Kodėl mes nepralenkiami savižudybių srityje?

Tokį klausimą užduoda kas nors iš auditorijos – net jeigu ne savižudybės tema yra skaitomas pranešimas tarptautiniame psichiatrų kongrese. Teiginys, kad Lietuva pirmauja pasaulyje savižudybių skaičiumi jau yra tapęs vadovėliniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Palmira Rudalevičienė

Sep 17, 2015, 10:46 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 10:17 AM

Nusižudyti šiandien yra lengviau negu gyventi. Tokį daugelio mano pacientų išsakomą teiginį turėtume išgirsti. Nusižudo psichikos ligoniai psichopatologijos įtakoje (veikiami haliucinacijų; sunkios depresijos atvejais), tačiau nusižudo ir tiesiog nelaimingi, nesurandantys gyvenimo prasmės, ar ją praradę, nesugebantys mylėti, niekam nerūpintys, nemylimi, nemylintys savęs, susidūrę su gyvenimo iššūkiais ir nematantys galimybių su jais susitvarkyti, išgyventi nesėkmes, netektis, pažeminimą, neteisybe, sutryptą orumą.

Jie nesuranda motyvacijos gyventi, gyvenimas jiems tampa nebe vertybe, bet nepakeliama našta, kančia. Jie nori numirti. Ir tai tampa niekam nesvarbu. „Tavo problema“. Prieš daugelį metų nusižudė Vasaros 5 ligoninės vyriausioji medicinos sesuo – dar dieną prieš mirtį turėjusi pareigą įkvėpti kitus gyventi, tos pačios Įstaigos dvi kolegės, gydytojos, puoselėjo mintį apie savižudybę, ir vis ateidavo pas mane aptarti savo būseną. Taigi, gyvenimas ne visiems yra lengvas bei skalndus, iššūkių daug.

Ar yra kas atsakingas už mūsų žmonių norą gyventi? Ar tai asmeninė kiekvieno piliečio atsakomybė? Pasirinkimas? Kas dabar labai madinga sakyti, ir šiai sąvokai nurašyti daugybę dalykų, bei žmonių gyvybių. Girdime ir skaitome komentarus : jis/ji taip nusprendė ar pasirinko. Išvertus į žmogišką kalbą, tai reikštų „mes niekuo dėti“. Tikrai?

Kartais jie – pacientai, žmonės ( man , gydytojai, niekaip nesisako „klientai“) prabyla apie sąžinę – t. y. juos sulaiko artimųjų skausmas, ar gėda (psichiatrijoje – vienas iš apsaugos nuo savižudybės veiksnių), tada jie aiškina: būtų geriausia, jei mane netyčia nutrenktų mašina ar panašiai, tačiau dažnai, ir dauguma pareiškia kad jiems nesvarbu, ką pagalvos ar išgyvens kiti.

Tokie pasakymai jau akivaizdžiai šaukte šaukia, kad žmogiškieji ryšiai yra sutraukyti. Žmogiškieji ryšiai nebeegzistuoja. Savižudybė laukia už kampo.

Juos daug kas gali pasmerkti ir išvadinti egoistais, tačiau ne vieną šimtą panašių atvejų gydžiusi, galėčiau prieštarauti ir atsakyti, kad nebūtinai. Egoistais gali būti ir tie, kurie yra šalia jų, bet tapę kurti, akli ir beširdžiai.

Todėl praradę sugebėjimą ar norą išgirsti, pastebėti ar atjausti – ištiesti ranką – it skęstančiajam šiaudą. Ambicijų kova. Dar kiti pasirenka ilgesnį ėjimą į mirtį – save pradžioje apmarindami alkoholiu, narkotikais, kas iš tikrųjų jau yra savižudiškas elgesys. Alkoholio naudojame itin daug, taigi lėtai save žudome- savo noru. Vėl klausimas: ar tik savo noru? Kodėl alkoholis yra „po ranka“?

Psichikos ligoniai nusižudo dėl kamuojančios psichopatologijos: klausos haliucinacijų, kliedesių, didžiulio nerimo bei gilios depresijos. Tai psichikos simptomai, kuriuos reikia gydyti, ir gydymo dėka minėti simptomai užgęsta. Simptomai yra būdingi psichikos ligoms.

Nepaisant to , kas psichiatrai ko gero geriausiai kovoja su savižudybėmis- tai yra moka užgesinti aktyvios psichopatologijos simptomus, ir tai daro, tačiau nedaro daugybės dalykų , kurie privalomai yra daromi specialistų kitose šalyse.

Pavyzdžiui, nėra algoritmo nei monitoringo apie savižudybės rizikos veiksnius-psichiatrui nėra privaloma juos įvertinti- mūsų šalyje apsiribojama psichotropinių vaistų ir antidepresantų išrašymu – kas yra gerai, nes veikiamas cheminis balansas smegenyse, tačiau to jokiu būdu nepakanka, ir psichiatro darbe tai negali niekaip apsiriboti savižudybių prevencija – juolab, kad daugybė mokslo studijų nurodo, kad patys antidepresantai gali paskatinti mintis apie savižudybę ir mėginimus žudytis.

Psichiatrui neprivaloma dalyvauti paciento socialiniame gyvenime, nei šeiminiame, nei kultūriniame, nei vertybiniame, nei jokiu būdu – dvasiniame ar religiniame, ypač asmeniniame. Visa tai – ligonio pasirinkimas.

Juokingai skamba, kai „ligonio pasirinkimui“ nurašoma jau įvykdyta savižudybė. O ar negalėtų būti baudžiama už paskatinimą savižudybei? Būtų labai gera viena iš savižudybės prevencijos priemonių. Vis dar galioja tarybinis psichikos ligonių aptarnavimo principas_ kuo daugiau ligonių priimi, tuo geriau dirbi.

Pagal tai ir alga apskaičiuojama. Jungtinėje Karalystėje ta pati alga: ar aptarnavai keturis ligonius ar du šimtus – gydytojo algos ribos yra viešai skelbiamos, ir jas internete gali rasti, kas tik nori. O ligonių srautai yra vadybos ir medicinos administracijos , skyriaus vedėjų, darbo rodikliai.

Norvegijoje milijonai buvo skirti, kai trys emigrantai, įsikūrę kalnuose, vienas po kito nusižudė. Norvegijos vyriausybė iškart atkreipė dėmesį, ir susirūpino, kas galėjo nepatikti ir taip įskaudinti atvykusius iš kitų kultūrų žmones Norvegijoje, kad jie prarado norą gyventi. Iškart buvo iškeltas klausimas būtent gydytojams psichiatrams: kodėl? Jie buvo pasiųsti „į kalnus“ ištirti atvykėlių gyvenimo būdo.

Ne rašytojai, ir ne žurnalistai. Pagarba žmogui, kiekvienam- be pasirinkimo- bet kuriam. Pagarba gyvybei. Gyvybės kultūra. Pagarba žmogui- kaip gyvybei, o ne statistiniam vienetui. Dėmesys, kas jam gerai, o kas ne.

Patarnavimas žmogui – kad jam būtų gerai. Štai ko mums trūksta. Katalikiška šalis, Marijos žemės įvaizdžiu ir maldomis prie Parlamento iškovojusi Nepriklausomybę, ir tuo papirkusi viso pasaulio simpatijas nebeturi artimo meilės – vieno iš pagrindinio Dievo įsakymo, ir dar labiau nei okupacijos laikotarpiu dergianti bažnyčią. Štai kaip mes gražiai po truputi išsigimstam.

Ar tai gali būti viena iš savižudybės priežasčių, prisidedanti prie mūsų pirmaujančių pozicijų? Pirmaujančių nenoru gyventi? Nesugebančių ir negalinčių mylėti? Puoselėjančių mirties kultūrą ir triukšmingai ją liaupsinančių?

Jau beveik metai dirba Savižudybių prevencijos biuras, įkurtas socialdemokratų deleguotos ministrės, nežinia, net kas jame dirba, nei kokį darbą. Per tą laiką šitiek žmonių, lietuvių, mūsų šalies piliečių nusižudė! Tos savižudybės (dauguma) buvo kruopščiai ir detaliai aprašomi žurnalistų.

Bet nebuvo pateiktas nė vienas, nė vieno biuro darbuotojo, nei ministrės komentaras- kodėl? Žmonės išalkę profesionalų išminties ir žodžių. Kur jie? Minėjimai (savižudybių dienos ir panašiai) yra padaryti šventėmis, sueigomis, susibūrimais. Žmonėms to mažai, jie nori darbų, atsakymų, garantijų, nori būti saugūs ir mylimi. Nesižudyti!

Paskutinis, apie metus laiko dirbusios darbo grupės savižudybių prevencijos grupės susirinkimas, įvykęs žiemą, jau visai nebelinksniavo savižudybės termino, bet svarstė europinius pinigus, kurie jau buvo paskirstyti, kitai programai – Gražaus senėjimo- ir labai aiškiai buvo pasakyta, jeigu , kam įdomu, galima savižudybių tematiką nagrinėti Senėjimo kontekste.

Atvežti Europos Sąjungos šalių gydytojų praktikos pavyzdžiai neįdomūs ir neišgirsti. Priminta: „žinok, kur randiesi, pažiūrėk , kokia vėliava plevėsuoja“.

Panašu, kad mūsų, laisvę atgavusioje Tėvynėje, svarbiausia tapo europinių pinigų dalybos ir dar labiau svarbu, kad juos gautų atitinkamos grupuotės, labai dirbančios, savižudybių prevencijos labui.

Nemiegančios naktimis, aplankančios kiekvieno nusižudžiusio Lietuvos žmogaus kapą, artimuosius. Ir pateikiančios pasauliui baisią statistiką: Lietuva pirmauja pasaulyje savižudybių skaičiumi. Jau daug daug metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.