Būna ir taip: Kauno tvarkdariai sugebėjo pasiklysti mieste

Savivaldybė prieš mėnesį džiugiai skelbė, jog nuo šiol kauniečiai, kaip pažangūs europiečiai, rūšiuos šiukšles. „Kauno švara“ nemažai daliai namų valdų atvežė po tris konteinerius. Bet kai atėjo laikas talpyklas išvežti, prasidėjo nesklandumai.

Išrūšiuotų atliekų sklidinas konteineris liūdnai laukė vėluojančių tvarkdarių.<br>M.Šumausko nuotr.
Išrūšiuotų atliekų sklidinas konteineris liūdnai laukė vėluojančių tvarkdarių.<br>M.Šumausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2015, 9:53 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 4:45 AM

Žaliakalnio pensininkė Elvyra Draguževičienė pasijuto išdidi ir reikšminga, kai rugpjūtį „Kauno švara“ prie jos namų atvežė net tris konteinerius.

Vienas – įvairioms buitinėms atliekoms. Kitas – skirtas popieriui, kartonui, plastikui ir metalui. Trečias – stiklui.

Garbaus amžiaus moteris atidžiai perskaitė ant konteinerių užrašytą informaciją, kur kokias atliekas mesti.

Perspėjo nesupainioti

„Kauno švaros“ darbuotojas paaiškino, kad plastiko ir metalo atliekų konteineriai bus išvežami kartą per mėnesį, o stiklo – kartą per du mėnesius. Taip pat griežtai perspėjo nesupainioti konteinerių paskirties, nes už neteisingai sumestas šiukšles gresia bauda.

„Rūšiuoti greitai įpratau, net patiko. Turėjau tik šiek tiek bėdų su girtuokliu kaimynu, nes jis slapčia išrankiodavo metalą ir nesudaužytus butelius, tad aplinkui priteršdavo knaisiodamasis. Bet gavo kauptuku per nugarą, liovėsi. Kiekvienos šiukšlelės prigimtį atidžiai nustatydavau prieš mesdama į specialų konteinerį“, – apie savo pirmąją patirtį rūšiuojant atliekas pasakojo kaunietė.

Laikas bėgo, rūšiuojamųjų atliekų talpyklos pilnėjo. Ypač greitai prisikaupė popieriui, plastikui ir metalui skirtas konteineris. E.Draguževičienė nekantriai laukė rugsėjo pabaigos, kai pagal grafiką turėjo būti išvežtas vienas rūšiuojamųjų atliekų konteinerių. Bet kai sulaukė nustatytos datos (rugsėjo 24 dienos), jokie tvarkdariai išvežti šiukšlių neatvažiavo.

Kaunietė tada paskambino į „Kauno švarą“. Jai buvo pasakyta, kad atliekos bus išvežtos po kelių dienų. Bet ir tada nesulaukė. Pagaliau pensininkė laikraštyje perskaitė, jog atliekos bus išvežtos griežtai spalio 1-ąją. O tie individualių namų gyventojai, kurie laiku neišstums prie gatvės sklidinų talpyklų, kito tvarkdarių apsilankymo sulauks tik spalio 29-ąją.

Išvežėjų nesulaukė

Bet ir spalio 1-ąją Minties Rato gatvėje E.Draguževičienės ir kaimynų konteineriai tebestovėjo prigrūsti išrūšiuotų atliekų.

Bet tikrosios linksmybės prasidėjo, kai kaunietė pradėjo purtyti „Kauno švarą“ telefono skambučiais.

Šios įmonės Antrinių žaliavų surinkimo skyriaus darbuotoja, kaip teigė E.Draguževičienė, atsiprašinėdama paaiškino, esą pirmą kartą išveža rūšiuotas atliekas, nepavyko tinkamai suderinti grafikų.

Labiausiai E.Draguževičienę nustebino pasiteisinimas, esą vairuotojai nesuranda kai kurių vingrių Žaliakalnio gatvelių.

Pamanė, kad vairuoja sirai

„Nejaugi ne kauniečiai vairuoja šiukšlių išvežimo mašinas? Gal jau ten dirba pabėgėliai sirai, kuriuos, kiek žinau, priims ir Kaunas?“ – skėsčiojo rankomis moteris.

Jai buvo pasakyta mažai paguodžianti žinia – gal mašina dar prasuks pro gatves, o gal atvažiuos tik po mėnesio. „Kauno švaros“ kokybės linijos skundų telefonu atsiliepusi mergina irgi maloniai paaiškino, jog ji neateis ir neišneš pensininkės šiukšlių. Patarė apsišarvuoti kantrybe ir palaukti dar mėnesį.

„Vajėzau, pagalvojau, kas gi dabar bus, jei tik po mėnesio išvežti šiukšlių atvažiuos? Kur jas dėti, vėl į bendrą konteinerį? Kokia tada tos rūšiavimo propagandos prasmė? Kaip tyčia žioplys žentas dar plastmasinį grėblį sulaužė, nesumojau, kur tokią griozdišką atlieką kišti“, – „Laikinajai sostinei“ guodėsi moteris.

Tačiau viskas baigėsi gerai. Dar tą pačią spalio 2 dieną „Kauno švaros“ automobiliai išvežė šiukšlių sklidinas talpyklas.

Kiek papykusi žaliakalniškė atlėgo, suprato, kad tvarkdarių įmonei šiukšlių išvežimo grafikas buvo nauja užduotis. Pensininkė prisipažino, kad jai dar truputį kirba tas pats nerimas: ar tikrai prie „Kauno švaros“ mašinų dar nesėdi pabėgėliai iš Artimųjų Rytų, nepažįstantys Kauno gatvių?

Naujovė sukėlė ir nesklandumų

Rima Apolianskaitė

Bendrovės „Kauno švara“ kokybės ir reklamos vadybininkė

„Pakuočių ir pakuočių atliekų rūšiavimo konteineriai pradėti dalyti rugpjūčio 3 dieną. Dar prieš dalijimą buvo pateikta informacija, kad popieriaus ir plastiko atliekos bus vežamos kartą per mėnesį, o stiklo pakuotės atliekos – kartą per du mėnesius. Visi atliekų vežimo grafikai yra skelbiami įmonės tinklalapyje, apie tai taip pat buvo skelbta iš anksto.Ne visi gyventojai patys ieško informacijos. Visiems, kurie skambina į Antrinių žaliavų skyrių ar nemokamu kokybės telefonu, paaiškinama, kur ieškoti vežimo grafiko, arba iškart pasakomos vežimo datos. Konteineriai vis dar dalijami. Visus konteinerius išdalyti numatoma iki sausio mėnesio, todėl išpylimo grafikas nuolat atnaujinamas – pridedama naujų adresų.

Sutinkame, kad tai šiokia tokia naujovė ne tik mums, bet ir klientams.

Pasitaiko atvejų, kai gyventojai konteinerius į gatvę pradeda stumti ne kaip nurodyta grafike – iki aštuntos valandos ryto, o pamatę, kad pravažiavo automobilis, renkantis antrines žaliavas. Šias atliekas surenka kiti automobiliai, todėl ir vežimo grafikas kitas. Tikime, kad klientai pripras prie naujojo grafiko ir atliekų rūšiavimas nuosavose valdose taps patogiu kasdieniu įpročiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.