Perpildytame Pabradės nelegalų centre kyla įtampa

Savaitgalį Lietuvoje sulaikius 5 nelegaliai per šalį keliavusius, pasieniečiai pastebi naują į Europą plūstančių migrantų kelią. Dabar keliaujama ne tik iš Rytų į Vakarų Europą, tačiau ir iš žemyno pietų į šiaurėje esančią Skandinavijos šalis. Nelegalų srautui vis augant, vienintelis Lietuvoje esantis Užsieniečių registracijos centras Pabradėje jau dabar yra perpildytas. Dėl to kyla neramumai bei susirėmimai su nelegalus prižiūrinčiais pareigūnais – apie tai pasakojama „Lietuvos ryto“ parengtame reportaže.

Užsieniečių registracijos centras Pabradėje – sausakimšas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsieniečių registracijos centras Pabradėje – sausakimšas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

Sep 15, 2015, 6:23 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:36 PM

Pasieniečiai apie problemą žino, tačiau skėsčioja rankomis – netrukus prasidėsianti plėtra planuota dar prieš pabėgėlių krizę, tol ji problemos neišspręs.

Praėjusią savaitę iš Užsieniečių registracijos centro Pabradėje bandė pasprukti trys vietnamiečiai. Juos pasieniečiai stabdė šūviais į orą, naudojo ir ašarines dujas, nes sulaikomi jie priešinosi.

Užsieniečių registracijos centras šiuo metu yra tarsi bet kada galintis išsiveržti ugnikalnis. Jame numatyta apgyvendinti daugiausia 184 asmenis, tačiau jau daugiau nei keletą mėnesių čia gyvena virš 200 žmonių. Labiausiai įniršę sulaikytieji rezga pabėgimo planus ir nevengia susirėmimų su prižiūrėtojais.

„Pastarieji neramumai buvo nukreipti ne į tarpusavio santykių aiškinimąsi bet siekta atkreipti pareigūnų dėmesį ir sudaryti sąlygas pasišalint neteisėtai sulaikytiems asmenims“, – tikino Užsieniečių registracijos centro direktorius Remigijus Volikas.

Dar prieš kelerius metus į registracijos centrą per mėnesį vidutiniškai pakliūdavo apie 20 užsieniečių, dabar – apie pusšimtį. Perpildytame centre kyla grėsmė prižiūrėtojų saugumui, kurių čia vos 8.

Tokia grėsmė didėja dėl dviejų priežasčių: tai yra dėl pačios įtampos tarp pačių sulaikytų asmenų didėjimo ir taip pat dėl tokio pat išliekančio pareigūnų skaičiaus daug didesniam sulaikytų asmenų kiekiui.

Nelegalai jaučiasi stipresni, nes jų yra daug, todėl bandymai sukelti neramumus pasikartoja. Tai pavieniai asmenys, jie bėgti nebando, nes jaučiasi labiau pažeidžiami, o šitie jau drąsesni, kai jų daug yra. Jie supranta, kad nelabai daug ką turi prarasti“, kalbėjo Užsieniečių registracijos centro psichologė Možena Vonsovič.

Nelegalai iš Pabradės bando pabėgti nes nenori grįžti į tėvynę. Svajoja apie gyvenimą turtingesnėse Europos šalyse. Pabėgėlio statuso siekiantis tadžikas pasakoja, kad Suomijoje suteikiamas butas ir mokamos pašalpos – 300 eurų jeigu asmuo paso neturi ir 900 eurų jeigu turi.

„Man davė butą ir pinigų davė, gyvenau savarankiškai. Tokių į kalėjimus panašių vietų ten nėra. Ten viskas atvira, gali ateiti išeiti, bet niekas iš ten nebėga. O iš čia kai kurie nori bėgt“, – sakė pabėgėlio statuso prašantis tadžikas.

Lietuvoje per mėnesį tadžikas sako gaunantis 10 eurų kišenpinigių. Migrantų srautui augant, užsieniečių registracijos centro darbuotojai nerimauja – perpildyto centro plėtra truks ilgai, be to ji gerokai per maža. Apgyvendinimo vietų iki 2020-ųjų metų padaugės tik iki 230-ies.

„Šie projektai buvo daromi kai Europai ir Lietuvai nebuvo tokių grėsmių, kurios atsirado dabar. Žvelgiant iš šių dienų realijų, reikia galvoti apie registracijos centro plėtrą“, – įsitikinęs Valstybinės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla.

Pasieniečių vado manymu, reikėtų 2-3 kartus didesnių centrų nei dabartinis Pabradėje, tačiau tokie projektai nerengiami – tikimasi išsiversti su turimais pajėgumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją