsavimų dienomis, bet ir prezidento, Europos Parlamento, savivaldos rinkimų metu.

„Šiuo metu tik išankstiniame balsavime sistemą siūlome diegti dėl lėšų trūkumo“, – kalbėjo S.Tichomirovas.

Nubalsavus elektroninis balsavimo įrenginys atspausdintų rinkėjo užpildytą biuletenį ir rinkėjui patvirtinus, biuletenis bus automatiškai įmetamas į elektroninę balsadėžę.

Siūloma, kad užpildyti elektroniniai biuleteniai būtų užkoduojami elektroniniame balsavimo įrenginyje ir saugaus elektroninio ryšio priemonėmis perduodami Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Teisingumo ministerija tikisi, kad siūloma tvarka sumažins rinkimų rengimo kaštus.

Taip pat manoma, kad ji padės užkirsti kelią rinkimų įstatymų pažeidimams, tokiems, kaip balsavimo iš anksto voko pažeidimas ar rinkimų ar referendumo rezultato pakeitimas bei padidins rinkimų patrauklumą ir prieinamumą.

Anot ministerijos, toks elektroninis balsavimas padės greičiau skaičiuoti rinkimų rezultatus ir mažins netyčia sugadintų biuletenių kiekį.

Pataisų iniciatorių duomenimis, balsavimui elektroninio ryšio priemonėmis įgyvendinti reikės apie 350 tūkst. eurų, jie būtų skirti sukurti ir įdiegti informacinę sistemą. Informacinė sistema būtų finansuojama valstybės biudžeto lėšų, įskaitant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?