Kauniečiai vandenį pila iš hidranto, o nuotekos srovena gatve

Be vandentiekio ir kanalizacijos gyvenantys kauniečiai šaukia, kad yra skriaudžiami. Iš pirmo žvilgsnio jų gyvenimo sąlygos tikrai kelia pasibaisėjimą. Tačiau ar dėl to nėra kalti ir patys miestiečiai? 

Perlojos gatvės gyventojas A.Vaidelys vandenį namo gabenasi iš už puskilometrio esančio hidranto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Perlojos gatvės gyventojas A.Vaidelys vandenį namo gabenasi iš už puskilometrio esančio hidranto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žmonės daugybę metų semia vandenį iš kiemuose esančių šulinių.
Žmonės daugybę metų semia vandenį iš kiemuose esančių šulinių.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Oct 5, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:56 PM

Dalis Panemunėje esančios Perlojos gatvės gyventojų daugybę metų vandenį semia iš šulinių ar atsigabena iš už puskilometrio esančio hidranto.

Pinigų patys prisijungti prie centralizuoto vandentiekio ir kanalizacijos žmonės tikina neturintys, todėl ne vienus metus prašė miesto valdžios pagalbos. Gyventojai tikino, kad jiems buvo pažadėta – vandentiekį jie turės 2016-aisiais. Neseniai paaiškėjo, kad patogumų savo namuose teks laukti iki 2020 metų. Išgąsdino ir dar viena žinia – netrukus bus uždarytas viešas hidrantas, iš kurio jie semiasi vandenį.

Tačiau savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ direktorius Linas Baltrėnas rėžė, kad gyventojai be reikalo apsimeta nuskriaustaisiais.

Civilizacija dar nepasiekė

Kurortą primenančioje Panemunėje esanti Perlojos gatvė paini. Siaurutėje gatvės pradžios atkarpoje stovi 10 senų nuosavų namų. Juose gyvena įvairiausio amžiaus kauniečiai – ir dirbantys žmonės, ir ligoti pensininkai, ir daugiavaikės šeimos.

Daugelio šių namų gyventojai niekada neturėjo centralizuoto vandentiekio ir kanalizacijos.

Tik dviejuose namuose vandentiekis atvestas nuo greta esančios Vaidoto gatvės. Kiti gyventojai vandenį semia iš šulinių arba vežasi, nešasi iš hidranto, esančio Kampiškių ir Mažosios gatvės sankryžoje. Keliauti iki jo tenka apie puskilometrį.

Nori naudotis bent hidrantu

Apie patogumus savo namuose svajojantys Rita ir Gintaras Delininkaičiai pasakojo, kad prisijungti prie dviejų kaimynystėje esančių namų centralizuoto vandentiekio negali, nes jo vamzdžiai siauri. Žmonės daugybę metų semia vandenį iš kiemuose esančių šulinių. Tačiau šią vasarą tvyrant sausrai jie išdžiūvo. Todėl gyventojai priversti keliauti iki hidranto.

„Mes vandens atsivežame automobiliu. Tačiau greta gyvena senukai ar jaunos mamos, auginančios po tris ar keturis vaikus. Jiems nukakti iki hidranto sunku. O kas bus žiemą, baisu ir pagalvoti“, – guodėsi pora.

Gyventojai sakė girdėję kalbas, kad viešosiose miesto erdvėse esančius hidrantus įmonė „Kauno vandenys“ ruošiasi uždaryti, nes jie nuostolingi miestui.

Dabar per mėnesį už naudojimąsi šiuo vandeniu gyventojai moka po 3 eurus.

Fekalijas išsiurbia retai

Dar viena Perlojos gatvės gyventoja Marija Bakumčiankienė pasakojo, kad bėdų kyla ne tik dėl vandens, bet ir dėl vietinės kanalizacijos.

Esant sausiems orams tarp kanalizacijos šulinių atsirado plyšių. Todėl fekalijos sunkiasi pro juos ir patenka į gruntą, teka net į gatvę. „Kanalizacijos įrenginiai seni. Talpyklos greitai prisipildo nuotekų.

Tačiau daugelis gyventojų neturi pinigų dažnai kviesti specialistų, kad šie jas išsiurbtų.

O aplinkosaugininkai mums grasina baudomis“, – skundėsi moteris.

Tikėjo valdžios pažadais

G.Delininkaitis ir jo kaimynai pasakojo, kad ne vienus metus miesto valdžios prašė nuo pagrindinių miesto vandentiekio trasų iki jų namų įvesti vandentiekį ir kanalizaciją.

„Rinkome dokumetus, įrodančius, kad daugelis čia gyvenančių žmonių tam pinigų neturi. Pati sergu vėžiu, o namuose gyvena dukra su trimis vaikais. Vienai anūkei tik keli mėnesiai. Kiti kaimynai – pasiligoję seneliai. Jie taip pat pinigų neturi“, – pasakojo M.Bakumčiankienė.

Žmonės tvirtino, jog iš ankstesnės miesto valdžios buvo gavę pažadą, kad vandentiekis ir kanalizacija jų namuose bus įrengta 2016 metais.

„Kantriai laukėme. Tačiau neseniai gavome raštą, kad miestas jokių galimybių įvykdyti šį pažadą neturi ir mes turėsime laukti iki 2020 metų.

Tai labai ilgas laiko tarpas“, – dejavo G.Delininkaitis.

Įmonė teikia beprocentes paskolas

Linas Baltrėnas

Įmonės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius

„Mieste esančius vandens hidrantus tikrai rengiamės panaikinti, nes jie nuostolingi. Tai palaipsniui bus daroma nuo 2016 metų, nes mieste baigiami vandens ir kanalizacijos tinklų plėtros darbai.

Perlojos ir kitų Kauno gatvių gyventojai, neturintys centralizuoto vandentiekio ir kanalizacijos, gali už savo pinigus prisijungti prie miesto komunikacijų.

Žmones esame informavę, kad jei jie pinigų tokiems darbams neturi, galime suteikti paskolas. Trejus metus už jas nereikės mokėti palūkanų. Ši akcija vyks iki gruodžio 1 dienos.

Tačiau kai kurie gyventojai nori naudotis miesto vandeniu iš hidrantų už tai mokėdami simbolinius pinigus. Kiti tingi ką nors daryti, todėl labiau linkę skųstis, nei veikti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.