Ginklus namuose turintys šauliai atgrasytų užpuolikus

Automatinius ginklus namuose

Ginklus namuose turintys šauliai atgrasytų užpuolikus – Šaulių sąjungos atstovas.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Ginklus namuose turintys šauliai atgrasytų užpuolikus – Šaulių sąjungos atstovas.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 8, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 9:50 PM

„Dažnai puolama ta teritorija ir valstybė, kur, tikėtina, yra mažiausias pasipriešinimas. Todėl ginklų laikymas namuose veiktų kaip atgrasymo faktorius“, – antradienį Seime sakė A.Skaistys.

Anot jo, kitas svarbus aspektas – neleisti priešiškai propagandai tvirtinti, kad kokia nors teritorija buvo užimta be pasipriešinimo.

„Ir vienas kaimelis užimtas gali pasiskelbti respublika labai skambiai, ir būtų jiems labai propagandiškai naudinga, kad tai įvyktų be nė vieno šūvio“, – teigė šaulys.

Jis dalyvavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario Arvydo Anušausko pasitarime dėl jo parengtų įstatymo pataisų, kuriomis šauliams būtų suteikta teisė laikyti Šaulių sąjungai priklausantį ginklą namuose bei įsigyti B ir C kategorijų ginklus ir šovinius, skirtus naudoti tik šaulio tarnybai ir savigynai.

Šaulių sąjungos atstovai pripažino, kad šiuo metu nėra susistemintos informacijos, kiek organizacijos narių turi namie ginklų, išduotų savigynai arba medžioklei. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad vis daugiau šaulių, kaip privatūs asmenys, siekia gauti leidimą turėti ginklą. Įsigytą ginklą jie norėtų panaudoti ir per šaulių pratybas.

Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos valdybos pirmininko pavaduotojo Laimo Dieninio teigimu, šiuo metu Lietuvoje namuose legaliai laikoma per 100 tūkst. ginklų.

„Šiuo metu disponuojamų civilių rankose ginklų galia yra tokia, kad iš 600 metrų į taikinį laisvai galima pataikyti. Yra tokio lygio šautuvų privačiose rankose, kokių kariuomenė dar ne visada įsigys, – ir optika, ir kiti parametrai“, – tvirtino jis.

L.Dieninio teigimu, policija labai efektyviai kontroliuoja, kam išduodami ir kaip laikomi tie ginklai. Pasak jo, šaulių atveju dar būtų galima įvesti kariuomenės priežiūrą.

Šaulių sąjungos atstovų teigimu, pavojinga gynybai skirtus ginklus laikyti centralizuotai, nes tokiu atveju nesunku būtų tokias ginklines užimti.

Konservatorius A.Anušauskas yra įregistravęs Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, kad Šaulių sąjungos nariai namuose galėtų laikyti sąjungai priklausančius automatinius ginklus, taip pat B ir C kategorijos ginklus įsigytų asmeninėn nuosavybėn.

Panašias pataisas konservatoriai Seimui teikė birželį, tačiau parlamentarai, nuogąstaudami dėl viešojo saugumo, grąžino iniciatoriams tobulinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.