Dėl privačių darželių – Vilniaus savivaldybės sprendimas

Kompensavimo tvarka įsigalios nuo rugsėjo 1-osios.

Kompensavimo tvarka įsigalios nuo rugsėjo 1-osios.<br>D.Umbraso nuotr.
Kompensavimo tvarka įsigalios nuo rugsėjo 1-osios.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2015, 5:41 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 8:24 PM

Tokį sprendimą trečiadienį palaikė 24 tarybos nariai, prieš balsavo 16, du susilaikė.

Kompensavimo tvarka įsigalios nuo rugsėjo 1-osios.

Kai kurie tarybos nariai, tarp jų – ir dalis valdančiųjų piktinosi, esą įteisinus kompensacijas neliktų „socialinio teisingumo“, nes kompensacijas numatyta skirti tik daliai vaikų, ypač tų, kurių tėvai uždirba daugiau ir išgali leisti vaikus į privačias įstaigas. Tuo metu dėl įvairių priežasčių nepatekusieji ir į valstybinius, ir į privačius darželius kompensacijos negautų.

Buvusio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai siūlė kompensacijas skirti ne tik patekusiesiems į privačius darželius, bet ir nepatekusiesiems tiek į valstybines, tiek į privačias ikimokyklines įstaigas. Kaip BNS tvirtino A.Zuokas, tam esą pakaktų šiuo metu savivaldybės kompensacijoms numatytų 6 mln. eurų – jo tvirtinimu, dalis šios sumos nebus panaudota, nes privatūs darželiai tiesiog nespės įsteigti tiek vietų, kiek planuoja valdantieji.

Tos pačios partijos atstovas Miroslasvas Monkevičius nurodė, kad šiuo metu savivaldybė vienam darželinukui išlaikyti per mėnesį skiria apie 75 eurus, tuo metu tėvams, net ir gavusiems kompensacijas, tektų susimokėti nuo 250 iki 350 eurų per mėnesį. Tokią sumą esą skirti išgali ne visi. Jie taip pat siūlė atidėti sprendimą. Tačiau šiems opozicijos atstovų, taip pat analogiškam valdančiųjų socialdemokratų siūlymui nebuvo pritarta.

„Tai aš vertinu, kaip rimtą pasiūlymą, kurį reikia svarstyti, bet reikia nuo kažko pradėti. Mes siūlome pradėti nuo to, ką ir įstatymas įpareigoja savivaldybę: rūpintis ikimokykliniu ugdymu pagal ikimokyklinio ugdymo programas. Aišku, išplėtimas visiems, kad būtų galima ir auklėms ar kitur panaudoti, tai palengvintų šeimoms dalią. Bet klausimas, ar tai finansiškai pakeliama“, – BNS sakė R.Šimašius.

Anot jo, patvirtinus LLS (liberalų) ir koalicijos partnerių socialdemokratų tvarką, tai pareikalautų „kelis kartus daugiau“ biudžeto lėšų. Taip esą būtų skiriamos kompensacijos net ir tiems, kurie „nei planavo, nei nori vaikus leisti į darželį“.

„Pasiūlymas yra dosnus, bet ne visai pamatuotas. Tiesą sakant, man tai kvepia ir dviveidiškumu: vieną vertus, sakoma, kad per brangiai kainuoja po šimtą eurų duoti kompensacijoms į privačius darželius, kita vertus, teikiamas dar pasiūlymas, kuris pabrangintų sistemą“, – BNS sakė meras.

Pagal patvirtintą tvarką, bus kompensuojama 100 eurų tėvų mokamo mėnesinio mokesčio kiekvienam vaikui, kurio tėvai sudarė ugdymo sutartį su privačiu darželiu. Tai, savivaldybės atstovų teigimu, užtikrins papildomų vietų vaikų darželiuose steigimą Vilniuje, o ikimokyklinio ugdymo sektorius taptų lankstesnis ir įvairesnis.

Tarybos priimta tvarka po svarstymų komitetuose pasikeitė: atsisakyta ankstesnės nuostatos, kad gaunant kompensaciją būtinas abiejų tėvų gyvenamosios vietos deklaravimas Vilniuje, paliekant tokį reikalavimą vienam iš tėvų. Taip pat numatyta, kad mokestis už vaiko išlaikymą privačioje ugdymo įstaigoje vienerius mokslo metus nebus keičiamas. Įtraukta būtina sąlyga, kad kompensacija skiriama tik tuo atveju, jei ta pačia suma bus mažinamas tėvų mokestis privačioje ugdymo įstaigoje ir paslaugų kaina vienerius mokslo metus nesikeis.

Skaičiuojama, kad per metus kompensacijoms privačius darželius lankantiesiems prireiks apie 6 mln. eurų. Tikimasi, kad bus įkurta du-tris kartus daugiau naujų vietų darželiuose, nei atsiranda pastačius vieną naują darželį.

Savivaldybė prognozuoja, kad patvirtinus šią tvarką privatūs darželiai jau nuo rugsėjo sukurs 900-1300 naujų vietų. Taip pat savivaldybė sieks išnuomoti du sklypus Bajoruose ir Santariškėse privatiems investuotojams darželių statybai, kurie galėtų sukurti dar iki 300 vietų. Savivaldybės planuose – dar aštuoni sklypai, kuriuose pastačius darželius 2016-ųjų rudenį esą būtų sukurta 1000-1500 vietų darželinukams. Taip pat šiuo metu siūloma darželių veiklai išsinuomoti ir jau esamas savivaldybės patalpas.

Antradienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius su 40 nevalstybinių darželių atstovais pasirašė memorandumą, kuriuo įstaigos įsipareigojo nustatyti nuolatinį mokestį ir jo nekeisti. Susitarta, kad esant galimybei, vietų darželiuose skaičių įstaigos padidins ir skirs atstovą, kuris nuolat palaikys ryšius su savivaldybe.

Vilniuje veikia apie 80 privačių ugdymo įstaigų. Savivaldybės skaičiavimais, šiuo metu Vilniuje darželinukams trūksta apie 7000 tūkst. vietų.

Kompensacijas už privačius darželius jau yra patvirtinusios Klaipėdos ir Kauno miestų bei Kauno rajono savivaldybės. Tvarka, numatanti 100 eurų mėnesines kompensacijas tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius, Kaune turėtų įsigalioti nuo liepos pirmosios, Klaipėdoje – nuo rugsėjo pirmosios. Kauno rajone 72 eurų kompensacijos įteisintos jau nuo pernai lapkričio. Taip pat 70 eurų kompensacijas ketina svarstyti ir Šiaulių miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.