VSD ketina įsteigti kovos su terorizmu padalinį

Darydamas struktūrinę Valstybės

Darydamas struktūrinę Valstybės saugumo departamento (VSD) pertvarką naujasis vadovas ketina įkurti kovos su terorizmu padalinį.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Darydamas struktūrinę Valstybės saugumo departamento (VSD) pertvarką naujasis vadovas ketina įkurti kovos su terorizmu padalinį.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2015, 12:08 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 3:08 AM

„Labai aiškiai pasakė, kad bus įkurtas padalinys kovai su terorizmu. Jie nori būti tais koordinatoriais ir dirbti ta kryptimi“, – po komiteto posėdžio, kuriame išklausyta informacija apie VSD pertvarką, žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Ankstesnė VSD vadovybė buvo atsisakiusi koordinuoti kovą su terorizmu, teigdama, kad tai ne šios institucijos funkcija.

„Ankstesnis vadovas reikalavo pakeisti įstatymą, kad būtų atsisakyta funkcijos koordinuoti kovą su terorizmu. Šiandien mes išgirdome, kad nereikia nieko keisti, kad tas įstatymas turėtų veikti ir pagal jį turėtų būti dirbama“, – aiškino NSGK pirmininkas.

Pasak jo, naujasis VSD direktorius Darius Jauniškis pranešė, kad jo vadovaujama institucija ketina susigrąžinti šią ir dabar pagal įstatymą jai priskirtą funkciją.

Buvęs VSD direktorius Gediminas Grina yra sakęs, kad kova su terorizmu neturėtų būti departamento užduotis, nes VSD nebėra ikiteisminio tyrimo institucija. Svarstyta galimybė kovos su terorizmu koordinavimą perduoti Vyriausybei, Vidaus reikalų ministerijai arba policijai.

„Dabar niekas jos nekoordinavo. Vidaus reikalų ministerija lyg norėjo perimti, galvojome apie įstatymo keitimą, bet turbūt nedarysime“, – sakė A.Paulauskas.

Jo teigimu, VSD taip pat planuoja stiprinti savo veiklą užtikrinant šalies ekonominį, energetinį saugumą.

„Negaliu sakyti, kad anksčiau tos funkcijos nebuvo, bet ji buvo paskirstyta per įvairius padalinius, dabar bus sukoncentruota į vieną“, – tvirtino Seimo komiteto pirmininkas.

Jo duomenimis, po pertvarkos perpus turėtų sumažėti VSD padalinių regionuose.

VSD direktoriaus D.Jauniškio teigimu, etatų skaičius institucijoje nebus mažinamas, priverstinių atleidimų iš pareigų nebus, darbuotojai gali būti išleidžiami nebent į pensiją.

Pasak departamento vadovo, struktūrinės permainos susijusios su tuo, kad VSD galėtų užsiimti grėsmių prevencija ir jų šalinimu, o ne tik reagavimu į įvykius.

„VSD prisitaiko prie esamos situacijos, o dabartinę situaciją puikiai matote – geopolitinė situacija keičiasi, stebint visus šiuos procesus reikia reaguoti ir pertvarkyti struktūras, kad jos būtų efektyvesnės“, – žurnalistams trečiadienį Seime sakė jis.

A.Paulauskas teigė, kad per NSGK posėdį atkreiptas dėmesys, jog kitų metų planuojamas VSD biudžetas – nepakankamas. Biudžeto projekte siūloma VSD skirti 23 mln. eurų.

„Nežinau, ar reikia dar žmonių didinti, bet yra techniniai dalykai, mokymai, materialinis aprūpinimas. Reikėtų apie 2 mln. eurų šalia to, kas numatyta dabar kitiems metams“, – teigė A.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.