Medžiotojams – gera žinia iš Seimo

Seimas ketvirtadienį žengė dar

Seimas ketvirtadienį žengė dar vieną žingsnį link naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimo.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimas ketvirtadienį žengė dar vieną žingsnį link naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 4:55 AM

Už atitinkamas pataisas po svarstymo balsavo 45 Seimo nariai, 27 susilaikė, 15 buvo prieš. Dėl įstatymo priėmimo liko dar vienas balsavimas.

Pataisą inicijavęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas teigia, jog pakeitimai reikalingi norint užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui.

„Plintant Lietuvoje afrikiniam kiaulių marui dėl medžioklės apribojimų sunku tinkamai sureguliuoti šernų populiacijos gausą. (...) Šernas yra tamsiuoju paros metu aktyvus gyvūnas. Esamų leistinų jų gausos reguliavimo medžiojant priemonių nepakanka, norint tinkamai sureguliuoti jų populiacijos gausą. Todėl siūloma tamsiu paros metu tykojant šernų iš bokštelių leisti naudoti naktinius taikiklius“, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Prieš pataisas pasisakę parlamentarai ragino medžiotojus nusišalinti nuo balsavimo, tačiau šie atsikirto veterinarų rekomendacijomis mažinti šernų skaičių dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės. „Iškilo klausimas sumažinti šernų populiaciją. O kiaulių maras yra nelaimė didesnė Lietuvoj, nei (gyvūnų gynėjų) parėkavimai“, – sakė už pataisą balsavęs socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Tuo tarpu prieš pataisas protestuojantis laukinių gyvūnų gynėjai sako, jog naktiniai taikikliai nesuderinami su medžioklės etika, nes kardinaliai mažėja gyvūno galimybės išgyventi susidūrimą su medžiotoju.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos siūlo kitų metų balandžio 15 dienos sureguliuoti šernų populiaciją taip, kad viename medžioklės ploto vieneto kvadratiniame kilometre būtų ne daugiau kaip 0,5 šerno. Jie taip pat siūlo leisti šernams medžioti naudoti naktinio matymo prietaisus ir taikiklius.

Šiuo metu ES naktinius taikiklius medžioklėje leidžiama naudoti trijose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir kaimyninėje Latvijoje.

Lietuvoje šiemet nustatyti 78 afrikinio kiaulių maro židiniai su šernais ir 12 – kiaulių, sunaikintos 53 kiaulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.