Vienturtį sūnų praradusi šiauliečių pora metė iššūkį valstybei

Per nelaimingą atsitikimą 22 metų sūnaus Manto netekę šiauliečiai Kęstutis ir Vilija Krikščiūnai siekia, kad kaltę prisiimtų ir valstybė. Mat nelaimė įvyko teritorijoje, kurią patikėjimo teise perleista Lietuvos kariuomenei.

Mirtiną avariją sukėlęs D.Matulaitis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.<br>G.Šiupario nuotr.
Mirtiną avariją sukėlęs D.Matulaitis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.<br>G.Šiupario nuotr.
Sūnų praradę šiauliečiai įsitikinę, kad kalčiausi – nelegalių lenktynių nestabdę Karo policijos atstovai.<br>G.Šiupario nuotr.
Sūnų praradę šiauliečiai įsitikinę, kad kalčiausi – nelegalių lenktynių nestabdę Karo policijos atstovai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Šiuparys

Jun 17, 2015, 11:56 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 6:47 PM

Prieš kelias savaites teismas paskelbė verdiktą mirtiną avariją sukėlusiam Radviliškio rajono gyventojui 19 metų Dovydui Matulaičiui. Teismas buvo gailestingas šiam jaunuoliui – pagal laidavimą atleido nuo baudžiamosios atsakomybės.

Šiauliečiai Krikščiūnai apskundė šį nuosprendį aukštesnės instancijos teismui, nes jiems pasirodė nelogiška, kad žmogų pražudęs vairuotojas gali išvengti įkalinimo.

Be to, žuvusiojo tėvai kreipėsi į Šiaulių apylinkės prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Mat teritorija, kur pernai balandžio 18-ąją buvo surengtos nelegalios lenktynės priklauso Lietuvos kariuomenei, o ją prižiūrėti privalo Karo policijos patruliai.

Išsiaiškinta, kad tą dieną patruliavo du eiliniai, bet jie buvo tik pasyvūs stebėtojai ir nesiėmė priemonių saugumui užtikrinti – nenutraukė nelegalių lenktynių, neišvaikė dalyvių.

Krikščiūnų įsitikinimu, laiku savo pareigą atlikę kariškiai galėjo ir privalėjo užkirsti kelią nelaimei. Tačiau jie tarnybiniu automobiliu privažiavo tik įvykus nelaimei.

2014 m. balandžio 18-osios pavakarę D.Matulaičio vairuojamas automobilis „Volkswagen Vento“ staiga suko į kairę ir taranavo motociklą „Cagiva Canyon 500“.

Abi transporto priemonės važiavo nedideliu greičiu, bet motociklininkas nebuvo užsidėjęs šalmo. Galvą sunkiai susižalojęs M.Krikščiūnas po penkių parų mirė ligoninėje.

Avarijos kaltininkas tikino, kad praleido dvi mašinas, o priešpriešiais atvažiuojančio motociklo nepastebėjo. D.Matulaitis išgirdo netoliese buvusių jaunuolių riksmus ir švilpimą, bet nieko pakeisti nebesuspėjo.

Teismas konstatavo, kad M.Krikščiūnas irgi pažeidė kelių eismo taisykles – neturėjo vairuotojo pažymėjimo, važiavo be šalmo, motociklas neturėjo galiojančio techninės apžiūros talono. Tačiau pripažinta, jog dėl šių pažeidimų nelaimė nebūtų įvykusi.

Nuo baudžiamosios atsakomybės D.Matulaitį atleidęs teismas paskyrė dvejų metų bandomąjį laikotarpį. Be to, iš jo atimta teisė 1,5 metų vairuoti.

Šioje byloje Krikščiūnai buvo pareiškę avarijos kaltininkui 58 tūkstančių eurų ieškinį, bet jį atsiėmė. Dabar siekiama, kad šią neturtinę žalą vienturčio sūnaus netekusiai šeimai solidariai atlygintų valstybė ir D.Matulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.