Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?

Senjorai sugeba ne tik skųstis dėl mažų pensijų, bet ir stebinti savo sugebėjimais taupyti. Jie pateikia kasdieninius konkrečius patarimus, kurie padės išsaugoti ne vieną eurą ir išmokys ūkiškumo. Senolių išmintis nustebins ne vieną.

Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Pensininkų gudrybės: kaip iš skurdžios pensijos sutaupyti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 12:13 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:14 AM

Lietuvos senjorai gauna vienas mažiausių pensijų Europos Sąjungoje. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu yra apie 252 eurus.

Kaip pensininkai taupo?

Atliktas pensininkų taupymo įpročių tyrimas rodo, kad iš šių pajamų daugelis dar ir sugeba sutaupyti. Taupyti senjorams padeda ne tik asmeninių finansų planavimas, bet ir įvairios buitinės gudrybės, atsakingas vartojimas ir kiti dalykai.

Senjorai siekia taupyti keliais pagrindiniais būdais: atsakingai vartodami, kruopščiai planuodami išlaidas bei ieškodami papildomų pajamų šaltinių.

Anot tyrimą inicijavusios kredito unijos „Amber“ vadovės Linos Petrauskaitės, senjorai sugeba sutaupyti pirmiausia dėl to, jog taupymas daugeliui yra tapęs gyvenimo būdu ir kasdieniniu įpročiu.

„Daugelis tyrime dalyvavusių senjorų sakė, kad kiekvieną mėnesį iš gautų pajamų bent kažkiek atideda taupymui. Mažos pajamos juos išmokė nuolat stebėti išlaidas, ieškoti išradingų būdų, kaip išleisti mažiau.

Tad paprašyti pasidalinti patarimais apie tai, kaip galima sutaupyti, tyrimo dalyviai net nesusimąstydami vardijo dešimtis rekomendacijų“, – sakė L.Petrauskaitė.

Kasdieniniai patarimai

Didelę dalį senjorų išlaidų sudaro komunalinės paslaugos. Tyrime dalyvavę senjorai pasakojo, kad daug dėmesio skiria įvairioms buitinėms gudrybėms, padedančioms sutaupyti elektros, vandens, dujų kainas. Tą jie daro kruopščiai apgalvodami įvairias namų ruošos smulkmenas.

Viena 78 metų moteris pasakojo, kad gaminamas kruopas kaip ryžius, grikius, avižas ji pirmiausia išmirko vandenyje. Taip jos išverda greičiau ir padeda sutaupyti dujų.

Taip pat ji patarė išjungti viryklę 3 minutes anksčiau nei pasigamina maistas, nes uždengus dangtį bent kelias minutes produktai toliau verda susidariusiuose garuose.

Gyventojai pasakojo, kad retai įsigyja naujus daiktas, ypač rūbus ar batus. Dažniausiai taiso bei atnaujina netinkamus nešioti senus.

„Kuklios pajamos juos skatina taupyti elektrą, vandenį, panaudoti senus daiktus. Šioje srityje turime ko iš jų pasimokyti“, – teigė L.Petrauskaitė.

Atidžiai renkasi maistą

Senjorai taip pat sakė, kad pirkdami maisto produktus taupo pirmiausia atsisakydami saldumynų, pirkdami mažiau mėsos. Taip pat seka nuolaidas bei akcijas, tačiau žvelgia į jas su atsargumu – siekia papildomai palyginti kainas internete ar konsultuodamiesi telefonu su vaikais, anūkais.

Daugelis pabrėžė, kad net ir taupydami stengiasi rinktis maisto produktus, kurie būtų sveiki, sudėtyje turėtų mažiau nenatūralių priedų.

Garbingo amžiaus gyventojai taip pat nuolat ieško būdų, kaip uždirbti papildomų pajamų greta pensijos. Turintys didesnius butus nuomoja nenaudojamus kambarius, o kiti ieško trumpalaikių darbų.

Vilniuje gyvenantys pensininkai pasakojo, kad nuolat dalyvauja atrankose filmuotis masinėse scenose kuriamuose filmuose ar reklamose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.