Lietuva diegia naujus radarus

Iki 2016-ųjų Lietuva įsirengs du

Nauji radarai padės užtikrinti šalies oro erdvės stebėjimą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Nauji radarai padės užtikrinti šalies oro erdvės stebėjimą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Nauji radarai padės užtikrinti šalies oro erdvės stebėjimą.<br>KAM nuotr.
Nauji radarai padės užtikrinti šalies oro erdvės stebėjimą.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2015, 9:02 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 11:25 AM

Šie nauji radarai padės užtikrinti šalies oro erdvės stebėjimą, BNS informavo Krašto apsaugos ministerija.

Tris trumpojo siekio radiolokacinius postus ketinama įrengti Varėnos rajone, Kabelių kaime, Švenčionių rajone, Pavoverės kaime, bei Vilniaus rajone, Medininkuose. Kaip BNS informavo ministerija, įrenginius planuojama įsigyti ir pastatyti 2016–2018 metais.

Radarus ketinama įrengti 50 metrų aukščio metalinių konstrukcijų bokštuose, taip pat planuojama pastatyti dyzelinius generatorius elektrai tiekti, tvorą, įdiegti apsaugos sistemas.

Kaip nurodė KAM atstovai, trumpojo nuotolio radarai bus rengiami siekiant kompensuoti dėl vėjo jėgainių poveikio sumažėjusius kitų veikiančių radarų pajėgumus ir bus naudingi stiprinant tiek nacionalinės, tiek NATO kolektyvinės gynybos elementus.

„Tai ilgalaikis projektas, kuris padės stiprinti bendrą nacionalinę oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri yra NATO bendros oro erdvės ir priešraketinės gynybos dalis“, – atsakyme BNS nurodė ministerija.

KAM teigimu, tai yra pirmas kartas, kai prie gynybinių šalies pajėgumų tobulinimo prisidės verslas – projektą savo lėšomis iš dalies finansuos Lietuvos vėjo jėgainių vystytojų asociacija.

Taip pat šiuo metu pradėti statybos darbai įrengiant naujos kartos trimačius tolimojo nuotolio radarus. Ministerija planuoja, kad jau 2016-aisiais pradės veikti du ilgojo nuotolio radarai: Šilutės rajone, Žalpių kaime, kuris yra 20 kilometrų nuo sienos su Karaliaučiumi, taip pat 10 kilometrų nuo sienos su Baltarusija esančiame Prisieginės kaime Ignalinos rajone. Šių dviejų radiolokacinių postų įrengimas kainuos 13 mln. eurų.

Dar vieną tokį radarą iki 2021-ųjų ketinama įrengti Prienų rajone, Antaverčio kaimo teritorijoje.

Nauji NATO standartus atitinkantys radarai pakeis iki šiol turimus sovietų gamybos techniškai nusidėvėjusius tolimojo siekio radarus.

Visuose trijuose postuose taip pat bus pastatyti naujai technikai pritaikyti statiniai, įrengtos darbo ir administracinės patalpos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.