Intrigos medikų kalvėje – rektoriaus rinkimai apskųsti teismui

Nors Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektoriumi Remigijus Žaliūnas buvo išrinktas prieš mėnesį, vidinės intrigos tebedrasko šią aukštąją mokyklą. Užkirsti kelią universiteto sutarčiai su R.Žaliūnu sumanė jo konkurentas.

Kauno sveikatos mokslų universiteto populiarumas pastaruoju metu smarkiai padidėjo.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Kauno sveikatos mokslų universiteto populiarumas pastaruoju metu smarkiai padidėjo.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
J.Pundzius teismo paprašė, kad jis pastotų kelią pasirašomai sutarčiai tarp universiteto ir išrinktojo rektoriaus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
J.Pundzius teismo paprašė, kad jis pastotų kelią pasirašomai sutarčiai tarp universiteto ir išrinktojo rektoriaus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
J.Milius: „Universiteto garbę užsimota suteršti iš vidaus“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Milius: „Universiteto garbę užsimota suteršti iš vidaus“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Žaliūnas rektoriumi buvo išrinktas antrai kadencijai.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Žaliūnas rektoriumi buvo išrinktas antrai kadencijai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Audrė Srėbalienė

Oct 16, 2015, 2:42 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:42 PM

Vienas iš kandidatų į rektoriaus postą, ilgametis LSMU Kauno klinikų direktorius, profesorius Juozas Pundzius, berods, persigalvojo. Nors prieš pat rektoriaus rinkimus išplatinęs atvirą laišką šis garsus chirurgas iš kovos pasitraukė, dabar jis apskundė teismui rektoriaus rinkimų rezultatus.

Pasirodo, prieš porą dienų, spalio 14-ąją, Kauno miesto apylinkės teismui J.Pundzius įteikė ieškinį.

Jame prašoma pripažinti negaliojančiu ir neteisėtu rugsėjo 18-osios LSMU tarybos nutarimą išrinkti R.Žaliūną rektoriumi.

Taip pat J.Pundzius paprašė pritaikyti laikinąją apsaugos priemonę, ir iki tol, kol įsigalios teismo sprendimas, sustabdyti LSMU tarybos priimtą nutarimą bei uždrausti aukštajai mokyklai sudaryti darbo sutartį su R.Žaliūnu.

Apie tokį J.Pundziaus prašymą BNS informavo teismo atstovė Monika Pakulnytė.

Teismas dar nėra nusprendęs, ar priims ieškinį.

Intrigų kamuolys

„Tai neprotingas sprendimas. Jis nedaro garbės nei universitetui, nei pačiam profesoriui J.Pundziui“, – įsitikinęs LSMU tarybos pirmininkas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Pasak J.Miliaus, pats J.Pundzius galėjo dalyvauti rektoriaus rinkimuose, bet tokios galimybės atsisakė.

„Esu įsitikinęs, kad teismai objektyviai įvertins situaciją. Rinkimai juk vyko pagal galiojančius teisės aktus, skaidriai. Mes, tarybos nariai, atlikome pareigą – negalėjome universiteto palikti be vadovo.

Vis dėlto nuo pat rinkimų pradžios buvo juntamas spaudimas ir bandoma sužlugdyti rinkimus. Iš pradžių bandyta sukompromituoti patį rektorių R.Žaliūną. Kai to padaryti nepavyko, atsirado nepelnytų priekaištų LSMU tarybos darbui“, – kalbėjo J.Milius.

Padidino populiarumą

J.Miliaus nuomone, vis dėlto ne vidinių intrigų, bet rektoriaus nuopelnas, kad LSMU tapo ypač populiarus.

„Vadovaudamas tarybai, matau universiteto pažangą, užsienio studentų gausą. Juk rektoriaus sumanymu buvo sujungti du universitetai – Kauno medicinos universitetas su Lietuvos veterinarijos akademija. Smarkiai pakilo stojančiųjų priėmimo balai, parengiami ypač geri specialistai“, – komplimentų rektoriui R.Žaliūnui nepagailėjo J.Milius.

„Bet esant tokiai situacijai universiteto garbę užsimota suteršti iš vidaus“, – įsitikinęs LSMU tarybos vadovas. 

Išrinko antrai kadencijai

LSMU taryba R.Žaliūną vadovauti šiai aukštajai mokyklai išrinko antrą kadenciją.

Kardiologas R.Žaliūnas šio universiteto rektoriumi dirba nuo 2010 metų. Prieš tai jis vadovavo ir Kauno medicinos universitetui, kuris po susijungimo su Lietuvos veterinarijos akademija tapo LSMU.

Iš pradžių konkurse į rektoriaus pareigas dalyvavo trys kandidatai, tarp jų ir buvęs Kauno klinikų direktorius J.Pundzius. Likus dienai iki rinkimų jis atsiėmė savo kandidatūrą.

Atvirame laiške J.Pundzius tokį sprendimą grindė tuo, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija atlieka tyrimą dėl LSMU Senato pirmininko Viliaus Jono Grabausko.

Dirba etikos sargai

Komisija aiškinasi, ar V.J.Grabauskas nesupainiojo interesų, kai 2012 metais dalyvavo priimant nutarimą, patvirtinusį universiteto tarybos sudėtį, kurioje dalyvauja ir pats. Pasak J.Pundziaus, jeigu būta pažeidimų sudarant universiteto tarybą, kyla klausimas dėl jos legalumo.

Skundą yra pateikusi viena iš kandidatų rektoriaus rinkimuose – profesorė I.Misevičienė. Jos nuomone, rektorių turi rinkti naujos kadencijos taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.