Kaunietis be automobilio – lyg vyras be kelnių

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 27, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 11:25 AM

Jeigu žmogui reikia transporto priemonės, jis sėda prie vairo nekreipdamas dėmesio, jog kažkas paskelbė dieną be automobilio ar ne. Jam visos dienos vienodos ir visiškai nesvarbu, kad važiuojant miesto transportu galima laimėti prizų.

Negelbėtų net galimybė nemokamai važiuoti miesto autobusais bei troleibusais. Svarbiau – laikas ir patogumas.

Dėl prasmingos idėjos vieną dieną atsisakyti nuosavo automobilio gali tik tie žmonės, kurie neturi ką veikti ir retsykiais išvažiuoja tik pasivažinėti. Tai galėtų būti bedarbiai, pensininkai ir sporto klubuose ar grožio salonuose laiką leidžiančios gražuolės, tačiau pastarosios tikrai neįsivaizduoja savo gyvenimo be prašmatnaus visureigio.

Išvydusios dviračiu per balas riedančią ponią draugės turbūt plyštų iš juoko, o dar reikia ir mokėti minti pedalus.

Buvusiam Kauno merui A.Kupčinskui tai puikiai sekėsi, tačiau jis prie dviračio vairo sėda labai dažnai. Nereikia skelbti specialių akcijų ar ieškoti progų. Žmogui tai teikia malonumą.

Dabartiniam miesto merui V.Matijošaičiui mielesnis greitojo „Porsche“ skleidžiamas variklio garsas. Jis turbūt ilgokai užtruktų važiuodamas dviračiu į savivaldybę iš savo namų Vičiūnuose. Gerai, kad ir administracijos direktorius G.Petrauskas aktyviai neprisideda prie dienos be automobilio, nes iš Kėdainių į Kauną turbūt atriedėtų tik į darbo dienos pabaigą.

Bandymas įtikinti žmones kartą per metus atsisakyti automobilio lygiai toks pats beprasmiškas, kaip skelbiama diena be tabako.

Tokiam iššūkiui pasiryžę rūkaliai turbūt nervinasi nuo ankstyvo ryto dėl kiekvienos smulkmenos, nesugeba susikaupti darbe ir skaičiuoja minutes iki vidurnakčio, kai vėl galės traukti dūmą. Ar tai padės atsisakyti žalingo įpročio? Vargu.

Tokios akcijos primena varginamas dietas, kurioms pasibaigus žmogus tiek prisikerta įvairiausių skanėstų, kad visi numesti kilogramai sugrįžta su kaupu.

Jeigu jau kalbame apie aplinką teršiančius automobilius, galbūt reikėtų pasvarstyti, kaip tą taršą sumažinti ir kaip palengvinti vairuotojams mieste kylančius rūpesčius.

Vienas nuo didžiosios scenos jau nuėjęs Kauno politikas šiemet pavasarį pateikė idėją, kuri oponentams pasirodė kvaila, tačiau iš tikrųjų gal ir nėra visai prasta. Jis siūlė miesto centre pastatyti daugiaaukštę aikštelę, kurioje kauniečiai galėtų nemokamai palikti automobilius.

Nemokama aikštelė galbūt būtų per didelė prabanga, nes miesto valdžiai dar nekyla rūpesčių, kaip panaudoti savivaldybės biudžeto perviršį, tačiau 1–2 eurų mokestis per dieną išties negąsdintų vairuotojų. Tuo pačiu sumažėtų nuožmių kovų dėl vietos kiemuose bei siaurose gatvelėse.

Sunku įsivaizduoti tikrą kaunietį be automobilio. Turbūt nepadės nei sankcijos, nei įkalbinėjimai jo atsisakyti, tačiau galima pasistengti, kad keturrračiai pagalbininkai rečiau kenktų vieni kitiems bei pėstiesiems.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.