Reitingų karalienė D. Grybauskaitė užleido pozicijas premjerui

Prasidėjus naujam politiniam sezonui socialdemokratai, regis, gali svaigti – jie įtikinamai pirmauja partijų rikiuotėje, o premjero Algirdo Butkevičiaus reitingai irgi kyla lyg ant mielių. Tai parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa.

Premjeras A.Butkevičius reitingų lentelėje aplenkė D.Grybauskaitę.<br>M.Patašiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras A.Butkevičius reitingų lentelėje aplenkė D.Grybauskaitę.<br>M.Patašiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Sep 26, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:05 PM

Per porą mėnesių, praėjusių nuo ankstesnės apklausos, socialdemokratų pozicijos dar šiek tiek sustiprėjo.

Jei Seimo rinkimai vyktų dabar, už kairiuosius balsuotų 23,4 proc. piliečių.

Tuo metu tarp gerokai atsiliekančių nuo lyderių kitų partijų rėmėjų vyksta permaininga kova.

Antrojoje vietoje buvusį Liberalų sąjūdį šiek tiek pralenkė konservatoriai, o „tvarkiečiai“ susilygino su „darbiečiais“. Atsižvelgiant į paklaidos galimybę, galima sakyti, kad visos šios keturios partijos žengia koja kojon.

Ryškesni poslinkiai – politikų rikiuotės viršūnėje. Per rugsėjo 8–17 dienomis atliktą apklausą premjerą A.Butkevičių palankiai įvertino panašiai tiek respondentų kaip ir liepą, bet to pakako, kad jis šioje lentelėje gana apčiuopiamai pralenktų iki tol pirmavusią prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Šalies vadovės kraityje prieš du mėnesius buvo 62,6 proc. palankių ir 22,1 proc. nepalankių nuomonių, o dabar – atitinkamai tik 57,8 ir net 25,8 procento. Įdomu, kad neigiamų vertinimų mažiau už prezidentę surinko beveik visi ministrai (išskyrus Sveikatos apsaugos ministerijos vadovę Rimantę Šalaševičiūtę).

Be to, A.Butkevičius priartėjo prie tebepirmaujančios D.Grybauskaitės susumavus atsakymų į klausimą „kokie visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?“ rezultatus.

Kalbant apie populiariausius visuomenės veikėjus, atkreiptinas dėmesys į tebeaugančius vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio reitingus. Pagal palankių ir nepalankių nuomonių skirtumą jis pralenkė net premjerą su prezidente.

Nenuostabu, kad artėjant Seimo rinkimams politikos užkulisiuose jau aktyviai veikia net kelios partijos, bandydamos prisivilioti vidaus reikalų ministrą po savo vėliava.

S.Skvernelio populiarumą, matyt, augino reiklus ir viešai demonstruojamas jo požiūris į Vidaus reikalų ministerijai pavaldžias institucijas, taip pat plačiai nuskambėjęs susikirtimas su ne itin mėgstama Seimo vadove Loreta Graužiniene.

Ministrui, prie kurio munduro, regis, nelimpa jokios dėmės, nepakenkė netgi jo atviras kalbėjimas apie Lietuvos pareigą priimti pabėgėlius, nors didelė dalis visuomenės yra kitokios nuomonės.

Tačiau, anot politologo Viktoro Vobolevičiaus, panaši pozicija dėl pabėgėlių galėjo turėti neigiamos įtakos D.Grybauskaitės populiarumui, nes jos vadovaujama institucija yra atsakinga už užsienio politikos formavimą.

„Akivaizdu, kad žmonės Lietuvoje yra gana skeptiški dėl pabėgėlių integracijos.

Girdėdami, jog kai kurie kiti Rytų Europos šalių lyderiai tam priešinasi, matyt, ko nors panašaus jie tikisi ir iš D.Grybauskaitės. Tačiau nesulaukia.

Tiesa, pastaruoju metu prezidentė šiek tiek keičia taktiką ir kalba atsargiau, vis dėlto, ko gero, visuomenei to neužtenka“, – svarstė politologas.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.