L.Graužinienė dėl „w“ rašymo dokumentuose: „Keičia mūsų esmę“

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad nelietuviškių raidžių rašymas asmens dokumentuose supainiotų dabartinę lietuvių kalbos abėcėlę.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad nelietuviškių raidžių rašymas asmens dokumentuose supainiotų dabartinę lietuvių kalbos abėcėlę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad nelietuviškių raidžių rašymas asmens dokumentuose supainiotų dabartinę lietuvių kalbos abėcėlę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2015, 5:32 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:08 PM

Vyriausioji rinkimų komisija praėjusią savaitę įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“, kuri siūlo nelietuviškas pavardes leisti rašyti tik papildomame paso puslapyje. Pataisos bus pateiktos svarstyti Seimui, jei visuomenininkai per du mėnesius surinks ne mažiau kaip 50 tūkst. iniciatyvą remiančių piliečių parašų.

Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pataisos projektas numatytų, kad pagrindiniame asmens oficialių dokumentų puslapyje vardai ir pavardės būtų rašomi tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba galėtų būti paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

L.Graužinienė trečiadienį pasitarime su ministrais ir Seimo komitetų pirmininkais sakė, kad gerbiant Lietuvos Respublikos piliečius, būtų gražu palaukti įstatymo numatyto termino, per kurį jiems suteikta teisė surinkti parašus.

„Kiek man per vasarą teko kalbėti su kalbininkais, tai tos dvi pakeistos raidės pakeičia labai daug. Mums atrodo, kad ką čia pakeisime. Bet sukeičia visą abėcėlę, kirčiavimą ir taip toliau. Mes, politikai, net nepagalvojame, bet įrašytos naujos raidės turi atsirasti abėcėlėje, o atsiradusios abėcėlėje, keičia visą mūsų esmę. Tad, galvodami apie gerus santykius ar užsienio politiką, kartais nepagalvojame apie pamatinius dalykus ir neišgirstame specialistų. Prašau atidžiai pagalvoti apie šį įstatymą“, – sakė L.Graužinienė.

Tam paprieštaravo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Mat jam taip pat teko bendrauti su lietuvių kalbos specialistais, kurie kalbėjo visai kitokius dalykus.

„Kiek man teko domėtis, šių ženklų rašymas neturi nieko bendro su gramatika ir neturi įtakos lietuviškam raidynui. Tai yra labiau susiję su žmogaus orumu. Mes jau labai ilgai užtempėme šį jautrų dalyką ir prašau į jį atidžiai pasižiūrėti“ , – sakė L.Linkevičius.

Atsakydama L.Graužinienė sakė, kad Seime reikės surengti diskusiją su mokslininkais, kalbininkais ir politikais ir dar kartą išklausyti visų nuomonių ir argumentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.