Politikų planas apvogti Kauną šįkart neišdegė

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2015-09-20 07:00, atnaujinta 2017-10-14 23:50

Lūkesčiai pagrįsti ir suprantami. Seimo narių malonės gimtajam kraštui tikisi visų šalies miestų ar regionų gyventojai.

Nors Kaune išrinkti Seimo nariai dažnai užmiršta kelią pas rinkėjus ir miestą kamuojančius rūpesčius, galima prisiminti gerų pavyzdžių. Štai buvęs žemės ūkio ministras K.Starkevičius siūlė į Kauną perkelti jo vadovaujamą ministeriją ar bent kelis jos padalinius.

Oponentai tuomet ėmė šaukti esą tuometinis ministras siekia, kad darbo vieta būtų kuo arčiau jo namų pakaunėje. Kad ir kaip ten būtų, negalima teigti, kad šis ilgametis Seimo narys kenkė Kaunui.

Neįtikėtiną vienybę net kelių politinių pakraipų parlamentarai rodė tuomet, kai Vyriausybėje siekė didesnio finansavino naujajam Panemunės tiltui – juk šis statinys svarbus ne tik kauniečiams.

Tačiau ir politikus gali ištikti proto užtemimas – tik taip galima įvertinti kelių Seimo narių sumanymą Aleksoto rajone esantį S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą perduoti kariškiams. Aktyviausiai jį palaikė daugybę metų kauniečių Seimo nariais renkami konservatoriai R.Kupčinskas, A.Dumčius bei V.V.Margevičienė.

Politikai gali nekęsti naujojo Kauno mero V.Matijošaičio, gali kaltinti jo šeimos narius asmeniniais interesais aerodrome, tačiau toks būdas keršyti – labai jau primityvus. Jų paaiškinimai, neva siekiama tik išsaugoti istorinį objektą, skamba labai jau neįtikinamai.

Gandai apie planuojamas gyvenamųjų namų statybas šioje vietoje – niekuo nepagrįsti. Visa aerodromo teritorija priklauso valstybei, todėl miesto valdžia neturi jokių galimybių imtis net menkiausių pokyčių.

Turbūt nereikia ginčytis ir dėl to, kad šiemet šimtmečio jubiliejų atšventęs vienas seniausių Europoje veikiančių aerodromų tikrai nėra geriausiai tvarkomas.

Noras padidinti jo patrauklumą aviacijos mėgėjams niekaip nepakenktų Kauno įvaizdžiui, o perdavus kariškiams, mėgėjiškai aviacijai būtų suduotas skaudus smūgis.

Dar keisčiau politikų užmojai atrodo įvertinus aplinkybę, kad Krašto apsaugos ministerijai šio aerodromo nereikia – ministras J.Olekas kelis kartus viešai tai pakartojo. Kariškiai jau anksčiau nusprendė veiklą plėsti kitose šalies vietovėse. Jiems visiškai pakanka nedidelio kampučio S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, kur baigiamas rengti Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo postas.

Gerai, kad paskutinę akimirką Seimo nariai atsitokėjo ir neapvogė Kauno. Padėjo kituose miestuose išrinkti Seimo nariai, kurie suvokė šio kultūros paveldo objekto svarbą Kaunui bei kauniečiams. Atsitokėjo ne visi – aktyviausi sumanymo autoriai ėjo iki galo.

Po tokio politikų išpuolio Kauno valdžia turėtų jaustis labai nejaukiai – atsibudus vieną rytą gali paaiškėti, kad po naktinės administravimo reformos miestas jau neturi nei Kauno pilies, nei „Žalgirio“ arenos, nei Rotušės.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.