Dar neiššovę politikų ginklai jau sukėlė triukšmą

Konservatoriai suabejojo, ar pernai masiškai Šaulių sąjungos gretas papildę Liberalų sąjūdžio veikėjai tai darė nuoširdžiai, nes jie Seime nepalaikė siūlymo leisti šios organizacijos savanoriams namuose laikyti automatinius ginklus.

E.Masiulis (kairėje) prisipažino mylintis tėvynę ne mažiau nei A.Ažubalis.<br>J.Stacevičiaus, V.Balkūno nuotr.
E.Masiulis (kairėje) prisipažino mylintis tėvynę ne mažiau nei A.Ažubalis.<br>J.Stacevičiaus, V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 22, 2015, 6:34 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 8:41 PM

 Opozicijai priklausantys konservatoriai savo politinių partnerių Seime pasigedo užvakar balsuojant dėl įstatymo pataisų, kurios leistų šauliams apsiginkluoti.

Pataisos numatė, kad jie namuose galėtų laikyti ne tik organizacijai priklausančius automatinius ginklus bei šaudmenis, bet ir patys jų įsigyti – taip esą ne tik būtų parodytas pasitikėjimas savanoriais, bet ir visuomenė būtų realiai įtraukiama į šalies gynybą.

„Šią organizaciją tai pakeltų į kitą lygį, nes kalbėjimas apie šaulių kovinius būrius, jų sukūrimą vis dėlto turi virsti ir tam tikrais kitais darbais“, – dėstė konservatorius Arvydas Anušauskas.

Parėmė tik 31 politikas

Bet šaulių apginklavimo šalininkų Seime nebuvo gausu – tik 31. Tiek pat parlamentarų per balsavimą susilaikė, todėl pataisas pasiūlyta tobulinti.

Balsavimo rezultatais nusivylę konservatoriai ėmė šaipytis ne tik iš valdančiosios daugumos, bet ir iš liberalų.

„Visos jūsų kalbos ir susirūpinimas valstybės saugumu yra niekiniai, lygiai taip pat kaip yra niekinis kolegų liberalų stojimas į šaulių organizaciją“, – kalbėjo Audronius Ažubalis.

Pasiūlymą apginkluoti šaulius parėmė tik liberalas Šarūnas Gustainis, o kitų jo frakcijos atstovų Seimo salėje net nebuvo.

„Liberalai šiuo atveju susivienijo su tais, kurie balsavo prieš valstybės saugumą“, – rėžė A.Ažubalis.

Patarė rūpintis savimi

Tačiau Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis vakar tvirtino, kad partija palaiko siūlymą dėl ginklų: „Tai, kad mūsų nebuvo balsuojant, nėra jokios politikos, taip atsitiko labiau dėl veiksmų koordinacijos stokos.“

Tiesa, politikas konservatorius paragino labiau rūpintis savo reikalais.

„Mes tėvynę mylime ne ką mažiau nei A.Ažubalis“, – taip į sąjungininkų priekaištus dėl esą butaforinės liberalų narystės Šaulių sąjungoje reagavo E.Masiulis.

Po priekaištų – atkirtis

Dešinieji įtariai žvalgėsi ir į socialdemokratus, kurie prieš tai Seime vykusioje diskusijoje apie saugumo iššūkius irgi nevengė skambių kalbų, kad būtina stiprinti šalies krašto apsaugą, bet vėliau nebalsavo už pataisą, įteisinančią automatinių ginklų laikymą savanorių namuose.

Kairiesiems konservatoriai siūlė kalbant apie patriotizmą kitą kartą verčiau patylėti.

„Ačiū, kad rūpinatės socialdemokratais, bet kiekvienas pagalvokime, ar dėl to, kad kas nors laikys automatinius ginklus, mes visi jausimės saugesni“, – atsikirto opozicijos atstovams Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos vadovas Darius Petrošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.